Kesihatan Muskuloskeletal

Sakit Belakang Ternyata Disebabkan Oleh Artritis Pelvis

Sakit belakang bawah, atau sakit belakang, sering berlaku pada orang dewasa dan biasanya disebabkan oleh gangguan pada kawasan tertentu di bawah tulang belakang. Namun, ternyata tidak semua sakit punggung berasal dari gangguan tulang belakang, tetapi juga boleh berpunca dari keradangan pada sendi pinggul. Pada dasarnya, kedua-dua keadaan disebabkan oleh perkara yang berbeza sehingga diperlukan rawatan yang tepat untuk menghilangkan rasa sakit.

Apakah keradangan sendi pinggul?

Keradangan sendi pinggul atau dikenali sebagai sacroiliitis adalah kerosakan tisu penghubung antara tulang di sekitar kawasan pelvis, seperti di pangkal tulang belakang dan antara sepasang tulang pelvis. Sendi pinggul adalah jenis sendi yang paling kuat dan stabil, jadi tidak banyak pergerakan di kawasan ini.

Sendi pinggul juga berfungsi sebagai peredam getaran dari bahagian atas badan ke kawasan pelvis. Walaupun cukup kuat, sendi di kawasan ini terdedah kepada degeneratif artritis.

Keradangan di kawasan sendi pinggul biasanya bermula dengan air mata kecil. Dari kerosakan hingga menyebabkan kesakitan, memerlukan proses pergeseran tulang yang berlaku berulang kali. Tekanan berlebihan yang berterusan menyebabkan sendi bergerak sedikit dan inilah yang akhirnya menyebabkan kesakitan.

Seperti sakit belakang, sacroiliitis adalah perkara biasa. Kira-kira 15-30 peratus orang yang mengalami sakit belakang disebabkan oleh keradangan pada sendi pinggul.

Bagaimana sacroiliitis berlaku?

Seperti keradangan atau keradangan pada sendi badan yang lain, sacroiliitis boleh disebabkan oleh aktiviti yang melibatkan banyak pergerakan badan. Contohnya, ketika bersenam atau terkena hentaman keras, menyebabkan air mata di sendi, seperti ketika seseorang jatuh.

Jenis senaman yang biasanya menyebabkan pengedaran berat badan yang tidak rata di kawasan pelvis seperti berlari boleh menyebabkan kecederaan pada sendi pinggul. Terutama jika ia berlaku secara berterusan untuk jangka masa yang panjang. Aktiviti sederhana seperti berdiri terlalu lama, menaiki tangga, atau mengambil langkah yang terlalu lama juga boleh menyebabkan kecederaan pada sendi.

Satu lagi penyebab keradangan sendi pinggul yang tidak biasa adalah kehamilan. Pembesaran kawasan pelvis yang diperlukan untuk menampung proses kelahiran menyebabkan tekanan kuat pada sendi sehingga terdapat perubahan dalam pengagihan berat badan. Dalam kes yang jarang berlaku, artritis juga disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Gejala keradangan sendi pinggul, selain sakit belakang

Sakit dari sacroiliitis biasanya terasa seperti rasa tidak selesa di bahagian bawah punggung, terutamanya ketika anda cuba berdiri dari posisi duduk. Kesakitan yang boleh disebabkan mungkin berbeza, dari rasa sakit berdenyut-denyut hingga sakit tajam yang memancar dari sekitar pinggang ke belakang, paha, kawasan pangkal paha, atau punggung bawah.

Pergerakan yang membolehkan pergeseran sendi seperti berdiri adalah pencetus utama. Rasa sakit boleh muncul pada waktu pagi ketika anda baru bangun dari tidur dan kemudian berkurang secara perlahan. Selain itu, jika keradangan pada sendi cukup serius, ini juga boleh mencetuskan demam.

Mengatasi sakit belakang kerana keradangan pada sendi pinggul

Pada dasarnya, keradangan adalah proses penyembuhan apabila tisu atau bahagian badan rosak, jadi sakit adalah satu-satunya gejala yang mesti diatasi. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, anda mungkin memerlukan rawatan berikut:

  • Terapi fizikal - Selain bergerak terlalu banyak, bergerak terlalu sedikit juga boleh menyebabkan kesakitan dan keradangan kerana sendi pinggul terlalu kaku. Beberapa terapi fizikal seperti aktif dengan rutin dan intensiti yang tidak terlalu berat boleh menyebabkan sendi menjadi lebih kuat dan kurang kaku.
  • Kompres panas dan sejuk - Tekanan panas dan sejuk pada sendi, urut, dan lakukan regangan Ia juga dapat mengatasi kekejangan dan sakit sendi.
  • Suntikan ubat - Ubat-ubatan tertentu, seperti kortison, dapat mengurangkan keradangan atau ubat lain, seperti mati rasa di sekitar sendi, seperti kaedah ini proloterapi Ia juga boleh melonggarkan sendi yang terlalu ketat.
  • Kiropraktik - Kaedah terapi kiropraktik dapat membantu mengubah kedudukan tulang dan sendi untuk mengurangkan kesakitan. Walau bagaimanapun, carilah klinik yang terkenal dan ahli terapi bertauliah.
  • Terapi invasif - Ini dapat dilakukan dengan membekukan saraf di sekitar sendi yang rosak sehingga mengurangkan penularan impuls kesakitan. Kaedah lain yang digunakan sebagai langkah terakhir adalah pembedahan pembaikan tulang dan sendi menggunakan implan.