Pemakanan

Bagaimana Memilih Multivitamin yang Betul dan Sesuai?

Sebelum anda memutuskan untuk mengambil suplemen multivitamin, ada perkara yang harus anda ketahui dalam memilih multivitamin yang tepat. Lebih-lebih lagi, kini terdapat banyak jenis suplemen multivitamin di pasaran.

Siapa yang memerlukan suplemen multivitamin?

Hari ini, ramai orang tidak mengetahui bahawa mereka mempunyai kekurangan nutrisi. Walaupun anda tidak mengalami kekurangan yang teruk, ini akan menyebabkan fungsi badan anda terganggu. Bahkan secara beransur-ansur akan menyebabkan pelbagai penyakit.

Lebih-lebih lagi, bagi beberapa kumpulan usia yang terdedah kepada kekurangan nutrien seperti ibu yang hamil atau menyusui, orang yang menjalani diet ketat, beberapa jenis penyakit yang menyebabkan gangguan penyerapan nutrien.

Apakah perbezaan antara suplemen vitamin dan suplemen multivitamin?

Sekiranya selama ini anda hanya mengambil makanan tambahan yang mengandungi hanya satu jenis vitamin atau mineral, maka apa yang anda habiskan setakat ini adalah makanan tambahan vitamin.

Berbeza dengan suplemen vitamin, suplemen multivitamin dilengkapi dengan lebih banyak vitamin dan mineral. Paling tidak, makanan tambahan boleh dipanggil multivitamin jika mengandungi lebih daripada 3 jenis vitamin atau mineral.

Lalu, mana yang lebih baik untuk saya ambil, suplemen vitamin atau multivitamin? Dalam kes ini, suplemen multivitamin mempunyai lebih banyak kelebihan daripada makanan tambahan vitamin.

Telah disebutkan bahawa multivitamin mengandungi lebih banyak vitamin dan mineral daripada suplemen vitamin biasa. Oleh itu, jika anda mengambil multivitamin, beberapa keperluan vitamin dan mineral anda akan dipenuhi dengan hanya satu jenis suplemen.

Bukan hanya lebih murah dan lebih cekap, suplemen multivitamin dapat menjadi penyelesaian bagi orang yang kekurangan nutrien atau mencegah kekurangan ini.

Sementara itu, suplemen vitamin lebih sesuai diberikan kepada orang yang mengalami kekurangan pemakanan kronik tertentu. Sebagai contoh, orang yang menderita anemia harus diberi makanan tambahan zat besi.

Apa jenis suplemen multivitamin yang harus anda pilih?

Tidak semua suplemen multivitamin mengandungi semua vitamin dan mineral yang anda perlukan. Bahkan sebahagian daripadanya mungkin rendah atau tidak mengandungi nutrien tertentu.

Penting untuk anda mengetahui kandungannya. Makanan tambahan multivitamin yang baik mengandungi sekurang-kurangnya vitamin dan mineral seperti vitamin A, vitamin B kompleks (vitamin B3, B5, B6, B7, B9 dan B12), vitamin D, vitamin E, selenium, dan yodium.

Oleh itu, pilih suplemen multivitamin yang menawarkan kombinasi vitamin dan mineral yang tepat. Ya, sekarang ada makanan tambahan yang mengandungi 12 vitamin dan 13 mineral yang telah disesuaikan dengan keperluan harian anda.

Gabungan 12 vitamin dan 13 mineral dapat memberikan faedah penting. Bermula dari menjaga daya tahan, menjaga ingatan, mempercepat penyembuhan dari penyakit, meregenerasi sel-sel tubuh yang rusak, hingga mendorong fungsi penglihatan.

Bagaimana dengan dosnya? Perhatikan dos makanan tambahan yang akan anda ambil, anda harus memilih suplemen multivitamin yang menyediakan 100% keperluan vitamin dan mineral anda (boleh disesuaikan mengikut usia dan jantina).

Namun, berhati-hatilah dengan multivitamin yang jumlah vitamin dan mineralnya melebihi keperluan harian, kerana anda juga mendapat nutrien ini dari makanan. Keadaan ini boleh membuatkan anda memakannya dalam dos yang besar sehingga risiko keracunan dapat terjadi.

Oleh itu, kebanyakan multivitamin hanya diminum sekali sehari, tetapi anda masih harus melihat peraturan penggunaan suplemen multivitamin yang anda ambil untuk mengelakkan keracunan.