Kesihatan Otak dan Saraf

Migrain Kronik dan Migrain Episodik, Apa Perbezaannya?

Mungkin anda adalah salah seorang yang sering mengalami sakit kepala atau migrain. Namun, tahukah anda bahawa tidak semua migrain sama? Ya, ada dua jenis migrain, iaitu migrain episodik dan migrain kronik. Jadi, jenis migrain yang anda alami?

Ketahui perbezaan antara migrain kronik dan migrain episodik

Migrain kronik dan migrain episodik akan menyebabkan gejala sakit kepala yang sama. Tetapi yang membezakannya adalah seberapa kerap gejala ini muncul.

Pada migrain episodik, gejala sakit kepala akan muncul kurang dari 15 kali sebulan hingga tiga bulan. Migrain jenis ini adalah yang paling biasa.

Manakala penghidap migrain kronik akan mengalami sakit kepala lebih dari 15 kali sebulan. Biasanya, penghidap migrain episodik berpeluang mengalami migrain kronik selama beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Migrain diduga disebabkan oleh keradangan yang menyebabkan pembuluh darah di otak membengkak dan akhirnya menyerang saraf sekitarnya. Tetapi ini bukan penyebab utamanya, banyak serangan migrain berkaitan dengan keturunan.

Apakah jenis migrain yang saya alami setakat ini?

Ciri migrain episodik

Cuba ingat lagi bagaimana dan seberapa kerap anda menghidap migrain. Sekiranya anda mengalami lima serangan migrain dalam tempoh 24 jam dan berlaku kurang dari 15 kali sebulan, maka anda mungkin akan mengalami migrain episodik.

Serangan migrain episodik sering disertai dengan loya, muntah, atau kepekaan terhadap bunyi bising atau cahaya semasa migrain. Biasanya, terdapat beberapa perkara yang mencetuskan terjadinya migrain episodik, iaitu tekanan, haid, perubahan cuaca, gejala gangguan mata atau otak, atau kesan sampingan daripada mengambil ubat.

Gejala migrain kronik

Tanda kejadian migrain kronik yang paling mewakili adalah serangan migrain yang berlaku lebih dari 4 jam pada satu masa dan akan berlangsung lebih dari 15 hari sebulan. Biasanya, migrain jenis ini akan menyebabkan simptom yang lebih lama dan lebih kerap daripada migrain episodik.

Kajian di Laporan Kesakitan dan Sakit Kepala Semasa, mendapati bahawa individu dengan migrain kronik mengalami sakit kepala yang berlangsung rata-rata 65.1 jam tanpa rawatan, dan 24.1 jam dengan rawatan.

Jika dibandingkan dengan individu yang mengalami migrain episodik, mereka mampu bertahan rata-rata 38.8 jam tanpa rawatan dan 12.8 jam dengan rawatan, dipetik dari Healthline.

Bagaimana rawatan untuk kedua-dua jenis migrain ini?

Kedua-dua jenis migrain dapat dirawat dengan jenis ubat yang hampir sama, biasanya doktor akan mengesyorkan ubat-ubatan yang sering digunakan untuk melegakan sakit kepala.

Doktor biasanya juga akan mengesyorkan ubat untuk merawat gejala lain yang timbul, seperti mual dan muntah. Penyediaan ubat pencegahan juga sering dilakukan untuk mencegah berlakunya gejala migrain kronik.

Ubat-ubatan seperti antidepresan, ubat antiseizure, onabotulinumtoxinA (botox), dan penghilang rasa sakit, yang dapat membantu mengurangkan frekuensi, tempoh, dan keparahan sakit kepala anda.

Cara mencegah migrain kronik

Sekiranya anda pernah mengalami migrain, perkara berikut dapat membantu mencegah migrain kronik daripada berlaku:

  • Keletihan boleh mencetuskan migrain, jadi cubalah tidur cukup sekitar tujuh hingga lapan jam setiap malam.
  • Perhatikan jenis makanan yang anda makan. Sebabnya, beberapa jenis makanan boleh menyebabkan sakit kepala, seperti terlalu banyak kafein dan makanan dan minuman yang dibungkus.
  • Kebimbangan dan kebimbangan yang berlebihan boleh menjadi pencetus utama. Untuk itu, anda harus menguruskan tekanan anda dengan baik.
  • Bersenam secara teratur akan membantu anda mencapai berat badan yang sihat. Kerana obesiti dapat meningkatkan risiko migrain kronik.
  • Perhatikan pengambilan ubat anda kerana mengambil terlalu banyak jenis ubat tertentu boleh menyebabkan sakit kepala yang berlebihan. Sebaliknya, patuhi peraturan pengambilan ubat bersama dengan jenis ubat yang disyorkan oleh doktor.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found