Keibubapaan

Anak Marah mewarisi sifat Bapa, Benarkah?

Selain mewarisi penampilan fizikal, sifat anak-anak juga dapat diperoleh daripada ibu dan ayah mereka. Beberapa sifat memang boleh dipengaruhi oleh faktor genetik, tetapi persekitaran tidak kurang pentingnya dalam perkembangan keperibadian anak.

Oleh itu, timbul persoalan adakah sifat anak-anak, terutama mereka yang marah, berasal dari ibu bapa, persekitaran, genetik, atau ada yang lain? Lihat ulasan di bawah untuk mengetahui jawapannya.

Sifat anak boleh dipengaruhi oleh faktor genetik

Sifat atau watak kanak-kanak dapat dilihat dari kemampuan mereka untuk bersosial, emosi, tingkat konsentrasi, hingga ketekunan. Keperibadian seperti itu biasanya konsisten dan berterusan hingga dewasa.

Biasanya, orang yang berada dalam keluarga yang sama mempunyai kecenderungan untuk memiliki keperibadian yang sama. Ini mungkin disebabkan oleh faktor persekitaran dan genetik. Contohnya, anak yang bergaul biasanya mempunyai bapa atau ibu yang mempunyai kemahiran sosial yang tinggi.

Kajian dari Genetik Rumah Rujukan membandingkan kembar yang sama dan tidak serupa. Dari situ, dapat dilihat bahawa faktor genetik mempunyai pengaruh yang besar.

Kembar yang sama biasanya mempunyai sifat dan emosi yang agak serupa jika dibandingkan dengan adik beradiknya yang lain. Sebenarnya, kembar identik yang dibesarkan di rumah yang berbeza sering mempunyai sifat yang serupa.

Walau bagaimanapun, watak seseorang tidak mempunyai corak genetik yang cukup jelas, jadi penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan ini.

Oleh itu, adakah si ayah akan memerah kepada anaknya?

Pada tahun 2018 satu kajian diterbitkan dalam jurnal The Psychiatric Quarterly mengenai hubungan antara sifat anak-anak berusia 3-6 tahun dan keperibadian ayah mereka. Kajian ini melibatkan 200 ibu bapa yang membesarkan anak-anak dalam lingkungan usia itu.

Peserta diminta mengisi borang soal selidik. Bapa akan menjawab soalan mengenai keperibadian dan anak-anak mereka, sementara ibu akan mengisi tabiat anak-anak mereka.

Kesannya, ternyata tingkah laku dan keperibadian seorang ayah mempengaruhi watak anak mereka. Namun, anak-anak mewarisi sifat ayah mereka berdasarkan apa yang mereka lihat selama ini.

Contohnya, seorang bapa yang pemarah dan bersikap santai memberi kesan kepada ketakutan terhadap anak-anak mereka. Anak-anak yang mempunyai ayah dengan keperibadian seperti itu ketika ditemu ramah cenderung jarang tersenyum atau ketawa.

Mereka juga mungkin melakukan hal yang sama, seperti yang dia lihat ayahnya, kepada orang lain di sekelilingnya.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa sifat pemarah mutlak diturunkan kepada anak dari ayahnya. Penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk meneliti perkara ini secara khusus.

Bagaimana cara menangani anak anda dengan sifatnya?

Walaupun bapa atau ibu mewarisi sifat mereka daripada anak itu, itu tidak bermaksud anda boleh memperlakukan anak anda dengan cara yang sama seperti yang anda mahukan.

Ini bermakna bahawa walaupun anda dan anak anda sama, itu tidak bermaksud bahawa rawatan yang diberikan adalah sama.

Sebilangan kanak-kanak mungkin lebih mudah diramal dan didekati. Namun, ada sebilangan kanak-kanak yang mungkin lebih sukar untuk mengekspresikan emosi mereka dan tidak bergaul dengan keluarga yang lain.

Oleh itu, ada perkara yang harus anda ingat untuk memahami sifat anak anda, seperti:

Kanak-kanak mengekspresikan diri mereka dengan cara yang berbeza

Ingat bahawa anak anda mempunyai pendekatan yang berbeza terhadap perkara. Kanak-kanak introvert mungkin tidak selesa di tengah-tengah pesta ulang tahun rakan.

Sebagai ibu bapa, apa yang perlu anda lakukan adalah dengan sabar menemaninya dalam menghadapi perkara baru atau pengalaman. Mengetahui bahawa anda akan sentiasa berada di sana membuat anak berasa selesa.

Lama kelamaan, anak anda akan terbiasa dengannya dan tidak lagi memerlukan bantuan anda dalam menangani situasi baru.

Persekitaran juga mempengaruhi sifat anak

Walaupun anak mewarisi ciri ayah dan ibunya, persekitaran juga berperanan dalam pembentukan ciri-cirinya. Contohnya, budaya barat akan menjadikan anak-anak lebih berani menyuarakan pendapat daripada budaya di Indonesia.

Anak-anak adalah peniru yang hebat. Itulah sebabnya, anak-anak mungkin mewarisi beberapa sifat dengan memerhatikan dan meniru tingkah laku bapa atau ibu mereka. Pastikan anda menunjukkan dan mengajarnya pelbagai sikap positif.

Dengan cara itu, anak anda boleh mempunyai tingkah laku positif.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