Kesihatan mental

4 Tanda Pasangan Anda Anak-Anak dan Belum Matang

Umur tidak menjamin seseorang mempunyai sifat matang atau tidak. Orang yang belum matang dan mempunyai sifat keanak-anakan biasanya tidak dapat menyelesaikan masalah secara bebas. Sangat tidak boleh dipercayai, bukan? Apabila anda menjalin hubungan dengan orang yang belum matang seperti ini, kemungkinan tidak akan bertahan lama.

Mungkin anda sedikit sedar bahawa anda menjalin hubungan dengan orang yang belum matang, tetapi telah mengabaikannya. Yang pasti, perhatikan tanda-tanda berikut.

Tanda anda berpacaran dengan orang yang belum matang

1. Anda sentiasa bergantung

Orang yang mempunyai sifat matang akan melakukan semuanya secara bebas. Dia akan berusaha bersungguh-sungguh untuk tidak menyusahkan orang lain.

Ia berbeza dengan orang-orang kebudak-budakan yang biasanya memerlukan dan bergantung pada pertolongan orang lain, terutama yang paling dekat dengan mereka, dalam melakukan sesuatu walaupun mereka adalah perkara biasa.

Apabila pasangan anda tidak dapat menyelesaikan sesuatu dengan betul. Kemudian, anda selalu berusaha menyelesaikannya. Selalu anda yang mengingatkannya apa sahaja yang dia perlukan. Ini boleh menjadi pertimbangan bahawa pasangan anda adalah orang yang belum matang.

2. Anda sering mengomel

Orang dewasa akan berfikir terlebih dahulu apa sahaja yang dilakukan. Lebih-lebih lagi, ia mempunyai kaitan dengan bagaimana perasaan anda. Namun, itu tidak menjamin jika dia bersih dari kesilapan.

Tetapi yang penting ialah seberapa kerap pasangan anda melakukan kesilapan, membuat anda kecewa dan kecewa. Sekiranya anda menyedari bahawa pasangan anda sering kesal dan kecewa kerana anda harus mengingatkannya berulang kali, mungkin pasangan anda bukan orang dewasa.

3. mengelak jika bersalah

Selain itu, orang dewasa biasanya menyelesaikan masalah dengan kepala yang sejuk, tetap tenang, dan mengakui rasa bersalah jika mereka bersalah. Tidak seperti orang kebudak-budakan. Mereka sering melakukan kesalahan, tetapi tidak mahu mengakuinya dan sebaliknya menyalahkan orang lain.

Untuk mengetahui sama ada pasangan anda kekanak-kanakan atau tidak, cuba perhatikan bagaimana dia bertindak balas ketika anda mengingatkannya tentang kesalahan yang telah dilakukannya.

Sekiranya dia tidak menganggap anda serius, cenderung untuk bergurau, atau membelakangkan anda, mungkin dia tidak mahu disalahkan atau ingin bertanggungjawab.

Tetapi ingat, anda juga tidak menganggap perkara yang terlalu remeh, ya.

4. Kurang romantik

Orang yang matang sangat tahu bagaimana memperlakukan pasangan dengan cara yang matang. Sudah tentu dia dapat membina suasana romantis dan selesa ketika bersama.

Namun, jika pasangan anda mempunyai sifat kekanak-kanakan, dia lebih mementingkan kesenangannya sendiri. Sikap ini membuat anda berfikir bahawa pasangan anda kurang romantis sehingga anda merasa tidak selesa dan menyenangkan ketika anda bersamanya. Maksudnya, anda harus melakukan apa yang dia mahukan.

Bagaimana cara berhubungan dengan pasangan yang mempunyai sifat keanak-anakan?

Setelah membaca penjelasan sebelumnya, cuba fikirkan semula bagaimana anda memperlakukan pasangan anda. Adakah ia benar-benar kelihatan seperti teman lelaki? Berbanding dengan teman lelaki, cara anda memperlakukannya lebih seperti pengasuh.

Sekiranya pasangan anda mempunyai sifat ini, anda memerlukan muslihat khas untuk mengatasinya. Melaporkan dari Sangat Baik, cara yang kuat untuk berurusan dengan pasangan yang belum matang dan kekanak-kanakan adalah dengan mengubah cara anda memperlakukannya dengan langkah-langkah berikut:

  • Bercakap dengan pasangan anda mengenai perkara ini terlebih dahulu. Perhatikan sama ada terdapat perubahan selepas atau tidak.
  • Sekiranya tidak berjaya, jangan biarkan diri anda mengkritik atau membetulkan jika pasangan anda melakukan sesuatu yang salah. Biarkan pasangan anda menghadapi akibatnya. Ini menjadikannya lebih tegas dan lebih berhati-hati dalam melakukan sesuatu tindakan.
  • Seboleh-bolehnya tolak apabila pasangan anda bergantung pada sesuatu walaupun anda dapat diatasi oleh satu orang sahaja. Ini mengajar pasangan anda untuk berdikari dan tidak bergantung pada kerja keras orang lain.