Kehamilan

9 Fakta Hebat Mengenai Kembar yang Anda Tidak Tahu •

Kembar adalah fenomena kelahiran yang sangat istimewa, sehingga tidak semua wilayah memiliki peluang yang sama. Afrika Tengah mempunyai bilangan kembar tertinggi di dunia dengan 18 pasang kembar per 1,000 kelahiran. Benin, sebuah negara di Afrika tengah, mempunyai kadar kelahiran kembar rata-rata 27.9 set per 1,000 kelahiran. Sementara itu, Asia dan Amerika Latin mempunyai anak kembar yang jauh lebih rendah, iaitu kurang dari lapan per 1,000 kelahiran.

Lihat artikel di bawah untuk mengetahui fakta yang lebih mengejutkan mengenai kembar

1. Cap jari kembar identik tidak sama persis

Anda mungkin berfikir bahawa sepasang kembar yang sama mempunyai cap jari yang sama kerana mereka juga mempunyai helai DNA yang hampir sama. Ini tidak benar. Cap jari tidak semata-mata dihasilkan oleh "takdir" DNA. Ketika kembar yang sama masih dalam kandungan, mereka pada awalnya mempunyai cap jari yang sama, tetapi dari minggu keenam hingga ke-13 kehamilan, kerana bayi dapat bergerak dengan banyak, setiap anak menyentuh kawasan yang berbeza dari kantung ketuban. Aktiviti ini mempengaruhi perubahan bentuk alur dan putaran cap jari setiap kanak-kanak, menghasilkan cap jari yang unik dan berbeza.

Butang perut kembar juga tidak serupa. Pusar adalah bekas luka dari pemotongan tali pusat setelah kelahiran, sehingga bentuk pusar tidak disebabkan oleh genetik.

2. Ciri wajah dan badan kembar yang serupa mungkin tidak sama

Kira-kira 25 peratus kembar identik tumbuh di rahim yang saling berhadapan, yang bermaksud mereka saling mencerminkan dengan tepat. Seorang kanak-kanak mungkin tangan kanan dan tangan kiri yang lain, mempunyai tanda lahir di sisi badan mereka yang bertentangan, atau rambut kerinting yang berpusing ke arah yang berlawanan. Ini berlaku apabila si kembar terpisah dari satu telur yang disenyawakan lebih dari seminggu selepas persenyawaan.

3. Kembar telah saling berinteraksi sejak mereka berada di dalam kandungan

Pada tahun 2011, penyelidik di Umberto Castiello dari University of Padova di Itali mengkaji video 3D kembar di rahim ibu mereka. Pada usia 14 minggu hamil, pasangan kembar ini dilihat saling menjalin. Pada usia 18 minggu, mereka kelihatan saling menyentuh lebih kerap daripada menyentuh diri mereka sendiri. Para penyelidik mengatakan bahawa analisis kinematik rakaman menunjukkan bahawa kembar melakukan pergerakan yang berbeza antara satu sama lain dan sama lembut ketika menyentuh kawasan mata kembar yang lain ketika mereka menyentuh mereka sendiri.

4. Beberapa kembar siam dapat merasakan dan merasakan apa yang dirasakan oleh seorang anak

Sepasang kembar siam, Krista dan Tatiana Hogan, dapat merasakan apa yang dilalui oleh kembar yang lain dan memahami fikiran masing-masing. Ketika pandangan salah satu kembar ini jauh dari televisyen, dia dapat tertawa sambil kembar yang lain melihat gambar yang berkelip tepat di depan matanya. Pertukaran deria ini, para penyelidik percaya, juga merangkumi deria rasa: Krista suka saus tomat, dan Tatiana tidak, satu keutamaan yang hanya ditemui ketika Tatiana cuba menjilat baki ketchup dari pinggannya, walaupun ketika Tatiana tidak makan sama sekali.

Kedua-dua kembar bersambung disambungkan di kepala melalui "jambatan thalamic", bahagian otak yang bertindak sebagai semacam pengawal untuk sejumlah aktiviti saraf di otak dan menyaring kebanyakan input deria. Tetapi ...

5. Kembar tidak semestinya telepati

Terdapat banyak cerita anekdot mengenai kemampuan telepati anak kembar. Kadang kala, satu kembar mengalami sensasi fizikal yang mencerminkan apa yang berlaku pada kembar yang lain (seperti sakit bersalin atau serangan jantung). Pada masa lain, mereka mendapati bahawa mereka melakukan tindakan yang sama ketika mereka berpisah, seperti membeli barang yang sama, memesan makanan yang sama di restoran, atau mengangkat telefon untuk membuat panggilan pada masa yang sama. Mereka mungkin saling mengetahui fikiran masing-masing, dengan berbicara bersama atau menyelesaikan ayat masing-masing.

Dengan puluhan tahun pakar dan saintis membuktikan telepati, tidak ada bukti saintifik yang kukuh dan boleh dipercayai yang dapat membuktikan bahawa kekuatan psikik ghaib ini nyata, sama ada pada populasi manusia amnya atau khususnya di kalangan anak kembar. Namun, walaupun terdapat bukti saintifik yang tidak mencukupi, pengalaman peribadi tetap tidak dapat disangkal lagi. "Telepati" antara kembar berlaku tanpa sebab yang jelas, ada yang percaya bahawa ini hanyalah naluri semula jadi yang jauh lebih kuat antara adik-beradik.

