Kehamilan

7 Pilihan Kaedah Kelahiran yang Boleh Dipertimbangkan oleh Ibu •

Sebelum tiba pada hari kelahiran D, ibu berhadapan dengan pelbagai pilihan kaedah atau jenis kelahiran. Agar lebih stabil dalam menentukan pilihan kaedah melahirkan dari pelbagai jenis yang ada, mari lihat maklumat yang lengkap.

Pelbagai pilihan jenis penghantaran untuk ibu

Melahirkan semasa berbaring di hospital, sama ada secara vagina atau pembedahan caesar, adalah dua jenis kelahiran yang paling biasa.

Seiring berjalannya waktu, kini terdapat banyak cara alternatif atau jenis melahirkan yang menarik untuk dipertimbangkan oleh wanita hamil.

Walau bagaimanapun, sebarang kaedah melahirkan masih memerlukan persiapan yang teliti untuk melahirkan anak lebih awal.

Melahirkan adalah pengalaman paling monumental dalam hidup. Melahirkan juga merupakan keputusan peribadi yang anda buat berdasarkan apa yang anda rasa baik untuk anda dan si kecil.

Sudah tentu, sebelum anda membuat pilihan, ada baiknya anda terus berunding dengan doktor dan pasangan anda mengenai kebaikan dan keburukan kaedah kelahiran yang anda mahukan.

Berikut adalah pelbagai pilihan jenis kelahiran ibu hamil sebelum melahirkan:

1. Kelahiran normal

Bersalin secara normal boleh dikatakan menjadi harapan utama banyak ibu, sebelum dinasihatkan untuk mengambil jalan kelahiran lain kerana pelbagai keadaan lain.

Walaupun menjadi impian kebanyakan wanita hamil, tidak sedikit ibu yang juga risau tentang prosedur atau cara melahirkannya secara normal.

Jenis buruh dalam bentuk kelahiran normal dibahagikan kepada tiga fasa penting, iaitu fasa laten (awal), fasa aktif, dan fasa transisi.

Semasa bersalin normal, ibu diminta dapat mengatur nafas dengan betul agar dapat mempercepat proses mendorong ketika mengeluarkan bayi.

2. Melahirkan secara pembedahan caesar

Jenis kelahiran yang sering menjadi pilihan selain kaedah biasa adalah pembedahan caesar. Bahagian caesar dilakukan oleh doktor dengan membuat sayatan dari perut ke rahim ibu.

Sayatan ini bertujuan sebagai saluran kelahiran untuk mengeluarkan bayi dari rahim. Bahagian caesar adalah salah satu jenis kelahiran yang tidak boleh dipilih secara rawak.

Dengan kata lain, anda perlu mendapatkan cadangan doktor terlebih dahulu agar dapat menjalani proses kelahiran dengan pembedahan caesar.

Jenis kelahiran dalam bentuk pembedahan caesar biasanya diperlukan ketika kehamilan anda berisiko jika anda terpaksa mengambil jalan bersalin normal.

Perbezaan lain yang cukup jelas dari bahagian caesar berbanding dengan jenis atau kaedah kelahiran normal adalah masa penyembuhan yang cenderung lebih lama.

Bukan hanya itu, bahagian caesar juga meninggalkan sayatan di bahagian perut.

3. Bersalin di rumah (kelahiran di rumah)

Seperti namanya, melahirkan di rumah bermaksud anda tidak perlu pergi ke hospital sebelum dan semasa kelahiran bayi anda.

Walaupun mereka tidak berada di hospital, menurut Persatuan Kehamilan Amerika, ibu masih perlu ditemani oleh doktor dan bidan.

Ini bertujuan untuk memastikan keselamatan ibu dan bayi semasa proses kelahiran.

Walaupun diperlukan, ibu juga boleh ditemani oleh doula atau teman untuk ibu hamil dari kehamilan hingga selepas melahirkan.

Keperluan pertolongan dari pegawai perubatan seperti doktor dan bidan ketika melaksanakan jenis kelahiran ini dalam bentuk melahirkan di rumah adalah untuk mengurangkan risiko buruk yang mungkin berlaku.

Namun, melahirkan di rumah hanya dapat dilakukan sekiranya anda dan keadaan bayi anda membolehkan anda tidak melahirkan di hospital.

Ini kerana peralatan yang ada yang dibawa oleh doktor dan bidan ke rumah tidak lengkap seperti ketika seorang ibu melahirkan di hospital.

Lebih-lebih lagi, memerlukan masa perjalanan sekiranya di tengah proses kelahiran di rumah ternyata keadaan ibu atau bayi memerlukan pengendalian yang lebih mencukupi.

Sekiranya anda berminat untuk melahirkan di rumah, penting untuk selalu berhati-hati dan mempertimbangkan semua risiko dan faedah.

Jenis kelahiran dalam bentuk melahirkan di rumah adalah alternatif yang selamat sekiranya ibu mempunyai keadaan berikut:

  • Mempunyai kehamilan yang normal (tidak berisiko tinggi).
  • Keseluruhan kesihatan fizikal.
  • Tidak menghidap diabetes atau tekanan darah tinggi.
  • Tidak pernah melahirkan melalui faraj selepas cesarean (VBAC).
  • Tidak membawa kembar.
  • Pastikan anda telah melahirkan sebelum ini. Walaupun tidak selalu, wanita hamil yang anak pertama di rumah berpeluang dikejarkan ke hospital kerana mengalami komplikasi.

4. Bersalin di dalam air (kelahiran air)

Melahirkan di dalam air atau kelahiran air adalah sejenis kelahiran yang dituntut untuk memudahkan proses kelahiran.

