Kesihatan Otak dan Saraf

5 Fakta Memori Manusia Yang Mungkin Mengejutkan Anda

Memiliki ingatan atau ingatan adalah salah satu kemahiran hidup yang penting yang dimiliki oleh manusia. Walau bagaimanapun, beberapa perkara mengenai memori ini masih misteri. Ingatan juga bukan sekadar mengingat dan melupakannya lagi. Untuk menjadikannya lebih menarik, mari kita lihat 5 fakta mengenai memori manusia yang harus anda ketahui di bawah.

Fakta ingatan manusia yang mungkin mengejutkan anda

1. Kenangan membentuk keperibadian

Fakta ingatan manusia pertama ini ada kaitan dengan watak dan sikap anda. Ya, memori yang anda miliki akan menentukan bagaimana anda berkelakuan dan bertindak balas terhadap sesuatu.

Contohnya, apabila anda menghadapi beberapa pilihan, kebanyakan keputusan yang anda buat akan dipengaruhi oleh kenangan masa lalu. Oleh itu, ingatan adalah salah satu faktor penentu dalam proses membuat keputusan.

Kenangan yang penuh dengan kenangan zaman kanak-kanak hingga kini perlahan-lahan akan membentuk identiti anda.

2. Hippocampus, gudang semua kenangan

Hippocampus adalah salah satu bahagian penting dalam fakta ingatan manusia di otak. Seolah-olah hippocampus adalah gudang dari semua kenangan yang anda lalui dalam hidup anda. Bahagian otak inilah yang mengatur, menyimpan dengan kemas, dan 'mengeluarkan' ingatan apabila diperlukan.

Oleh kerana kedua-dua belah otak mempunyai bentuk yang sama persis, hippocampus dapat dijumpai di kedua belahan otak. Kerosakan pada hippocampus dapat menghalang kemampuan membentuk kenangan baru, yang dikenali sebagai anterograde amnesia.

Seiring bertambahnya usia, hipokampus kehilangan kapasitinya, sehingga pada saat seseorang mencapai usia 80-an, ingatannya mungkin hilang sebanyak 20 peratus otak.

3. Memori jangka pendek tidak dapat diingat terlalu lama

Tidak semua yang anda lalui dapat diingat dan disimpan di otak secara keseluruhan. Pakar mendedahkan bahawa otak dapat menyimpan sekitar 7 kenangan jangka pendek sekaligus dalam 20 hingga 30 saat. Oleh itu, wajar bagi anda untuk melupakan apa yang anda ingin katakan, atau melupakan nama seseorang yang baru anda temui.

Sudah tentu, tidak semua kenangan akan menjadi kenangan jangka pendek, otak anda akan memilih mana yang akan diingat untuk jangka masa yang lama dan maklumat mana yang akan 'dibuang' lagi.

4. Ingatan dapat dilatih

Ingatan jika tidak dilatih akan mengurangkan keupayaan untuk mengingatnya. Tetapi jangan risau, anda boleh melatihnya.

Pada masa kini, terdapat banyak aplikasi berasaskan teknologi pada telefon bimbit atau komputer riba anda yang fungsinya adalah untuk mengingatkan anda tentang perkara-perkara yang mudah dilupakan, seperti lupa meletakkan kunci rumah anda, mematikan kompor, atau mematikan penghawa dingin.

Anda juga boleh menggunakan teknik menghafal. Cuba mulakan dengan membuat jadual apa yang anda lakukan setiap hari. Catat dan sertakan dalam jadual aktiviti anda. Dengan cara ini, perkara yang biasanya anda lupakan akan berulang atau dihafal setiap hari.

5. Boleh mengingati sesuatu melalui bau atau bau

Fakta ingatan manusia ini berkaitan dengan bau dan aroma. Contohnya, semasa anda mencium bau rendang, anda akan ingat bahawa anda sering atau bahkan terlepas makan rendang pada hari lebaran. Tetapi selalunya, otak akan selalu mengingati seseorang melalui bau minyak wangi yang anda bau atau tandakan.

Ini berlaku kerana saraf penciuman terletak sangat dekat dengan amigdala. Amigdala adalah kawasan otak yang dihubungkan dengan pengalaman dan ingatan anda yang melibatkan emosi. Selain itu, saraf penciuman sangat dekat dengan hippocampus. Tidak jarang jika anda ingin mengingati sesuatu, anda harus mencium untuk mengenali orang atau perkara yang anda mahu ingat.

6. Jangan percaya adegan amnesia dalam filem

Hampir setiap adegan dalam filem ini, membuat kita percaya bahawa amnesia disebabkan oleh memukul kepala dengan sesuatu dan kenangan dapat kembali ketika terkena kali kedua. Sebenarnya, tidak mudah membuat kenangan hilang sepenuhnya dan mengembalikannya kembali.

Sebenarnya, amnesia yang menyebabkan seseorang kehilangan semua kenangan masa lalu, malah melupakan identitinya sangat jarang berlaku. Penyebab amnesia yang paling biasa adalah trauma terhadap sesuatu atau menggunakan ubat-ubatan yang merosakkan sistem saraf.

Sekiranya seseorang mengalami amnesia akibat peristiwa traumatik, dia akan kehilangan beberapa kenangan yang berkaitan dengan kejadian itu. Walaupun dadah hanya membuatkan seseorang kehilangan ingatannya buat sementara waktu.