Kesihatan mata

Punca Mata Minus dari Gadget ke Genetik (Anda Mana?)

Orang yang mempunyai mata minus, atau dalam istilah perubatan yang disebut miopia, tidak dapat melihat jarak jauh dengan jelas. Itulah sebabnya orang yang mempunyai mata minus biasanya memakai cermin mata atau kanta lekap untuk melihat dengan lebih baik. Namun, adakah anda tahu sebab-sebab mata minus yang mungkin anda alami?

Pelbagai penyebab mata minus

Kebiasaannya, cahaya dari luar mesti jatuh terus di retina agar anda dapat melihat dengan jelas. Tetapi di mata minus, cahaya jatuh di depan retina mata sehingga objek atau tulisan yang berada jauh akan kelihatan kabur atau kelihatan kabur. Ini berlaku kerana bola mata lebih panjang daripada yang sepatutnya atau kornea terlalu melengkung. Akibatnya, cahaya yang memasuki mata tidak tertumpu dengan betul.

Pakar tidak tahu dengan tepat mengapa seseorang mungkin mempunyai sepasang mata minus, tetapi faktor dan tabiat ini dapat meningkatkan risiko anda:

1. Aktiviti terlalu lama di dalam bilik

Pencahayaan dalaman biasanya lebih gelap daripada cahaya semula jadi di luar. Ini kemudian menjadikan mata lelah untuk masa yang lama.

Penyelidikan menunjukkan bahawa menghabiskan masa di luar rumah dapat mengurangkan risiko rabun jauh. Namun, jika keadaan memerlukan anda melakukan aktiviti di dalam rumah, maka cubalah menyesuaikan pencahayaan ruangan sebaik mungkin agar tidak merosakkan mata.

2. Faktor keturunan

Punca mata minus yang mungkin tidak anda sedari adalah keturunan. Adakah ibu bapa anda mempunyai mata yang kurang? Sekiranya demikian, mungkin gangguan mata ini dapat menular kepada anda. Terutama jika kedua ibu bapa anda mempunyai mata yang kurang, maka risiko anda meningkat.

3. Tabiat membaca dan bermain alat

Adakah anda sedar bahawa kebiasaan membaca dan bermain alat di tempat yang gelap dan melihatnya terlalu dekat dapat membuat penglihatan anda kabur dari masa ke masa. Ini adalah salah satu penyebab minus mata.

Setelah mengetahui pelbagai penyebab minus eye, mulai sekarang cuba menghindari pelbagai faktor risiko. Jaga dan sayangi mata anda supaya anda tidak menyesal kemudian.