Kesihatan Muskuloskeletal

Apa yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Mengimbas Tulang •

Imbasan tulang atau imbasan tulang adalah kaedah pengimejan yang digunakan untuk pelbagai tujuan diagnostik. Prosedur pengimejan ini menggunakan sebilangan kecil bahan radioaktif untuk membantu menunjukkan kelainan pada tulang.

Secara khusus, imbasan tulang biasanya dilakukan untuk melihat apakah ada masalah dengan metabolisme tulang. Yang dimaksudkan dengan metabolisme tulang adalah proses pemusnahan dan pembentukan semula tulang. Apabila tulang rosak atau patah, tulang baru terbentuk sebagai proses penyembuhan. Imbasan tulang adalah teknik yang baik untuk melihat sama ada aktiviti ini berjalan dengan baik atau tidak.

Lain daripada itu, imbasan tulang Ia juga biasa digunakan untuk melihat apakah barah telah merebak ke tulang dari bahagian tubuh yang lain, seperti prostat atau payudara.

Bilakah imbasan tulang diperlukan?

Doktor biasanya akan mengesyorkan prosedur ini jika mereka menganggap anda mempunyai masalah tulang. Prosedur ini juga dapat membantu mengenal pasti sakit tulang yang tidak dapat dijelaskan. Imbasan tulang mungkin menunjukkan masalah tulang kerana keadaan perubatan seperti:

  • artritis
  • nekrosis avaskular (kematian tisu tulang kerana kekurangan bekalan darah)
  • barah tulang
  • barah yang merebak ke tulang dari bahagian lain badan
  • displasia berserabut (keadaan yang menyebabkan tisu parut tidak normal tumbuh di bahagian tulang yang sihat)
  • patah tulang
  • jangkitan tulang
  • Penyakit Paget (penyakit yang menyebabkan tulang menjadi lemah dan cacat)

Risiko imbasan tulang

Risiko imbasan tulang diketahui tidak lebih besar daripada sinar-x biasa. Bahan radioaktif yang digunakan dalam prosedur ini hanya menghasilkan sedikit pendedahan radiasi. Sebenarnya, risiko alergi terhadap bahan radioaktif sangat rendah.

Walau bagaimanapun, prosedur ini mungkin tidak digalakkan untuk wanita hamil atau wanita yang menyusui kerana risiko bahaya pada janin dan kemungkinan pencemaran susu ibu. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda hamil atau menyusu.

Persiapan yang perlu dilakukan sebelum menjalani imbasan tulang

Prosedur imbasan tulang tidak memerlukan persediaan khas. Sebelum prosedur, anda akan diminta untuk membuang semua perhiasan dan aksesori logam anda. Prosedur ini akan memakan masa lebih kurang satu jam. Anda mungkin diberi ubat penenang ringan oleh doktor untuk membantu anda merasa lebih selesa dalam jangka masa yang panjang.

Bagaimana prosedur imbasan tulang?

Sebelum prosedur bermula, anda akan disuntik dengan bahan radioaktif melalui lengan anda. Bahan ini akan beredar di dalam badan anda melalui aliran darah selama dua hingga empat jam ke depan. Setelah bahan radioaktif menyebar ke seluruh badan anda, sel-sel dari tulang yang rosak akan menarik bahan radioaktif sehingga terkumpul di tempat-tempat ini.

Setelah menunggu sebentar, doktor akan menggunakan kamera khas untuk mengimbas tulang anda. Bahagian tulang yang rosak — di mana bahan radioaktif terkumpul, akan muncul sebagai titik gelap pada gambar. Sekiranya hasilnya tidak baik, doktor boleh mengulangi suntikan dan mengimbas kembali tulang anda.

Apa yang perlu dilakukan selepas prosedur imbasan tulang

Imbasan tulang biasanya tidak menyebabkan kesan sampingan atau komplikasi. Sebilangan besar bahan radioaktif di dalam badan anda akan hilang sendiri dalam masa 24 jam, sementara sebahagiannya boleh bertahan hingga tiga hari.

Keputusan imbasan tulang Ia dianggap normal jika pewarnaan bahan radioaktif disebarkan secara merata ke seluruh badan. Walau bagaimanapun, jika hasil anda menunjukkan bahagian yang lebih gelap ( tempat panas ) dan bahagian yang lebih ringan ( tempat sejuk ), maka keputusan anda boleh dikatakan tidak normal. Anda mesti berjumpa dengan doktor anda untuk berunding lebih lanjut sekiranya anda mendapat hasil yang tidak normal. Doktor anda akan menjelaskan keadaan anda, dan mungkin meminta anda melakukan prosedur pemeriksaan lain jika perlu