Kecergasan

Daripada Mengecilkan Pinggang, Inilah 7 Bahaya Menggunakan Pelatih Pinggang

Fenomena pengecutan pinggang dengan pelatih pinggang cukup berleluasa. Beberapa syarikat mendakwa bahawa produk ini membantu anda menurunkan lemak, mengurangkan ukuran pinggang, melepaskan toksin, dan membentuk badan anda agar lebih cantik.

Namun, adakah tuntutan ini benar-benar terbukti secara saintifik? Adakah kesan negatif terhadap kesihatan jika anda menggunakannya? Sebelum anda memutuskan untuk mencubanya, lihat ulasan penuh di bawah.

Apa itu pelatih pinggang?

Pelatih pinggang serupa dengan korset pada abad ke-16 yang menutupi pinggang, pinggul teras, dan belakang anda. Secara teori, jika seseorang memakai pelatih pinggang secara berkala untuk jangka waktu tertentu, badan akan berbentuk ideal dan dapat mengurangkan lemak badan sehingga dapat mengurangkan ukuran pinggang. Pada akhirnya, bentuk badan yang ideal seperti jam pasir akan diperoleh.

Adakah benar pelatih pinggang berkesan untuk mengurangkan pinggang?

Mereka yang menggunakan alat ini merasakan pengeluaran peluh yang berlebihan. Ini sering dikaitkan dengan penurunan lemak yang akhirnya dikaitkan dengan penurunan berat badan. Sebenarnya, peluh yang anda belanjakan tidak sama dengan lemak. Anda hanya kehilangan cecair badan kerana panas, bukan kehilangan lemak badan.

Tinjauan dari British Military Fitness (BMF) mendapati bahawa 1 dari 9 orang mengaku menggunakan pelatih pinggang dan 1 lagi ingin mencubanya pada masa akan datang. Garry Kerr, ketua operasi dan latihan di BMF mengatakan bahawa penggunaan pelatih pinggang memberikan ilusi badan langsing hanya ketika dipakai. Namun, jika anda membuangnya pada waktu malam, lemak akan kembali ke tempat asal dan badan anda akan kembali ke bentuk semula.

Perkara yang sama dinyatakan oleh dr. Caroline Apovian dari Boston University School of Medicine dan penceramah untuk The Obesity Society, menyatakan bahawa pelatih pinggang tidak akan memberi kesan kekal pada ukuran, bentuk dan penampilan pinggang Anda.

Dr. Apovian mengatakan bahawa menggunakan pelatih pinggang akan menjadikan wanita kelihatan lebih kurus sehingga dapat meningkatkan keyakinan diri. Malangnya, dakwaan bahawa kaedah ini dapat mengurangkan pinggang secara kekal dan membentuk badan seperti model dengan menghilangkan lemak di sekitar perut dan pinggang menurutnya. tidak terbukti.

Stephen Ball, profesor fisiologi pemakanan dan latihan di University of Missouri Columbia, memperkuat hujah ini dengan menyatakan bahawa anda tidak boleh kehilangan lemak badan hanya dengan pelatih pinggang. Senaman dan diet seimbang sebenarnya dapat membantu anda menurunkan lemak. Jadi baginya, tidak ada alasan logik bahawa pelatih pinggang boleh mengecilkan pinggang.

Kesan sampingan untuk badan semasa menggunakan pelatih pinggang

Daripada menyebabkan faedah, beberapa bukti sebenarnya menunjukkan bahawa penggunaan pelatih pinggang boleh memberi kesan negatif pada tubuh, iaitu:

1. Kerengsaan kulit

Salah satu kesan yang paling biasa untuk memakai pelatih pinggang adalah kerengsaan kulit. Menjaga sesuatu yang dekat dengan kulit anda untuk jangka masa yang panjang akan menyebabkan geseran pada kulit yang akan menyebabkan rasa menyengat dan tidak selesa. Anda akan menemui ruam di sekitar kulit jika anda menggunakan alat ini. Ingat, jangan menganggap ini remeh kerana ruam yang berterusan boleh menyebabkan jangkitan.

