Kesihatan Pencernaan

Hubungan Kayu Manis (Kayu Manis) dan Penyakit Hati

Kayu manis (kayu manis) adalah rempah yang digunakan sebagai ramuan dalam memasak dan minuman. Sebenarnya, ramuan ini sering menjadi pengganti gula dalam makanan. Walaupun bermanfaat, kayu manis dikatakan dapat meningkatkan risiko penyakit hati. Benarkah?

Katanya, kayu manis berbahaya untuk penyakit hati

Bukan lagi rahsia bahawa terdapat banyak manfaat kayu manis pada kesihatan tubuh. Sebabnya, rempah yang disebut kayu manis ini mengandungi flavonoid yang berfungsi sebagai antioksidan dan membantu melawan kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Namun, pengambilan kayu manis terlalu banyak pastinya boleh membahayakan kesihatan. Salah satu bahaya memakan kayu manis adalah risiko penyakit hati.

Kandungan dalam kayu manis dapat memicu risiko penyakit hati

Risiko penyakit hati boleh berlaku kerana kandungan kumarin dalam kayu manis. Coumarins adalah agen antikoagulan yang mempengaruhi keupayaan darah untuk membeku.

Sekiranya anda sensitif terhadap kumarin, pengambilan kayu manis dalam jumlah besar dapat meningkatkan risiko penyakit hati anda. Ini terbukti melalui penyelidikan dari Jurnal Pertanian dan Kimia Makanan .

Kayu manis terbahagi kepada dua varian, iaitu kayu manis cassia dan kayu manis. Kedua-dua jenis kayu manis ini mengandungi sebilangan besar sebatian kumarin.

Kayu manis Cassia, yang lebih sering dijumpai, mengandungi jumlah kumarin yang lebih tinggi daripada kayu manis ceylon. Malangnya, kedua-dua jenis ini tidak dapat dibezakan jika dalam bentuk serbuk.

Di samping itu, kajian awal juga menunjukkan bahawa kumarin dapat menyebabkan tumor barah. Walau bagaimanapun, kajian ini hanya terdapat pada tikus, bukan pada manusia, oleh itu kajian lebih lanjut diperlukan untuk penemuan ini.

Walaupun penyakit hati adalah masalah yang serius, tidak ada bukti bahawa kumarin adalah karsinogenik kepada manusia. Sebaliknya, kayu manis juga menawarkan pelbagai manfaat kesihatan yang mungkin tidak akan anda lupakan.

Oleh itu, ada baiknya mengetahui berapa had selamat untuk pengambilan kayu manis untuk mengurangkan risiko penyakit hati.

Had selamat untuk penggunaan kayu manis

Rata-rata satu sudu teh kayu manis beratnya kira-kira 2.6 gram. Maksudnya, setiap satu sendok teh kayu manis Cassia mengandungi 6,9-18 mg kumarin.

Sekiranya demikian, satu sudu teh kayu manis setiap hari dapat meningkatkan risiko penyakit hati pada orang dewasa. Bahkan orang yang sudah mengalami gangguan fungsi hati perlu berhati-hati.

Biasanya, pengambilan kayu manis yang disyorkan tidak lebih dari 2-4 gram sehari. Had ini bergantung pada kandungan kumarin dalam kayu manis, iaitu:

  • Dos kayu manis Cassia : kurang dari 2 gram sehari
  • Dos kayu manis Ceylon : kurang dari 4 gram sehari.

Dengan mengetahui berapa dos selamat kayu manis, sekurang-kurangnya anda dapat mengekalkan hati yang sihat. Sekiranya anda ragu, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui berapa banyak penggunaan kayu manis yang selamat dan mengikut keadaan anda.

Dos kayu manis selamat untuk anak-anak

Sumber: Makan Banyak Ini

Ibu bapa juga perlu berhati-hati. Sebabnya, kanak-kanak boleh mengambil kumarin berlebihan walaupun mereka hanya makan kayu manis dalam jumlah yang sedikit.

Sebagai contoh, kanak-kanak berumur 5 tahun dengan berat 18 kg hanya dibenarkan mengambil hingga 1,8 mg kumarin. Jumlah kumarin ini mudah didapati dalam bahagian kecil dari kek kayu manis.

Walaupun selamat jika dikonsumsi sekali-sekala, makan kayu manis terlalu kerap boleh membahayakan kesihatan anak-anak.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, bincangkan dengan doktor anda untuk mengetahui penyelesaian yang tepat untuk anda.