Kesihatan Seksual

Beban Viral Tidak Dikesan, Adakah Ini Bererti Anda Bangkit dari HIV?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa sekitar 36.7 juta orang di seluruh dunia hidup dengan HIV / AIDS pada akhir tahun 2018. Walau bagaimanapun, tidak semua mereka tahu bahawa mereka mempunyai HIV dan mempunyai viral load tinggi. viral load adalah ukuran yang digunakan untuk menentukan bagaimana orang yang rentan dengan HIV / AIDS (ODHA) menyebarkan penyakit ini.

Apa itu viral load?

viral load ialah julat bilangan zarah virus dan jumlah HIV RNA per 1 ml (1 cc) sampel darah.

Dalam kata lain, viral load adalah ukuran sejauh mana cepat dan cepatnya penyakit ini berkembang di dalam badan, yang diketahui oleh jumlah virus dalam sampel darah.

Semakin tinggi bilangan zarah virus dalam darah, semakin tinggi risiko anda untuk menyebarkan virus dan mengembangkan komplikasi HIV, seperti jangkitan oportunistik dan AIDS.

viral load dapat memberikan maklumat mengenai tahap HIV seseorang, dan seberapa baik rawatan antiretroviral (ART) mengawal jangkitan di dalam badan.

Bagaimana mengetahui kadarnya viral load dalam darah?

Untuk mengetahui berapa banyak viral load dalam badan anda, caranya adalah dengan ujian darah.

Masa terbaik untuk mengikuti ujian viral load sebaik sahaja anda secara rasmi didiagnosis positif HIV. Hasil ujian pertama ini biasanya akan digunakan sebagai penanda aras untuk memerhatikan perkembangan virus HIV di dalam badan semasa rawatan berikutnya.

Uji untuk mengukur viral load juga tidak hanya dilakukan sekali sahaja. Selagi anda masih menggunakan ubat, doktor anda akan mengesyorkan agar anda menjalani ujian berkala. Tujuannya adalah untuk menilai kejayaan rawatan sehingga kini. Gabungan rawatan yang betul biasanya akan mengurangkan jumlah virus dalam darah secara drastik dalam satu bulan.

Namun, berdasarkan hasilnya, doktor anda juga mungkin memutuskan untuk mengubah rejimen ubat HIV anda. Sekiranya demikian, anda akan diminta untuk diuji 3-6 bulan sebelum memulakan ubat HIV baru, dan 2-8 minggu setelah memulakannya sehingga anda melihat perubahan jumlah virus dalam darah anda.

Cara membaca keputusan ujian viral load?

Secara amnya, jumlahnya viral load sekitar 10,000 salinan setiap 1 ml darah dianggap rendah, sementara 100,000 atau lebih dianggap tinggi. Ujian HIV untuk mengetahui tahap virus dalam darah dapat memberikan hasil yang cukup tepat kerana dapat mengesan sekurang-kurangnya 20 RNA HIV.

Pelbagai kategori hasil viral load apa yang biasanya dibaca selepas ujian adalah:

Virus dikesan

Dapatkan hasil "viral load dikesan ”bermaksud anda mempunyai virus HIV di dalam badan anda. Walau bagaimanapun, tahap boleh tinggi atau rendah kerana bergantung pada banyak faktor.

Seperti yang telah disebutkan, jumlah virus yang mencapai 100,000 salinan per 1 ml darah dikategorikan sebagai viral load tinggi. Bila viral load Sekiranya anda tinggi badan, ini bermakna sistem imun anda gagal melawan HIV dengan betul.

Hasil ini biasanya dijumpai pada orang yang baru didiagnosis dengan HIV. Sebaliknya, viral load yang tinggi juga dapat menunjukkan penularan HIV baru-baru ini.

Sebaliknya, bilangannya viral load di bawah 10,000 adalah kategori rendah. Dalam keadaan ini, virus mungkin masih dalam tempoh masa, dan belum aktif mereplikasi. Kerosakan dalaman juga mungkin tidak berlaku dengan ketara.

