Kehamilan

Adakah cara cepat hamil untuk orang yang menghidap endometriosis?

Endometriosis boleh menyukarkan kehamilan. Adakah peluang untuk hamil telah ditutup atau cara-cara tertentu yang boleh dilakukan untuk hamil dengan cepat bagi penghidap endometriosis? Untuk mengetahui jawapannya, saya akan menjawabnya melalui penjelasan berikut.

Mengapa endometriosis menyukarkan wanita hamil?

Endometriosis adalah keadaan di mana tisu yang harus melapisi bahagian dalam rahim sebenarnya terbentuk di luar rahim. Tisu ini boleh tumbuh di ovari, tiub fallopio, ligamen yang menyokong rahim, bahkan berhampiran pundi kencing.

Keadaan ini sebenarnya tidak hanya mengganggu organ pembiakan, tetapi juga mengurangkan kesihatan wanita secara umum. Sebenarnya, penghidapnya mungkin perlu menjalani rawatan di hospital.

Organ pembiakan yang ditumbuhi tisu endometriosis boleh terganggu. Keadaan ini menyukarkan penghidap untuk hamil secara semula jadi.

Walaupun begitu, itu tidak bermakna orang dengan endometriosis tidak mungkin hamil. Dalam kes endometriosis yang masih ringan dan dirawat dengan baik, penghidapnya masih boleh hamil secara semula jadi.

Sementara itu, untuk kes yang lebih teruk, saya mencadangkan mencuba pelbagai cara lain agar penghidap endometriosis hamil dengan cepat. Contohnya dengan inseminasi buatan atau IVF.

Cara menolong penghidap endometriosis untuk hamil dengan cepat

Sehingga kini, belum ada kesimpulan yang pasti untuk menentukan keseluruhan keadaan endometriosis, termasuk hubungannya dengan kesuburan wanita.

Pakar masih mempelajarinya melalui pelbagai teori dan penyelidikan. Endometriosis berkembang apabila hormon wanita meningkat.

Oleh itu, penyakit ini pada umumnya dialami oleh wanita usia subur. Sekiranya anda ingin melakukan program kehamilan, ada beberapa usaha yang dapat anda lakukan untuk meningkatkan peluang anda untuk berjaya.

1. Rawat endometriosis terlebih dahulu

Walaupun tidak ada penawar untuk endometriosis, itu tidak bermakna tidak ada rawatan yang dapat dilakukan.

Untuk hamil dengan cepat, anda harus menjalani pelbagai prosedur perubatan untuk merawat endometriosis terlebih dahulu. Selepas itu, beralih sahaja ke program kehamilan untuk penghidap endometriosis.

Tujuannya agar tisu endometriosis yang mengganggu organ pembiakan dapat dikeluarkan sehingga dapat berfungsi dengan lebih baik.

Rawatan yang biasanya digunakan adalah terapi hormon untuk menekan pertumbuhan sel endometrium. Walau bagaimanapun, jika dianggap tidak mencukupi, pembedahan endometriosis boleh dipilih untuk membuang tisu.

Malangnya, pilihan pembedahan tidak dijamin sebagai cara cepat hamil atau meningkatkan kesuburan bagi penghidap endometriosis.

Sebabnya, mungkin tisu endometriosis telah menyebabkan keradangan pada ovari. Akibatnya, mereka tetap tidak subur walaupun endometriosis hilang.

2. Menjalani gaya hidup sihat

Anda perlu memahami bahawa terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kejayaan mengandung, bukan hanya endometriosis.

Keseluruhan keadaan fizikal ibu juga mesti sihat untuk menyokong kehamilan. Oleh itu, saya mencadangkan agar anda menjalani gaya hidup sihat, seperti:

  • jaga diet,
  • makan makanan yang sihat dan berkhasiat,
  • elakkan produk yang diperbuat daripada bahan kimia berbahaya,
  • bersenam dengan kerap,
  • berhenti merokok, dan
  • elakkan pencemaran.

Bukan hanya pada wanita, gaya hidup sihat juga perlu dijalani oleh pasangan. Tujuannya adalah untuk menghasilkan sperma yang sihat dan berkualiti.

3. Lakukan rawatan pasca operasi

Setelah menjalani pembedahan endometriosis, wanita masih perlu menjalani serangkaian proses rawatan sehingga tisu endometriosis hilang sepenuhnya.

Dalam beberapa kes, tisu endometrium mungkin tidak dikeluarkan sepenuhnya. Mungkin di tempat yang tersembunyi atau sukar dipisahkan dari organ yang melekat padanya.

Oleh itu, rawatan lebih lanjut diperlukan, seperti pengambilan ubat untuk membantu membersihkan tisu endometriosis yang masih ada.

Lebih-lebih lagi, jika endometriosis telah menyebabkan keradangan kronik pada organ-organ dalam tubuh, tentu saja, ia memerlukan usaha lebih lanjut untuk dapat mengatasinya sepenuhnya.

4. Berusaha mengandung secara semula jadi

Sekiranya faktor-faktor yang rumit dapat ditangani dengan betul, anda dan pasangan boleh berusaha hamil.

