Kehidupan yang sihat

5 Cara Berhenti Merokok Secara Semula Jadi |

Menggunakan cara semula jadi untuk berhenti merokok dengan bahan tradisional mungkin menjadi pilihan bagi anda yang mengalami kesukaran untuk menghentikan tabiat buruk ini. Bahan semula jadi ini telah terbukti melalui beberapa kajian. Apakah beberapa cara semula jadi yang berpotensi untuk mengurangkan keinginan merokok?

Bagaimana berhenti merokok secara semula jadi?

Merokok adalah tabiat buruk yang merosakkan paru-paru dan menyebabkan banyak penyakit kronik. Bahaya merokok secara langsung boleh merosakkan organ-organ tubuh walaupun dari pembengkakan pertama.

Sekiranya anda ingin melepaskan tabiat ini, diperlukan tekad dan usaha yang kuat.

Nah, untuk memudahkan niat baik anda berhenti merokok, berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan secara semula jadi dengan bahan tradisional:

1. St. John's wort

St. John's wort ( Hypericum perforatum ) adalah pokok renek berbunga kuning yang berasal dari Eropah.

Satu tumbuhan mengandungi banyak bahan aktif seperti naphthodianthrones, derivatif phloroglucinols, dan flavonoid.

Tumbuhan ini sebenarnya banyak digunakan sebagai antidepresan kerana bertindak meningkatkan mood. Di samping itu, tumbuhan ini dapat mengurangkan rasa gugup dan keletihan yang berkaitan dengan kemurungan.

Menariknya, penyelidikan juga mendapati bahawa tanaman ini dapat digunakan sebagai cara semula jadi untuk berhenti merokok. Secara amnya, St. John's wort boleh didapati dalam bentuk teh, tablet, cecair, dan topikal.

Ekstrak St. John's wort sangat selamat jika diambil seperti yang diarahkan oleh doktor sekurang-kurangnya 12 minggu.

Bukti juga menunjukkan bahawa tanaman ini selamat digunakan selama lebih dari satu tahun dalam kes tertentu.

Walau bagaimanapun, St. John's wort biasanya tidak digalakkan untuk kumpulan orang berikut:

 • wanita hamil atau menyusui,
 • kanak-kanak,
 • orang dengan gangguan bipolar, dan
 • orang yang mempunyai penyakit hati atau buah pinggang.

Sebagai ubat herba, St. John 'wort juga mempunyai beberapa kesan sampingan ketika digunakan untuk berhenti merokok, seperti:

 • sukar tidur,
 • mengigau,
 • gementar,
 • mudah tersinggung,
 • sakit perut,
 • mulut kering,
 • sakit kepala,
 • ruam,
 • cirit-birit, dan
 • kesemutan.

Penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanan tanaman yang satu ini.

2. Ginseng

Ginseng sangat disyaki mencegah pelepasan dopamin neurotransmitter yang dirangsang oleh nikotin.

Dopamine adalah hormon yang membuat anda merasa gembira atau lebih baik selepas merokok dan merupakan sebahagian daripada proses ketagihan.

Oleh itu, kajian yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Ginseng menyatakan bahawa ginseng boleh menjadi pilihan terapi ketagihan nikotin selain mengambil ubat berhenti merokok.

Ini kerana ginseng dapat melemahkan kesan dopamin. Minum teh ginseng secara berkala dianggap dapat mengurangkan daya tarik merokok, menjadikan sensasi selepas itu kurang menyenangkan.

Malangnya, kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanan ginseng sebagai cara semula jadi untuk berhenti merokok.

3. limau

Limau segar bukan sahaja enak diminum. Jus limau juga dapat digunakan sebagai cara semula jadi untuk berhenti merokok.

Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Thailand membuktikan, limau sedikit kurang berkesan untuk mengurangkan keinginan merokok berbanding gusi nikotin.

Namun, tidak ada salahnya mencubanya, bukan? Sekiranya anda ingin mencubanya, potong limau menjadi separuh dan kemudian menyedut jusnya setiap kali anda merasa ingin merokok.

4. Lada hitam

Lada hitam adalah salah satu rempah yang paling banyak digunakan untuk memasak.

Walau bagaimanapun, kajian yang disebut di Jurnal Perubatan Galician lihat kebaikan lada hitam sebagai cara untuk berhenti merokok secara semula jadi.

Kajian itu menemui bukti bahawa wap lada hitam yang dicampurkan dengan minyak pati dapat mengurangkan keinginan untuk merokok.

Penyelidikan yang dilakukan terhadap 48 orang membuktikan bahawa lada hitam terbukti dapat mengurangkan kepuasan dan kegelisahan akibat merokok.

Selain itu, wap dari lada hitam dapat memberikan sensasi kelegaan pada saluran pernafasan ketika berusaha berhenti merokok.

5. Calamus

Dlingo atau calamus adalah tumbuhan herba yang akarnya digunakan sebagai ubat.

Calamus banyak digunakan untuk merawat kesakitan, selera makan, gangguan pencernaan, demam, dan batuk.

mengikut International Journal of Collaborative Research on Internal Medicine & Public Health , calamus dianggap mempunyai manfaat sebagai ubat berhenti merokok semula jadi.

Malangnya, bagaimana bencana berfungsi tidak diketahui secara pasti. Diduga bahawa calamus dapat merangsang sistem saraf pusat untuk mengatasi kegelisahan ketika berusaha berhenti merokok.

Sebaliknya, kerana calamus dapat merawat gangguan pencernaan, tanaman ini dapat melegakan sakit perut yang mungkin terjadi semasa berhenti merokok.

Sebilangan orang juga mendakwa bahawa mengunyah akar calamus dapat menghilangkan keinginan untuk merokok tembakau.

Sebelum mencuba pilihan berhenti merokok semula jadi ini, anda juga boleh berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci.

Jangan hanya bergantung pada cara berhenti merokok secara semula jadi

Semasa cuba berhenti merokok, anda memerlukan gabungan pelbagai cara untuk berjaya.

Jangan hanya mengambil ubat semula jadi kerana ramuan ini mempunyai kesan yang berbeza pada setiap orang. Jadi, ramuan semula jadi tertentu tidak semestinya berkesan untuk anda ketika berhenti merokok.

Sebagai gantinya, cubalah pelbagai kaedah mulai dari terapi berhenti merokok hingga ubat doktor untuk menghilangkan kebiasaan ini.

Ada kemungkinan anda dapat memadankan dan memberikan kesan maksimum dengan satu atau lebih dari pelbagai kaedah yang dicuba.

Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor anda tentang cara apa yang paling tepat untuk mengelakkan bahaya merokok.

Doktor akan membantu mengesyorkan cara yang betul dan mengikut keadaan badan anda.

Mungkin niat anda untuk berhenti menjadi lebih kukuh dan kuat apabila anda melihat berapa banyak wang yang telah anda habiskan untuk merokok.

Berminat? Cuba kira berapa banyak yang anda belanjakan untuk membeli rokok di kalkulator ini.