Namun, mendapat hasil viral load rendah tidak bermaksud anda bebas dari risiko. tanpa rawatan, viral load boleh meningkat sehingga virus akan mula memusnahkan sel CD4 dalam darah.

Sebaliknya, sebilangan kecil virus juga boleh menyebabkan rawatan berjalan lancar.

Virus tidak dikesan

Hasil yang berkisar antara kurang dari atau sama dengan (≤) 40 hingga 75 salinan virus setiap 1 cc darah dikategorikan sebagai viral load "tidak dapat dikesan" (tidak dikesan). Peningkatan tepat bergantung pada makmal yang menganalisis ujian anda.

Beban virus yang tidak dapat dikesan bermaksud sistem imun anda pulih dan berjaya menguatkan dirinya. Di samping itu, ia juga mengurangkan risiko penularan beberapa penyakit menular seksual lain, seperti klamidia, sifilis, dan HPV.

Penurunan jumlah virus hingga batas ini juga dapat berarti bahawa rawatan yang anda jalani berjaya melawan virus HIV di dalam tubuh. Oleh itu, anda mempunyai risiko minimum (atau bahkan mustahil) untuk menyebarkan jangkitan HIV kepada orang lain.

Apabila status viral load dari apa yang dikesan berubah menjadi tidak dikesan, doktor akan melakukan ujian HIV setiap tiga hingga empat bulan. Sementara itu, jika penurunan jumlah virus juga disertai dengan peningkatan kesehatan secara keseluruhan, pengujian HIV dapat dilakukan lebih jarang; iaitu setiap 6 bulan hingga setahun sekali.

Blik viral viral

Blik viral viral adalah hasil ujian yang menunjukkan peningkatan sementara jumlah HIV yang dapat dikesan dalam darah setelah rawatan terakhir berkesan menekan virus ke tahap "dapat dikesan"; dan kemudian turun kembali ke tidak dapat dikesan lagi pada ujian seterusnya.

Julat hasil virus viral load adalah kenaikan dari <50 salinan setiap mL hingga melebihi 200, 500 atau bahkan 1,000 salinan / mL. Sebilangan besar hasil blip muncul di bawah 200 salinan setiap 1 cc darah.

Keadaan ini tidak semestinya menunjukkan bahawa rawatan HIV anda tidak berfungsi. Hasil "blip" mungkin disebabkan oleh jangkitan lain, seperti selesema atau herpes, atau vaksinasi baru-baru ini, atau hanya kesalahan makmal.

Sekiranya anda mengalami kelip terlalu kerap, doktor anda akan mengetahui sebab yang mendasari dan mungkin mengubah rawatan anda.

Penilaian viral load melalui ujian CD4

Dalam rawatan HIV, hasil penilaian perkembangan penyakit HIV juga digabungkan dengan ujian CD4. Pemerhatian melalui ujian CD4 dapat meramalkan betapa teruknya gejala dan keadaan penyakit HIV di masa depan.

Sebagai perbandingan dengan hasil CD4, biasanya hasil viral load Skor tinggi menentukan gejala muncul lebih cepat daripada hasil yang rendah.

Menurunkan viral load yang tinggi

Sekiranya viral load Anda belum turun ke tahap yang tidak dapat dikesan dalam tiga hingga enam bulan sejak memulakan rawatan, yang bermaksud virus ini tahan terhadap ubat antiretroviral yang anda ambil.

Anda boleh menjalani ujian darah HIV untuk melihat tahap ubat dalam darah anda dan untuk mengetahui apakah HIV anda menjadi tahan terhadap salah satu ubat tersebut.

Sekiranya keputusan ujian HIV terakhir masih menunjukkan bahawa virus anda telah dikesan lagi, anda mungkin perlu mengubah rawatan HIV anda. Doktor anda akan membincangkan pilihan rawatan terbaik untuk anda.

Makmal yang berbeza menggunakan standard yang berbeza untuk pengiraan viral load dalam darah. Rujuk doktor anda untuk mengetahui dengan tepat apa maksud keputusan ujian anda.