Dalam banyak kes, penghidap endometriosis masih boleh hamil secara semula jadi. Ini biasanya dipengaruhi oleh pelbagai faktor, seperti:

  • umur anda pada masa program untuk hamil,
  • keterukan endometriosis anda,
  • tindak balas badan terhadap terapi, dan
  • keadaan kesihatan fizikal secara keseluruhan.

Sebaiknya cuba hamil semasa masih muda. Tujuannya adalah untuk mempunyai peluang kejayaan yang lebih tinggi. Apabila anda semakin tua, pengeluaran telur akan menurun.

5. Cuba kaedah kehamilan yang lain

Tahap kejayaan program kehamilan bagi penghidap endometriosis sangat subjektif. Tidak pasti sama ada terapi yang sama dapat memberikan kesan yang sama bagi penghidapnya.

Oleh itu, semua kaedah rawatan dan cara hamil dengan cepat bagi penghidap endometriosis mesti disesuaikan dengan keadaan setiap penghidapnya.

Sekiranya melakukan program kehamilan semula jadi untuk orang dengan endometriosis agak sukar, anda dan pasangan anda boleh menggunakan kaedah lain seperti inseminasi intrauterin (IUI) dan persenyawaan in-vitro (IVF).

Pilihannya disesuaikan dengan keadaan anda dan suami.

Untuk meningkatkan kejayaan dan mencegah risiko komplikasi, inseminasi buatan dan prosedur IVF harus dilakukan pada wanita yang berusia di bawah 35 tahun.

Dapatkan rawatan perubatan lebih awal untuk hamil dengan cepat bagi penghidap endometriosis

Endometriosis bukan sel barah. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa penyakit ini progresif yang bermaksud ia boleh menjadi lebih teruk jika tidak dirawat dengan segera.

Penting untuk mendapatkan rawatan lebih awal ketika tahapnya masih ringan. Dalam keadaan ringan, rawatan menjadi lebih mudah. Oleh itu, kejayaan program kehamilan bagi pesakit dengan endometriosis lebih besar lagi.

Oleh itu, sejak memasuki usia subur, perhatikan gejala endometriosis di dalam badan anda agar penyakit ini dapat dikesan dengan lebih cepat.

Walau bagaimanapun, banyak orang dengan endometriosis tidak segera menjalani prosedur perubatan, sebaliknya memilih pelbagai kaedah alternatif seperti ubat herba.

Biasanya, pilihan itu dibuat kerana takut pembedahan atau atas sebab lain. Sebenarnya, ubat alternatif belum mempunyai bukti saintifik yang dapat dipertimbangkan keselamatannya untuk tubuh dan keberkesanannya dalam mengatasi endometriosis.

Kesannya, keadaan yang dialami tidak bertambah baik malah bertambah buruk kerana tidak ditangani dengan baik. Memang, ubat alternatif mungkin dapat mengurangkan kesakitan, tetapi itu sahaja tidak mencukupi.

Anda perlu tahu bahawa hilangnya kesakitan tidak bermaksud penyakit itu telah diselesaikan. Dalam banyak kes, penghidap endometriosis yang menggunakan kaedah alternatif akhirnya kembali ke rawatan perubatan.

Malangnya, ketika dia berjumpa doktor lagi, keadaan endometriosis jauh lebih teruk daripada sebelumnya. Akibatnya, kaedah rawatan akan menjadi lebih sukar, menjadikannya sukar untuk hamil dengan cepat bagi penghidap endometriosis.

Lebih-lebih lagi, dengan membuang masa semasa menjalani rawatan perubatan alternatif, usia pesakit juga semakin tua. Kesihatan badan dan organ pembiakan juga menurun dari semasa ke semasa.

Mengatasi endometriosis memerlukan proses yang tidak cepat

Sejumlah penyedia ubat alternatif sering membuat tuntutan bombastik untuk menarik bakal pelanggan. Contohnya dengan menjanjikan penyembuhan dalam masa yang singkat dengan cara yang sangat mudah.

Sebenarnya, sebahagian besar tuntutan ini adalah munasabah. Oleh itu, jangan biarkan diri anda terpengaruh dan jatuh untuk memikat pihak yang tidak bertanggungjawab.

Sebenarnya, tidak ada cara cepat untuk hamil bagi penghidap endometriosis. Segala-galanya memerlukan sedikit masa. Lebih-lebih lagi, banyak faktor rumit yang dihadapi dan tisu endometrium dapat tumbuh di organ yang tidak dijangka.

Namun, dengan mengikuti setiap langkah dengan hati-hati, sejumlah pesakit telah menunjukkan peningkatan.

Prestasi organ pembiakan secara perlahan dapat ditingkatkan. Hasilnya, program kehamilan bagi penghidap endometriosis dapat berjalan dengan lebih lancar.

Oleh itu, anda harus bersabar dengan prosesnya, dari pemeriksaan, rawatan, perawatan, hingga merancang kehamilan. Semuanya perlu dilakukan dengan penuh disiplin agar dapat memperoleh hasil yang optimum.