Pemakanan

5 Jenis Pewarna Makanan Yang Paling Berbahaya -

Makanan kadang-kadang kelihatan lebih menarik jika mempunyai warna terang atau berwarna-warni. Industri makanan itu sendiri tidak dapat dipisahkan dari bahan pengawet dan pewarna makanan. Ini kerana pewarna diperlukan untuk meningkatkan harga jual dan mengurangkan risiko merosakkan makanan.

Nah, jika hampir semua produk makanan yang diproses menggunakan pewarna makanan, anda pasti bingung untuk mengenali pewarna makanan mana yang berbahaya dan mana yang tidak. Jangan risau, artikel ini akan memberitahu anda pewarna yang berbahaya.

Lima jenis pewarna makanan yang harus anda elakkan

Menurut American Chemical Society, terdapat sebilangan gula-gula coklat yang terbuat dari petroleum aka minyak mentah. Bukan hanya itu, beberapa makanan dan minuman mungkin mengandungi pewarna yang boleh mencetuskan barah. Itulah sebabnya anda harus berwaspada setiap kali anda makan pelbagai makanan dan minuman yang mempunyai warna terang dan menarik.

Pusat Sains untuk Kepentingan Umum atau CSPI di Amerika Syarikat menyatakan bahawa terdapat 5 jenis pewarna makanan yang berbahaya dan anda harus mengelakkan. Inilah senarai.

1. Pewarna karamel

Pada pandangan pertama, karamel terdengar enak dan menggoda. Walau bagaimanapun, pewarna makanan, yang sering dijumpai dalam produk gula-gula dan cola, sebenarnya berbahaya. Sebabnya, pewarna ini apabila dihasilkan bersama dengan amonia akan mengandungi bahan cemar penyebab kanser, iaitu etimlimidazol 2-m (2-MI) dan 4-metylimdiazol (4-MI).

Kesan sampingan ini sebenarnya bergantung pada jenis pewarna karamel yang anda makan. Walau bagaimanapun, had maksimum yang dibenarkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah atau FDA di Amerika Syarikat (bersamaan dengan POM di Indonesia) adalah 200 miligram per kilogram berat badan anda.

2. Allura merah

Pewarna merah Allura aka Red 40 mengandungi benzidene, yang diduga sebagai penyebab karsinogen atau barah. Di restoran makanan segera (sekurang-kurangnya di Amerika), allura red digunakan sebagai campuran bahan untuk membuat ais krim strawberi. Bukan itu sahaja, pewarna sebenar ini juga boleh bersembunyi di mana sahaja termasuk minuman ringan dan gula-gula.

Menurut FDA, dos selamat untuk allura red adalah 7 miligram (mg) per kilogram berat badan.

3. Matahari terbenam kuning

Sunset yellow aka Yellow 6 disyaki menyebabkan tumor testis dan adrenal. Selain itu, pewarna ini juga berpotensi menyebabkan reaksi alergi dan memburukkan lagi asma, hiperaktif, dan kegelisahan. Di Amerika Syarikat, terdapat kes-kes di mana penggunaan pewarna yang berlebihan ini boleh mencetuskan ADHD.

Menurut FDA, dos selamat untuk pewarna ini adalah 3.75 miligram (mg) per kilogram berat badan.

4. Berlian biru

Berlian biru, juga dikenali sebagai Biru 1, adalah salah satu pewarna makanan yang paling banyak digunakan. Umumnya, pewarna ini terkandung dalam gula-gula, makanan ringan, hingga produk pembersih gigi dan mulut. Malah, pewarna ini juga boleh didapati dalam makanan atau bahan yang tidak berwarna biru.

Pewarna biru berlian dapat menembusi penghalang otak darah. Penghalang otak darah itu sendiri adalah pelindung pelindung yang tugasnya menyekat kemasukan bahan berbahaya ke dalam otak. Pewarna biru berlian juga boleh menyebabkan kerosakan sel saraf dan barah, kerosakan kromosom, reaksi alergi, dan perubahan tingkah laku.

Menurut FDA, dos selamat untuk pewarna ini ialah 12 miligram (mg) per kilogram berat badan.

5. Kuning 5

Kuning 5 yang juga dikenali sebagai tartazine berbahaya bagi kesihatan kerana boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk dan merosakkan sistem maklumat sel. Sebenarnya, menurut Feingold Association, pewarna Yellow 5 malah dapat menurunkan jumlah sperma anda. Pada kanak-kanak, pewarna ini diketahui dapat menghalang penyerapan zink, menyebabkan penurunan pertumbuhan, peningkatan risiko jangkitan dan selesema, ingatan atau ingatan yang lemah, dan penurunan kemampuan untuk berkonsentrasi. Pewarna ini sering digabungkan dengan pewarna biru berlian (Biru 1) untuk menghasilkan warna hijau.

Menurut FDA, dos selamat untuk pewarna ini adalah 5 miligram (mg) per kilogram berat badan.

Jadi, bagaimana untuk mengelakkan pewarna makanan yang berbahaya?

Cara untuk menghindari pewarnaan makanan yang berbahaya adalah dengan membaca label pembungkusan makanan dan minuman dengan teliti sehingga anda menghindari semua kesan seperti yang disebutkan di atas.

Cara terbaik lain adalah dengan mengehadkan penggunaan pelbagai makanan dan minuman yang berwarna-warni. Makan makanan sihat yang kaya dengan nutrien semula jadi. Ini bukan sahaja menghalang anda daripada terdedah kepada kesan pewarna makanan yang berbahaya, tetapi juga dapat melindungi kesihatan anda secara keseluruhan.