6. Kembar mempunyai bahasa mereka sendiri

Sekiranya anda pernah melihat dua anak kembar berbual aneh seperti omong kosong, anda mungkin menyaksikan idioglossia - bahasa autonomi antara kembar. Kira-kira 40 peratus anak kembar mencipta bahasa mereka sendiri. Penyelidik percaya bahawa adik-beradik yang sangat dekat (mereka tidak semestinya kembar, tetapi biasanya) kadang-kadang menggunakan satu sama lain sebagai model untuk belajar perbendaharaan kata, menerapkan makna yang baik - apabila model peranan bahasa dari orang dewasa tidak ada, walaupun mereka suara. yang omong kosong. Biasanya bahasa unik mereka hilang ketika pengetahuan perbendaharaan kata mereka bertambah dan menjadi lebih kaya - dan pada masa kanak-kanak mula bersekolah, tetapi tidak selalu.

7. Kembar dengan bapa yang berbeza? Mungkin!

Makan, jangan terkejut. Seorang wanita dapat melepaskan dua telur semasa ovulasi dan kemudian disenyawakan oleh dua lelaki yang berbeza pada waktu yang cukup dekat pada masa yang sama - juga dikenali sebagai heteropaternal superfecundation. Sperma dapat hidup cukup lama di dalam rahim (3-5 hari) untuk membuka peluang hamil, setiap sperma dapat menyuburkan satu telur, menghasilkan kembar. Fenomena kembar ayah yang berbeza ini sering terjadi pada anjing dan kucing, tetapi sangat jarang berlaku pada manusia. Menariknya, kembar dengan bapa yang berbeza juga boleh mempunyai bangsa dan etnik yang berbeza, bergantung pada setiap bapa.

Superfekundasi heteropaternal juga dapat terjadi sebagai akibat dari prosedur IVF yang gagal, di mana sperma bapa / penderma pilihan dicampur dengan sampel sperma lain semasa proses.

8. Kembar boleh berbeza usia mengikut bulan - bahkan bertahun-tahun

Keadaan yang sangat jarang berlaku, yang disebut superfetation berlaku apabila seorang wanita hamil terus mengalami haid dan embrio kedua terbentuk daripadanya. Selalunya, janin terakhir (kembar bongsu) akan lahir sebelum waktunya, sementara bayi pertama akan dilahirkan tepat pada waktunya. Tetapi dalam beberapa kes, anak kembar dilahirkan pada hari yang sama.

Kembar yang cukup umur juga boleh disebabkan oleh proses IVF. Contohnya, Ruben Blake dan saudara kembarnya, Floren, yang berjauhan lima tahun. Kedua ibu bapa Ruben dan Floren menjalani IVF dan menanam dua embrio di rahim ibu. Hanya seorang yang bekerja: Reuben. Kemudian, pasangan itu memutuskan untuk membekukan embrio yang lain. Beberapa tahun kemudian, mereka menanam embrio yang lain dan saudara kembar Ruben, Floren, dilahirkan ke dunia.

"Sebenarnya, ini bergantung pada bagaimana anda menafsirkan istilah 'kembar' - kembar umumnya bermaksud anak yang dilahirkan pada masa yang sama," kata Valentine Akande, MD, ketua doktor dan pengarah kemudahan kesuburan di Pusat Perubatan Reproduktif Bristol. "Tetapi, ya, kembar yang lahir dari kumpulan embrio yang sama, yang diambil dari kitaran penjagaan yang sama juga adalah kembar - baru lahir pada masa yang berlainan."

9. Sekiranya satu kembar adalah gay, yang lain tidak semestinya

Kembar identik berasal dari telur tunggal yang disenyawakan yang mengandungi sekumpulan petunjuk genetik, yang dikenali sebagai genom, tetapi masih mungkin bagi sepasang kembar yang sama mempunyai perbezaan besar dalam susunan genetik mereka. Kembar yang sama mempunyai asas DNA yang sama, tetapi perubahan epigenetik semasa kehamilan dapat membuat perbezaan besar dalam apa yang terjadi pada mereka di kemudian hari.

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa petunjuk untuk orientasi seksual mungkin terletak bukan hanya pada gen, tetapi dalam jurang antara DNA, di mana penanda molekul memberi petunjuk kepada gen ketika waktunya untuk menghidupkan dan mematikan dan memutuskan seberapa kuat ekspresi genetik mereka. Dari saat anak dikandung hingga seumur hidupnya, perubahan genetik dapat terjadi, dan mereka dapat diturunkan dari generasi ke generasi. Ini disebut sebagai perubahan epigenetik. Kod yang mendasari DNA tetap tidak berubah, tetapi bagaimana gen dinyatakan - bagaimana ia berfungsi - dapat berubah.

Pada kembar yang sama, DNA dikongsi dan tumpang tindih dengan sempurna. Tetapi kewujudan kembar di mana satu adalah homoseksual dan yang lain tidak memberikan bukti kuat bahawa faktor selain DNA juga mempengaruhi orientasi seksual. Ngun, penyelidik pasca doktoral di UCLA Geffen School of Medicine, dilaporkan oleh LA Times menyisir sampel genetik dari 47 pasang kembar identik lelaki. Dia dapat mengenal pasti "penanda epigenetik" di sembilan wilayah genom manusia yang sangat berkaitan dengan homoseksual lelaki. Tiga puluh tujuh pasangan kembar terdiri daripada satu kembar gay sementara yang lain heteroseksual. Hanya 10 daripada kembar yang mempunyai kembar yang mengidentifikasi diri mereka sebagai homoseksual.

BACA JUGA:

  • 15 Fakta Menarik Tentang Lefties
  • 8 Fakta Mengejutkan Mengenai Payudara yang Tidak Anda Ketahui
  • 5 Fakta Kesihatan Berkaitan dengan Jenis Darah