Kehamilan

3 Pose Yoga Yang Dapat Membantu Mengubah Kedudukan Bayi Breech •

Bayi yang bersendawa boleh menyulitkan kelahiran. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini berisiko menyebabkan masalah serius bagi bayi yang akan dilahirkan. Sebenarnya, ada beberapa gerakan yoga yang mudah yang dapat membantu mengubah kedudukan bayi yang breech.

Pergerakan yoga yang dapat membantu mengubah kedudukan bayi yang bersendi

Adakah anda merasa bimbang kerana kehamilan anda menghampiri trimester terakhir tetapi hasil ultrasound menunjukkan bahawa kepala bayi anda belum berpusing ke arah pelvis? Sebenarnya, jika usia kehamilan masih di bawah 30 minggu, bayi anda kemungkinan besar akan berpusing ke posisi yang betul sekitar 32-34 minggu kehamilan untuk dapat dilahirkan secara normal, dan anda masih berpeluang untuk membantu bayi anda untuk memutarkan kedudukannya dengan beberapa kedudukan yang akan saya jelaskan. Tetapi pastikan anda berunding dengan pakar obstetrik anda terlebih dahulu.

Kedudukan yoga yang akan saya jelaskan di bawah ini diharapkan dapat membantu memutar posisi bayi yang sungsang, tetapi tentunya peluang bergantung pada keadaan kehamilan dan bayi anda sendiri. Tidak ada jaminan 100 peratus, tetapi tidak ada salahnya mencuba kan?

1. Anjing anjing (Anahatasana)

Posisi yoga bertujuan untuk menaikkan kawasan pelvis dan memberi ruang ke perut anda sehingga dapat menggerakkan bayi untuk memusingkan kepalanya dalam posisi breech.

Sangat mudah untuk memulakan dengan kedudukan anak berpose, kemudian angkat kawasan pelvis dan angkat telapak tangan dengan kedua-dua lengan lurus. Anda boleh meletakkan dahi atau dagu di atas lantai, pastikan anda menarik nafas dalam-dalam semasa berada di posisi tersebut. Anda boleh melakukan kedudukan ini selama 10-20 nafas. Hentikan pose ini jika anda merasa pening atau mual, jangan lakukan posisi ini jika anda mempunyai tekanan darah tinggi. Sekiranya lutut anda sakit, gunakan selimut atau bantal nipis untuk menjadikan kedudukan lebih selesa.

2. Viparita karani

Ada kalanya semasa kehamilan lewat anda merasa tidak cukup kuat untuk menggerakkan atau mengangkat pelvis anda. Kedudukan ini bagus untuk dilakukan kerana anda sedang berbaring. Sekiranya anda tidak selesa berbaring di punggung untuk waktu yang lama, berikan pangkalan di kawasan pelvis untuk menjadikannya lebih selesa. Bagi anda yang mempunyai tekanan darah tinggi, pastikan kedudukan pelvis tidak terlalu tinggi dan hentikan pose jika anda merasa pening. Sentiasa pastikan untuk menarik nafas dalam-dalam semasa berada di kedudukan.

Pengubahsuaian:

Selain berbaring dengan kaki lurus, anda juga dapat melakukan posisi ini dengan modifikasi, dengan membengkokkan kaki dan meletakkan telapak tangan di dinding, atau menggunakan kerusi untuk menyokong kaki anda.

3. Lif pose jambatan / pelvis

Berbaring dengan kaki selebar pinggul, bengkokkan lutut dengan kedua kaki menekan ke lantai dan angkat pelvis ke atas. Tahan selama 3-5 nafas, tetapi jika anda merasa terlalu berat untuk menahan, gunakan bantuan /sokongan untuk menyokong pelvis dengan blok yoga atau selimut tebal. Sekiranya anda merasa cukup selesa, boleh diulang 3 kali. Sentiasa pastikan untuk menarik nafas lega semasa berada di posisi.

Anda boleh melakukan pergerakan di atas secara berkala sehingga bayi anda berada di posisi yang diinginkan untuk proses kelahiran. Berusaha untuk postur yang baik ketika mempraktikkan posisi di atas, kerana postur yang baik akan memanjangkan ruang perut sehingga bayi anda dapat memutar posisinya. Bersantai dalam setiap pergerakan dan postur sambil membayangkan bayi anda berpusing ke posisi yang diinginkan, kerana ketika anda lebih santai, perut anda akan dapat memberi bayi anda lebih banyak ruang untuk bergerak.

Semoga berjaya!

** Dian Sonnerstedt adalah pengajar yoga profesional yang aktif mengajar pelbagai jenis yoga dari Hatha, Vinyasa, Yin, dan Prenatal Yoga untuk kelas swasta dan pejabat. Dian kini berdaftar dengan YogaAlliance.org dan boleh dihubungi terus melalui Instagramnya, @diansonnerstedt.

Sumber gambar: thefleksibelchef.com

BACA JUGA:

  • Perkara Yang Harus Dilakukan oleh Ibu Sekiranya Kedudukan Bayi Breech
  • Adakah benar bahawa wanita dengan pelvis kecil sukar melahirkannya secara normal?
  • 5 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Melahirkan Air