Keibubapaan

7 Tanda-tanda Penyakit Mental pada Kanak-kanak yang Tidak Boleh Diabaikan •

Tidak mudah untuk mengenal pasti penyakit mental atau gangguan pada kanak-kanak kerana gejalanya berbeza dengan orang dewasa. Anda mungkin mendapati sesuatu yang tidak normal pada anak anda, tetapi sukar untuk membezakannya dari tingkah laku normal. Berikut adalah gejala atau tanda penyakit mental pada anak-anak yang perlu diketahui oleh ibu bapa.

Tanda-tanda penyakit mental pada kanak-kanak

Gangguan mental atau penyakit boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Sebagai ibu bapa, anda tidak boleh membiarkan ini berlaku kerana ia boleh mempengaruhi perkembangan anak anda kelak.

Memetik dari Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit, penyakit mental pada kanak-kanak adalah kelewatan atau gangguan dalam perkembangannya.

Ini termasuk pemikiran, tingkah laku, kemahiran sosial, untuk mengatur emosi. Keadaan ini boleh menyebabkan tekanan kerana dia merasa tidak berkelakuan baik.

Berikut adalah beberapa gejala atau tanda penyakit mental yang mungkin berlaku pada kanak-kanak.

1. Perubahan tingkah laku

Ini adalah tanda kemunculan penyakit mental pada kanak-kanak yang agak mudah untuk anda sedari melalui aktiviti harian baik di rumah dan di sekolah.

Apabila anak anda sering bertengkar, cenderung tidak sopan, hingga mengatakan perkara kasar yang menyakitkan orang lain ketika mereka tidak sebelumnya, anda perlu curiga.

Bukan hanya itu, anda mungkin juga melihat perubahan tingkah laku anak anda seperti menjadi lebih mudah marah dan merasa kecewa.

2. Mood berubah

Tanda penyakit mental yang lain adalah perasaan atau mood kanak-kanak yang berubah secara tiba-tiba. Keadaan ini boleh bertahan untuk jangka masa yang tidak terhad.

Sudah tentu, ini boleh menyebabkan masalah hubungan dengan keluarga dan rakan sebaya. Ini adalah gejala umum kemurungan, ADHD, kepada gangguan bipolar.

3. Kesukaran menumpukan perhatian

Kanak-kanak yang menderita gangguan mental cenderung mengalami kesukaran untuk fokus atau memberi perhatian untuk jangka masa yang panjang. Selain itu, mereka juga menghadapi kesukaran untuk duduk diam dan membaca.

Tanda penyakit mental ini boleh menyebabkan penurunan prestasi di sekolah dan juga perkembangan otak.

4. Berat badan

Tahukah anda bahawa gangguan mental juga boleh mempengaruhi keadaan fizikal anak? Bukan hanya kerana penyakit fizikal, penurunan berat badan yang drastik juga boleh menjadi tanda penyakit mental anak.

Gangguan makan, tekanan, dan kemurungan boleh menjadi penyebab kehilangan selera makan anak, mual dan muntah yang berterusan.

5. Susahkan diri sendiri

Perhatikan ketika anak-anak sering mengalami kebimbangan dan ketakutan yang berlebihan. Perasaan ini boleh menyebabkan keinginannya untuk menyakiti dirinya sendiri.

Biasanya, ini menjadi pengumpulan perasaan tekanan dan kesalahan diri terhadap gangguan mental yang juga menyukarkan kanak-kanak menguruskan emosi.

Ini juga merupakan tanda gangguan mental pada kanak-kanak yang perlu anda perhatikan kerana tidak menolak kemungkinan cubaan bunuh diri.

6. Pelbagai masalah kesihatan muncul

Penyakit atau gangguan mental juga boleh dicirikan oleh masalah dengan kesihatannya, misalnya, kanak-kanak mengalami sakit kepala yang berterusan dan sakit perut.

Ini mungkin merupakan tanda gangguan jiwa ketika anak mengalami kemurungan kerana dia kesepian dan mengalami kesukaran untuk mengenali perasaan sedih.

7. Perasaan yang kuat

Kanak-kanak kadang-kadang menghadapi perasaan ketakutan yang berlebihan tanpa sebab. Tanda-tanda gangguan mental pada kanak-kanak seperti menangis, menjerit atau loya disertai oleh perasaan yang sangat kuat.

Perasaan ini juga boleh menyebabkan kesan seperti kesukaran bernafas, berdebar-debar jantung atau pernafasan yang cepat, yang boleh mengganggu aktiviti harian.

Berikut adalah tanda-tanda penyakit mental lain pada kanak-kanak, seperti:

 • mengelakkan interaksi sosial
 • lebih marah,
 • masalah tidur,
 • ketakutan besar,
 • perubahan dalam gred akademik, hingga
 • sering ponteng sekolah.

Anda juga perlu memahami bahawa gejala atau tanda-tanda ini boleh berubah semasa anak membesar.

Tanda-tanda gangguan mental pada kanak-kanak biasanya bermula pada usia dini dan boleh berkembang menjadi remaja.

Apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa untuk menolong anak-anak mereka?

Apabila anda merasakan sebarang gejala atau tanda-tanda penyakit jiwa pada anak anda, berjumpa doktor atau psikologi. Cuba jelaskan sebarang tingkah laku pada anak anda yang membimbangkan anda.

Juga berbincang dengan keluarga dan guru sekolah untuk melihat sama ada mereka melihat perubahan tingkah laku yang sama.

Di samping itu, anda juga dapat membantu anak anda mengatasi gangguan mental dengan menyokong rawatan yang dia lalui, seperti:

 • belajar mengenai penyakit ini
 • pertimbangkan untuk melakukan kaunseling keluarga,
 • belajar pengurusan tekanan untuk menolong kanak-kanak,
 • beritahu anak anda bahawa anda peduli dan bersedia untuk mendengar,
 • memberi kekuatan dan memuji kebolehan anak, hingga
 • mengambil bahagian dalam program latihan untuk ibu bapa kanak-kanak dengan gangguan mental.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