2. Meningkatkan kesakitan pada orang yang mempunyai asid perut

Orang yang menderita refluks asid gastrik aka GERD dan menggunakan pelatih pinggang akan berisiko merasakan kesakitan yang lebih sengit daripada biasa. Dengan menekan bahagian tengah perut, menggunakan pelatih pinggang pada orang yang mengalami refluks asid tidak hanya meningkatkan rasa sakit, tetapi juga dapat menyebabkan kerusakan jangka panjang kerana dapat memberi tekanan pada dinding esofagus. Di samping itu, alat ini juga dapat meningkatkan risiko anda mengalami pedih ulu hati dan gangguan pencernaan yang lain.

3. Kesukaran bernafas

Memakai sesuatu yang boleh memberi tekanan pada perut anda akan memberi kesan kepada organ dalaman yang terpaksa menyesuaikan alat tersebut. Salah satu organ yang terjejas adalah diafragma. Dengan menyekat diafragma, anda mengurangkan bekalan oksigen yang seharusnya anda terima. Keadaan ini boleh menyebabkan anda merasa sesak nafas, pusing, dan juga pingsan.

4. Lebam muncul

Tidak seperti korset tradisional, yang lebih fleksibel, pelatih pinggang cenderung lebih kaku. Jadi jika digunakan untuk waktu yang lama akan meninggalkan lebam di beberapa bahagian badan, seperti bahagian belakang. Lebam disebabkan bukan sahaja pada permukaan kulit, tetapi juga pada tulang. Lebam tulang lebih sukar dirawat dan lebih menyakitkan daripada lebam biasa.

Penggunaan pelatih pinggang pada anak kecil atau remaja lebih berbahaya kerana tulang belum terbentuk sepenuhnya sehingga risiko kecederaan lebih besar.

5. Menghambat aliran darah

Tidak hanya dapat mengurangkan bekalan oksigen, pelatih pinggang juga dapat mengurangi aliran darah di saluran darah. Dr. Andrew Miller, pakar pembedahan plastik di New York, Amerika Syarikat (AS) mengatakan bahawa jika keadaan ini dibiarkan berlanjutan ia akan menyebabkan pembekuan darah dan memberi tekanan berlebihan pada jantung anda untuk mengepam darah.

Selain itu, aliran darah yang tersekat juga boleh menyebabkan kebas. Sekiranya saraf anda terjejas oleh kekurangan aliran darah, anda akan merasa mati rasa di bahagian tertentu badan anda.

6. Menyebabkan kerosakan kekal pada tulang belakang

Dr. Paul Jeffords, pakar bedah tulang belakang mengatakan pelatih pinggang boleh menyebabkan kerosakan organ kekal. Sebagai pakar bedah tulang belakang, dia mengatakan alat ini akan memberi kesan serius pada otot tulang belakang dan bahagian lain seperti tulang, ligamen, dan saraf.

7. Mempengaruhi kesihatan mental

Menggunakan pelatih pinggang akan membuat anda merasa lebih langsing daripada biasa. Namun, apabila anda melepaskannya, anda akan merasa sedih dan tidak puas hati dengan bentuk badan anda semula. Pelatih pinggang hanya memberikan harapan palsu sementara. Sekiranya anda taksub dan meletakkan harapan tinggi pada alat ini dan ia tidak berfungsi, anda akhirnya akan merasa kecewa dan menyalahkan diri sendiri.

Oleh itu, jangan mudah terpedaya dengan iklan dan trend yang muncul. Ketahui seberapa banyak yang anda boleh sebelum membuat keputusan untuk mencuba tren, terutamanya jika berkaitan dengan kesihatan badan.

Walau bagaimanapun, jika anda selalu mahu menggunakan pelatih pinggang untuk menyokong penampilan anda, ini baik-baik saja. Selagi anda tidak menggunakannya untuk waktu yang lama jika anda tidak mahu terdedah kepada kesan negatif.