Pemakanan

Perbezaan Diet Ketogenik dan Diet Ketofastosis |

Diet adalah salah satu cara yang dilakukan oleh banyak orang untuk menurunkan berat badan. Mungkin anda sudah biasa dengan diet keto, tetapi kini muncul diet baru yang disebut ketofastosis. Jadi, apa perbezaan antara diet ketogenik dan diet ketofastosis?

Perbezaan antara diet ketogenik dan diet ketofastosis

Diet ketogenik adalah istilah yang digunakan untuk diet yang rendah karbohidrat tetapi tinggi lemak.

Diet ketogenik menekankan pengambilan lemak, protein sederhana, dan karbohidrat rendah. Potensi pengambilan nutrien harian yang diperoleh adalah 70% - 75% dari lemak, 20% dari protein, dan 5% dari karbohidrat.

Dengan menjalani diet ini, diharapkan anda dapat memasuki fasa ketosis dengan lebih cepat. Pada fasa ini, badan yang kekurangan karbohidrat akan membakar lemak sebagai pengganti tenaga.

Peraturan makan pada diet ketofastosis sebenarnya sama dengan diet ketogenik. Hanya saja, jika tidak ada peraturan di tingkap makan ketogenik, ketofastosis mengesyorkan aktivis untuk berpuasa.

Nama ketofastosis itu sendiri adalah gabungan ketogenik dan fastosis. Apa yang dimaksudkan dengan fastosis? berpuasa pada ketosis yang bermaksud berpuasa dalam keadaan ketosis.

Waktu berpuasa biasanya antara 6-12 jam. Tidak sedikit juga yang berpuasa lebih lama, bergantung pada kemampuan tubuh setiap individu.

Sebenarnya, fastosis adalah usaha untuk mengembalikan gaya hidup manusia yang sebenarnya, yang akan menghasilkan diet yang diperlukan untuk mengekalkan keadaan metabolisme lemak yang optimum.

Apakah kesan diet ketogenik dan diet ketofastosis?

Walaupun terdengar sempurna, pakar pemakanan memberi amaran mengenai pelbagai kesan sampingan dari diet ketogenik. Pertama, diperlukan 2-4 minggu untuk menyesuaikan diri dengan diet ini dan memasuki fasa ketosis.

Kedua, jika badan anda tidak memasuki keadaan ketosis dan anda tidak mempunyai cukup karbohidrat untuk bahan bakar, kesan buruknya adalah bahawa anda sebenarnya akan mengumpulkan lemak di dalam badan.

Pengambilan lemak yang berlebihan juga akan memberi kesan sampingan kepada tubuh seperti peningkatan kadar kolesterol dan trigliserida. Terutama jika sumbernya berasal dari lemak trans dan lemak tepu yang terdapat dalam makanan goreng.

Berlainan lagi dengan orang yang menjalani diet ketofastosis. Secara amnya, mereka yang melakukan diet ini akan mengalami "penyembuhan"krisis" atau kumpulan gejala yang berlaku apabila seseorang mengubah sistem metabolisme badan.

Mengubah metabolisme badan memberi kesan kepada pergantian sel badan untuk menyesuaikan diri dengan cara kerja yang baru. Oleh kerana diet ketofastosis melibatkan perubahan masa anda makan, anda mungkin merasakan kesan keletihan selama beberapa hari pertama.

Gejala lain yang juga dapat muncul adalah munculnya jenis jerawat yang teruk kerana memakan lemak berlebihan, gatal pada kulit, kulit kering, masalah kelemumur, mual dan muntah.

Tempoh keadaan ini berbeza dari orang ke orang. Ada yang mengalami penyesuaian cepat, ada yang memerlukan masa lebih lama.

Tidak seperti kaedah diet lain, ketofastosis memerlukan komitmen dan niat dari orang yang akan mengalaminya. Sebabnya, diet ini benar-benar mengubah tabiat makan seseorang. Sekiranya anda berulang-alik dalam diet ini, metabolisme anda akan rosak.

Mana yang lebih baik?

Seperti diketahui, untuk mendapatkan metabolisme yang sihat, tubuh memerlukan makanan yang seimbang. Salah satu nutrien yang paling penting untuk tubuh adalah karbohidrat.

Sekiranya anda menghadkan pengambilan karbohidrat secara sembarangan, anda mungkin mengalami gejala kekurangan karbohidrat. Ini termasuk rasa lapar dan pening yang berterusan. Anda juga berisiko menjadi lemah dan mudah mengantuk.

Untuk mengelakkan ini, anda mesti terlebih dahulu berjumpa dengan pakar diet (dietisien) sebelum melakukan diet ini.

Diet ketogenik dan diet ketofastosis lebih sesuai untuk orang yang mempunyai sejarah perubatan biasa dan mempunyai hasil yang baik pemeriksaan kesihatan yang baik, terutama kadar gula dalam darah dan kadar kolesterol.

Juga, sebelum anda memulakan diet ini, gali banyak maklumat dan ketahui bagaimana diet ini akan mengubah tubuh anda. Di samping itu, persiapkan diri anda sama ada ia benar-benar berubah secara drastik.

Tidak ada cara cepat untuk menurunkan berat badan dengan cara yang sihat. Tetapi idealnya, mengamalkan gaya hidup sihat dengan memperhatikan pengambilan nutrisi yang seimbang dan aktiviti fizikal yang teratur akan membantu anda menambah berat badan yang sihat.