Keibubapaan

5 Kemungkinan Punca Mengiak pada Bayi yang Harus difahami oleh Ibu Bapa

Sekiranya anda pernah mendengar atau baru-baru ini si kecil sering mengeluarkan suara 'whoosh' ketika bernafas, mungkin berdehit. Wheezing adalah bunyi khas yang disebabkan oleh penyempitan saluran udara. Kerana penyempitan ini, akan ada suara seperti 'ngik-ngik' ketika penderita menarik nafas. Sebilangan besar kes mengi lebih kerap berlaku pada orang dewasa, tetapi tidak sedikit berlaku ketika mereka bayi. Macam mana boleh jadi? Betul, apa yang menyebabkan mengi pada bayi?

Baby wheezing, bagaimana ini boleh berlaku?

Walaupun tidak selalu berlaku, tetapi sekitar 25-30 peratus bayi dapat mengalami mengi sekurang-kurangnya sekali. Ketika orang berumur, sekitar 40 peratus mengalami mengi pada usia tiga tahun dan hampir 50 peratus pada usia enam tahun.

Sebab yang paling biasa adalah kerana ukuran paru-paru bayi lebih kecil sehingga saluran pernafasan di mana aliran oksigen dan karbon dioksida agak sempit. Selain itu, kemampuan paru-paru untuk kembali ke bentuk semula jadi setelah menarik nafas, belum berkembang secara optimum pada bayi. Akibatnya, bunyi khas seperti siulan lembut muncul ketika bayi bernafas.

Apabila nafas bayi terus terdengar seperti ini, cubalah memperhatikan sama ada terdapat sesuatu yang mengganggu proses pernafasan.

Apa yang menyebabkan mengi pada bayi?

Keadaan berikut boleh menyebabkan mengi pada bayi:

1. Alahan

Sekiranya bayi alah kepada sesuatu, seperti habuk, debunga, atau tungau, tubuh akan menangkap bahan tersebut sebagai benda asing. Keadaan ini akan mencetuskan tindak balas imun untuk menghasilkan kahak.

Bayi belum dapat membersihkan hidung dan kerongkongnya sendiri, jadi kahak ini tinggal di saluran hidung yang sempit dan membuat mereka tersumbat. Semua perkara ini menyebabkan saluran udara menjadi sempit dan menyebabkan mengi pada bayi.

2. Bronkiolitis

Bronkiolitis adalah jangkitan pada saluran pernafasan bawah (paru-paru) yang disebabkan oleh virus. Keadaan ini biasa berlaku, terutamanya semasa cuaca sejuk. Gejala awal dicirikan oleh hidung berair, batuk, sukar bernafas, hingga akhirnya bayi mengi.

Secara amnya, gejala bronkiolitis akan berlangsung beberapa hari atau minggu. Tetapi dalam beberapa kes, penyakit ini dapat bertahan selama sebulan dan memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh. Bayi boleh dirawat di rumah atau di hospital bergantung kepada keparahan penyakit.

3. Asma

Asma pada bayi masih agak sukar dikesan kerana gejala yang dialami sangat serupa dengan tanda-tanda penyakit lain. Walau bagaimanapun, beberapa bayi mungkin mempunyai saluran udara yang sensitif, jadi mereka lebih berisiko terkena asma jika terdedah kepada pencetus, seperti debu, pencemaran udara, atau asap rokok. Sekiranya demikian, akan ada batuk, sesak nafas, dan mengi.

Sebenarnya, mengi pada bayi tidak semestinya dia menghidap asma. Namun, jika mengi berlaku secara berterusan tanpa berhenti, doktor boleh melakukan beberapa siri pemeriksaan untuk mengesan penyebab awalnya.

4. GERD

Penyakit gastroesophageal reflux (GERD) adalah keadaan apabila asid perut kembali ke kerongkongan, menyebabkan rasa terbakar di dada.

Asid gastrik boleh memasuki paru-paru dan menyebabkan kerengsaan dan juga pembengkakan saluran udara bayi. Ini kemudian menyebabkan mengi berlaku pada si kecil anda.

Kami mengesyorkan agar anda membiarkan bayi duduk sekurang-kurangnya 30 minit selepas makan atau menyusu untuk mengurangkan risiko refluks asid.

5. Sebab-sebab lain

Dalam kes yang jarang berlaku, mengi pada bayi dapat menandakan adanya penyakit kronik. Contohnya, penyakit imunodefisiensi, gangguan vaskular kongenital, fibrosis kistik, radang paru-paru, dan sebagainya. Perhatikan jika anak kecil anda demam lebih dari 38 darjah celcius, kerana tanda kesihatan tubuhnya semakin merosot.

Bagaimana merawat mengi pada bayi?

Rawatan yang betul untuk mengi pada bayi bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya ini adalah kes pertama mengi dan tidak terlalu teruk, anda boleh mengubat sendiri di rumah mengikut nasihat doktor.

Contohnya, dengan menggunakan humidifier yang akan memberikan kelembapan optimum untuk persekitaran sehingga membantu melonggarkan saluran pernafasan bayi yang tersumbat kerana mengi. Atau gunakan picagari mentol untuk menghisap lendir yang menyumbat lubang hidung bayi.

Anda juga boleh menggunakan nebulizer yang merupakan mesin stim untuk membantu melegakan simptom asma. Walau bagaimanapun, rawatan ini biasanya hanya disarankan oleh doktor sekiranya masalah bayi berkaitan dengan asma.

Jangan lupa, penting untuk memastikan bayi mendapat pengambilan cecair yang mencukupi. Penghidratan yang optimum akan membantu memudahkan saluran udara bayi.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