Kesihatan Seksual

Bahaya Mencukur Rambut Kemaluan Sebelum Seks |

Terdapat banyak ritual atau adat yang mungkin dilakukan oleh beberapa orang sebelum melakukan hubungan seksual, termasuk mencukur rambut kemaluan. Sebilangan orang mungkin merasa lebih yakin melakukan ini. Tetapi sebenarnya, mencukur rambut kemaluan sebelum melakukan hubungan seks sebenarnya dapat meningkatkan risiko penyakit seksual. Apakah penjelasannya? Lihat ulasan penuh di bawah.

Bolehkah saya mencukur rambut kemaluan saya sebelum melakukan hubungan seks?

Mencukur rambut atau bulu, sama ada rambut kaki, ketiak, atau rambut kemaluan, adalah pilihan peribadi anda. Mengeluarkan rambut kemaluan sebenarnya hanyalah masalah estetika.

Klinik Mayo bahkan menyebut bahawa tidak ada alasan perubatan atau kebersihan untuk menghilangkan sebahagian atau semua rambut kemaluan anda.

Daripada membawa manfaat, mencukur rambut genital menjadikan anda mengalami beberapa keadaan, seperti:

 • luka bakar atau ruam pisau cukur,
 • kemerah-merahan,
 • jerawat, luka, atau lepuh,
 • gatal,
 • luka bakar kimia dari krim penyingkiran rambut di kaunter, hingga
 • jangkitan pada akar rambut.

Sekiranya anda memilih untuk mencukur rambut kemaluan anda, lebih baik anda tidak melakukannya sebelum melakukan hubungan seksual.

Jika tidak, Anda boleh mencukur rambut kemaluan beberapa hari sebelum melakukan hubungan seks untuk memberi kulit sensitif masa yang tenang di sekitar kawasan kemaluan.

Bahaya mencukur rambut kemaluan tepat sebelum melakukan hubungan seks

Cadangan untuk tidak mencukur rambut kemaluan sebelum melakukan hubungan seks bukanlah tanpa alasan.

Mencukur rambut kemaluan telah terbukti berkaitan dengan pelbagai penyakit kelamin. Mitos bahawa mencukur rambut kemaluan dapat menghilangkan kutu kemaluan juga salah.

Pedikularis pubis atau biasa dikenali sebagai kutu kemaluan tidak akan musnah dengan pisau cukur, terutama jika belum dirawat dengan rawatan jangkitan.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Jangkitan Menular Seksual melaporkan bahawa lelaki dan wanita yang mencukur rambut kemaluan mereka lebih berisiko terkena penyakit kelamin, termasuk:

 • ketuat kemaluan,
 • HPV,
 • sifilis,
 • gonorea,
 • klamidia,
 • kepada HIV.

Penemuan ini masih berlaku walaupun para penyelidik mengambil kira faktor lain, seperti usia, dan jumlah pasangan seksual yang mereka miliki.

Sekiranya bercukur atau waxing rambut kemaluan tepat sebelum hubungan seksual, anda mungkin lebih dekat dengan pelbagai bahaya dan risiko yang telah disebutkan di atas.

Bukan tanpa sebab, kulit anda akan lebih sensitif dan mudah diserang rambut yang tumbuh ke dalam (rambut tumbuh ke dalam) setelah mencukur rambut kemaluan.

Ini menjadikan sebarang geseran semasa hubungan seksual lebih berisiko menimbulkan kerengsaan.

Luka di kawasan kemaluan, baik vagina dan zakar, boleh menjadi pintu masuk utama virus dan bakteria memasuki tubuh.

Lebih-lebih lagi, kawasan kemaluan dan alat kelamin lebih mudah terkena jangkitan herpes kerana luka kecil terdedah kepada virus, sama ada melalui mulut (seks oral) atau alat kelamin (penembusan vagina atau dubur).

Petua selamat untuk mencukur rambut kemaluan

Sekiranya anda masih memilih untuk mencukur rambut kemaluan anda, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menjaga keselamatan mencukur.

1. Pastikan anda dan pasangan bebas daripada penyakit kelamin

Sekiranya anda ingin mencukur rambut kemaluan anda sebelum melakukan hubungan seks, pastikan anda dan pasangan anda bebas dari penyakit kelamin.

Satu-satunya cara untuk memastikan ini adalah dengan melakukan pemeriksaan berkala untuk penyakit kelamin.

2. menangguhkan rambut kemaluan yang dicukur

Seperti yang telah disebutkan, anda harus mengelakkan mencukur rambut kemaluan sebelum melakukan hubungan seks.

Cukur satu atau dua hari sebelum melakukan hubungan seks untuk memberi masa pada kulit di kawasan kemaluan anda untuk pulih dari geseran pisau cukur atau jalur lilin.

3. Elakkan pakaian ketat

Cuba jangan memakai pakaian yang terlalu ketat (seperti legging) atau apa sahaja yang akan menggosok kulit.

Sekiranya anda memakai pakaian ketat, tepat setelah mencukur rambut kemaluan, risiko kerengsaan dan benjolan juga cenderung tinggi.

Perlu diingat dan ingat, rambut kemaluan mempunyai manfaat melindungi kemaluan anda dari kotoran dan jangkitan serta meningkatkan keinginan seksual anda.

Mencukur rambut kemaluan secara berkala boleh menyebabkan anda kehilangan faedah ini.

Setelah membaca ulasan di atas, anda mungkin ingin mempertimbangkan semula keputusan anda untuk mencukur rambut kemaluan anda.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan penyelesaian terbaik.