Ini kerana di dalam air suam dapat meredakan kesakitan pengecutan seperti mandi air panas dapat melegakan sakit perut atau belakang.

Proses melahirkan di dalam air dilakukan di kolam buatan yang berisi air bersih dan hangat (sekitar suhu badan) pada paras pinggang.

Secara amnya, kelahiran air dilakukan di rumah oleh pakar kelahiran rumah yang diperakui.

Walau bagaimanapun, kini semakin banyak hospital dan klinik bersalin juga menyediakan perkhidmatan ini.

Selain itu, berada di dalam air semasa pengecutan awal dapat membantu mengurangkan kesakitan yang memerlukan ubat.

Sebilangan wanita memilih untuk keluar dari kolam setelah kontraksi awal berakhir. Walau bagaimanapun, dalam kaedah kelahiran air sebenar, bidan atau doktor akan meminta anda tinggal di dalam air.

Anda harus melakukan proses ini sehingga proses persalinan selesai atau sehingga bayi keluar dan "berenang" dengan anda.

Tenanglah, risiko bayi lemas sangat kecil kerana bayi yang baru lahir tidak bernafas sehingga dia terkena udara untuk pertama kalinya.

Doktor atau bidan biasanya akan membuang bayi anda sebaik sahaja dia dilahirkan.

Kebaikan melahirkan di dalam air

Beberapa kelebihan lain dari jenis tenaga kerja ini dalam bentuk melahirkan di dalam air, iaitu:

  • Air suam mempunyai kesan yang menenangkan, ia juga membantu anda mengatur pernafasan dengan lebih tenang.
  • Bersusah payah dalam keadaan berjongkok atau duduk di dalam air dapat membuat pekerja lebih mudah.
  • Wanita hamil dengan kekurangan fizikal boleh mendapat lebih banyak manfaat daripada kaedah ini. Peraturan yang harus diingat adalah menjaga lutut lebih rendah daripada pinggul.
  • Air suam di kolam akan terasa seperti air di rahim (rahim) untuk bayi. Bayi yang dilahirkan di dalam air sering tenang dan kurang menangis daripada bayi yang dilahirkan di darat.

Namun, pelancaran dari Kehamilan Kelahiran dan Bayi, melahirkan di dalam air juga mempunyai risiko, salah satunya adalah jangkitan pada bayi.

Apabila anda mendorong untuk melahirkan bayi, anda mungkin akan membuang najis sekaligus.

Ini adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan kerana doktor atau bidan akan segera membersihkannya. Walau bagaimanapun, pembuangan najis dapat meningkatkan risiko jangkitan pada bayi.

Risiko jangkitan juga terdapat pada air yang digunakan semasa melahirkan anak. Jangkitan ini dikenali sebagai penyakit Legionnaires kerana kehadiran bakteria Legionella di dalam air.

5. Jenis persalinan hipnobirthing

Hypnobirthing adalah sejenis kelahiran yang melatih ibu hamil untuk mencapai tahap kelonggaran total semasa proses persalinan.

Salah satu jenis kelahiran kanak-kanak ini memerlukan amalan pelatih hipnobirth yang diperakui.

Pelatih akan mengajar anda latihan hipnosis yang akan membantu anda menekan kesakitan dan tekanan semasa bersalin.

Hypnobirth adalah sejenis kelahiran yang dilakukan dengan menumpukan perhatian sepenuhnya dan kawalan terhadap tubuh seseorang semasa melahirkan.

Ibu juga boleh menggunakan pertolongan muzik, video, pemikiran positif, dan kata-kata untuk membimbing minda, merehatkan badan, dan mengawal nafas semasa bersalin.

Secara amnya, kaedah hypnobirthing selamat selagi anda ditemani oleh pelatih hipnosis bertauliah sebelum dan semasa melahirkan.

6. Jenis kelahiran yang lemah lembut

Kaedah melahirkan atau melahirkan dengan kelahiran lembut sebenarnya tidak jauh berbeza dengan hipnobirthing.

Walaupun hipnobirthing adalah sejenis kelahiran yang membantu ibu berehat, kelahiran lembut bertujuan menjadikan badan ibu lebih tenang dan kurang menyakitkan.

Kelahiran secara lembut adalah salah satu daripada beberapa cara melahirkan yang boleh dilakukan dengan kaedah kelahiran normal atau dengan pembedahan caesar.

7. Kelahiran teratai

Kelahiran teratai adalah sejenis kelahiran yang membolehkan plasenta dan tali pusat bayi tetap melekat sehingga jatuh sendiri.

Ya, jika biasanya tali pusat dan plasenta segera dipotong dan dibersihkan dan badan bayi selepas kelahiran, prosedur ini tidak dilakukan dengan kaedah kelahiran teratai.

Ini kerana membiarkan plasenta dan tali pusat tidak segera dilepaskan dianggap dapat membantu bayi menyesuaikan diri sejak lahir.

Walaupun begitu, kelahiran teratai jenis ini masih mempunyai risiko yang perlu anda pertimbangkan semula sebelum melakukannya.

Sebagai persediaan sebelum melahirkan, ibu boleh mempraktikkan teknik bernafas semasa melahirkan sebelum melahirkan.

Sekiranya perlu, ibu boleh melakukan pelbagai aktiviti yang berguna sebagai induksi tenaga kerja semula jadi atau dengan makan makanan untuk melahirkan dengan cepat.

Tidak lupa, penting untuk berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan nasihat terbaik untuk ibu dan bayi di dalam kandungan.