Gigi dan Mulut

3 Punca Umum Carian Gigi pada Kanak-kanak

Dari banyak masalah pergigian pada kanak-kanak, rongga atau karies gigi adalah salah satu yang paling biasa. Karies gigi pada kanak-kanak boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi apa yang menyebabkannya?

Karies gigi pada kanak-kanak disebabkan oleh kebiasaan mereka

Caries mudah dialami oleh anak-anak kecil yang tidak menjaga kebersihan gigi. Secara amnya, karies gigi pada kanak-kanak disebabkan oleh:

1. Makan botol

Kanak-kanak kecil, terutama bayi dan kanak-kanak, merasa sukar untuk berhenti makan dari botol atau cawan sippy walaupun pada usia sekolah.

Kadang-kadang, mereka boleh tertidur semasa menyusu. Sekiranya tabiat ini berterusan, susu yang tersisa atau minuman bergula lain seperti teh manis atau jus boleh menempel dan tersekat di gigi anak untuk waktu yang lama. Gula yang melekat pada gigi kemudian menjadi sasaran makanan untuk bakteria tumbuh dan berkembang.

Lama kelamaan, bakteria akan membentuk plak dan menghasilkan asid yang menghakis enamel gigi (bahagian paling luar gigi). Gabungan plak dan lapisan enamel yang perlahan-lahan mula haus boleh menyebabkan berlakunya rongga. Keadaan ini dipanggil karies botol.

Selain botol, karies botol juga boleh berlaku pada kanak-kanak yang masih menyusu.

2. Hobi makan makanan dan minuman manis

Sebilangan besar kanak-kanak pada amnya akan memilih makanan dan minuman manis seperti gula-gula, biskut, kek, coklat, susu, jus, ais krim, dan lain-lain sebagai makanan ringan pada masa lapang.

Tanpa menyedarinya, gula dari makanan dan minuman ini akan menjadi makanan lazat bagi bakteria untuk tumbuh dan menghasilkan asid.

Semakin banyak asid, semakin cepat enamel gigi terhakis, semakin cepat kerosakan berlaku. Akibatnya, lubang atau karies gigi muncul pada kanak-kanak.

3. Gosok gigi dengan jarang

Malas menggosok gigi dua kali sehari (pagi dan malam sebelum tidur), dan terutama setelah makan gula-gula, akan menjadikan bakteria lebih selesa tinggal di gigi anak. Oleh itu, jangan terkejut jika gigi kanak-kanak cepat reput, menghitam, dan akhirnya berlubang.

Itulah sebabnya penting bagi anda untuk mula mengajar anak-anak anda betapa pentingnya menjaga kebersihan gigi dan mulut mereka sejak usia dini.