Pemakanan

5 Kebaikan Minyak Lemon untuk Kesihatan •

Lemon adalah salah satu jenis buah sitrus yang mempengaruhi kesihatan manusia. Buah sitrus ini dapat diproses menjadi minyak pati yang mempunyai banyak kegunaan. Apakah faedah kesihatan minyak lemon? Mari cari di sini.

Khasiat minyak lemon

Sebilangan besar orang mengubah lemon menjadi minyak pati dengan menekan kulit lemon, bukan buah di dalamnya. Ini kerana kulit lemon sebenarnya mengandungi nutrien yang paling padat.

Berikut adalah beberapa kelebihan minyak pati lemon untuk kesihatan anda.

1. Mengurangkan loya

Salah satu kelebihan minyak pati lemon yang digunakan oleh kebanyakan orang adalah melegakan loya, terutama pada wanita hamil.

Ini dibuktikan melalui kajian wanita hamil pada 2014 yang menyedut aroma lemon sebagai aromaterapi. Dalam kajian ini, 100 wanita hamil ditugaskan secara rawak untuk mengalami mual dan muntah.

Peserta kemudian dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu kumpulan intervensi dan kumpulan kawalan. Kumpulan intervensi akan menyedut minyak pati lemon sebaik sahaja mereka merasa mual. Sementara kumpulan kawalan menyedut plasebo, iaitu minyak kosong yang tidak mempunyai kandungan.

Hasilnya, terdapat perbezaan yang cukup drastik antara kumpulan kawalan dan intervensi. Wanita hamil dalam kumpulan intervensi mengaku merasa kurang mual dan muntah.

2. Menjaga kesihatan kulit

Selain baik untuk gejala kehamilan seperti mual dan muntah, manfaat lain dari minyak lemon ialah ia dapat menjaga kesihatan kulit anda.

Sifat antioksidan minyak lemon membantu mengurangkan kerosakan tisu pada kulit yang disebabkan oleh radikal bebas. Selain itu, lemon juga dipercayai mempunyai sifat anti-penuaan yang menjadikan kulit lebih kencang dan muda.

Seperti yang diterbitkan dalam jurnal Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine mengenai sifat antimikroba minyak pati, lemon adalah salah satu minyak yang dapat membantu merawat masalah kulit. Jurnal itu menyatakan bahawa minyak pati lemon sangat membantu untuk masalah kulit, seperti:

  • Lepuh dan luka
  • Gigitan serangga
  • Kulit berminyak
  • Selulit

Walau bagaimanapun, sangat disarankan untuk tidak menggunakan minyak pati secara langsung ke kulit anda kerana boleh menyebabkan kerengsaan. Cuba campurkan minyak pati lemon dengan minyak pembawa sebelum menyapukannya ke kulit anda.

3. Melegakan senak

Bagi anda yang mengalami sakit perut atau sembelit (sembelit), minyak lemon boleh menjadi penyelesaian untuk masalah anda.

Pada tahun 2009, terdapat kajian mengenai kesan penggunaan minyak pati lemon dalam makanan terhadap kesihatan gastrik. Para penyelidik menggunakan tikus untuk melihat apakah memberi minyak lemon mempunyai kesan atau tidak. Hasilnya, minyak pati lemon didapati dapat membantu mengurangkan gejala gastritis. Ini dilakukan dengan mengurangkan luka pada lapisan perut dan melindungi organ pencernaan.

Namun, tidak ada kajian yang menyatakan betapa selamatnya minyak lemon ketika dikonsumsi oleh manusia. Jangan mencubanya di rumah.

Manfaat lain dari minyak lemon untuk kesihatan pencernaan adalah bahawa ia melegakan gejala sembelit. Ini terbukti melalui percubaan yang berlangsung selama 10 hari. Sepanjang tempoh percubaan, para peserta tua menerima urutan dengan minyak lemon. Urutan yang mereka lakukan kebanyakannya di bahagian bawah perut.

Nampaknya, urutan tersebut menjadikan mereka membuang air besar dengan lebih lancar. Kesan ubat semula jadi ini berlangsung sehingga dua minggu setelah kajian berakhir.

4. Membantu melindungi organ dalaman

Minyak pati lemon dipercayai dapat melindungi organ dalaman, seperti hati dan ginjal, daripada mengambil aspirin. Salah satu ubat penahan sakit dan anti pembekuan.

Pernyataan ini disokong oleh kajian 2016 yang menguji tikus dan minyak pati lemon. Tikus yang menjadi haiwan eksperimen mengalami kerosakan hati dan ginjal kerana penggunaan aspirin dosis tinggi.

Setelah diberikan beberapa kali, minyak lemon didapati dapat mengurangkan tahap oksidatif dan kerosakan pada kedua organ. Ini kerana minyak lemon mengandungi antioksidan yang membantu memerangkap radikal bebas untuk berhenti menyerang organ.

5. Membantu masalah pernafasan

Selain mengandungi antimikroba dan antioksidan, minyak pati lemon juga anti-radang. Oleh itu, lemon dimasukkan ke dalam minyak pati yang mempunyai manfaat untuk mengatasi masalah pernafasan dan meningkatkan imuniti.

Bukan hanya itu, minyak lemon dapat merangsang saliran limfa. Saliran limfa oleh limau ini dapat membantu mengurangkan kelenjar getah bening yang bengkak.

Dengan cara itu, potensi penumpukan cecair dikurangkan, sehingga masalah batuk mereda.

Petua untuk menggunakan minyak pati lemon

Sumber: Hidup Kesihatan

Supaya anda dapat memaksimumkan kelebihan minyak lemon, anda dapat menggunakannya dengan cara berikut:

  • Campurkan minyak pati lemon dengan minyak pembawa, seperti minyak alpukat atau jojoba.
  • Jangan sapukan minyak lemon secara langsung pada kulit dalam jumlah besar kerana boleh merengsakan kulit.
  • Anda juga boleh menyedut minyak pati lemon dengan menggunakan peresap atau tuangkan beberapa tetes pada kain atau tisu tebal.

Pada asasnya, minyak lemon menawarkan banyak faedah untuk kesihatan anda. Walau bagaimanapun, disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya.