Kesihatan mental

Ketagihan Dadah vs Ketagihan: Apa Perbezaannya? Mana yang Lebih teruk?

Dilaporkan dari Kumparan, KPAI melaporkan bahawa dari jumlah keseluruhan 87 juta populasi anak di Indonesia, 59 juta dari mereka ketagihan dadah. Anda mungkin biasa dengan istilah ketagihan dadah, tetapi adakah anda tahu bahawa istilah itu tidak sinonim dengan ketagihan? Seseorang yang ketagihan dadah tidak semestinya menjadi penagih, tetapi seseorang yang pernah ketagihan dadah sebelumnya kemungkinan besar akan ketagihan dadah. Masih keliru? Inilah penjelasan lengkapnya.

Apakah pergantungan dadah?

Ketergantungan dadah adalah proses pengambilan ubat berulang-ulang tidak mengikut peraturan penggunaan atau preskripsi doktor, walaupun tujuannya adalah untuk menghilangkan gejala, menghilangkan rasa sakit, atau menyokong fungsi tubuh.

Keadaan ini masih boleh berlaku walaupun anda menggunakan ubat mengikut preskripsi doktor.

Ketagihan berlaku apabila badan anda telah menyesuaikan diri dengan pengambilan ubat tersebut, sehingga lama-kelamaan anda kebal terhadap kesan ubat tersebut. Reaksi ketahanan terhadap ubat ini membuat sebilangan orang cenderung dengan sewenang-wenangnya meningkatkan dos untuk mendapatkan kesan ubat tersebut.

Sementara itu, apabila anda memutuskan untuk berhenti mengambil ubat, tubuh akan "memberontak" dengan menunjukkan reaksi penarikan atau gejala penarikan kerana merasakan keperluannya untuk bahan kimia tertentu tidak dipenuhi.

Gejala yang mungkin timbul termasuk pening, mual, pingsan, sakit badan, dan halusinasi berlebihan. Untuk mengatasi reaksi penarikan, maka anda harus kembali mengambil ubat dalam dos yang lebih kuat.

Bukan hanya ubat-ubatan yang boleh membuat anda ketagih, ubat-ubatan di kaunter juga

Bukan hanya ubat-ubatan haram (ubat-ubatan) yang boleh menyebabkan kebergantungan. Setiap ubat perubatan rasmi yang digunakan secara berterusan dalam jangka panjang sebenarnya boleh menyebabkan ketergantungan, termasuk ubat penghilang rasa sakit bebas dan ubat steroid yang kuat seperti morfin dan fentanil yang mesti diresepkan oleh doktor.

Ketergantungan ubat boleh menjadi permulaan penyalahgunaan dan ketagihan dadah, dan risiko memicu overdosis yang boleh membawa maut. Untuk mengelakkan ketergantungan ubat, pemberian jenis ubat bersama dengan dos dan jadual mesti berada di bawah pengawasan doktor.

Sekiranya anda perlu menambah atau menurunkan dos, berjumpa dengan doktor anda. Hanya doktor yang boleh dan berhak mengubah dos ubat yang anda ambil untuk mengelakkan gejala penarikan berlaku.

Orang yang ketagihan dadah sering menunjukkan gejala ketagihan, walaupun mereka adalah dua perkara yang berbeza. Oleh itu, selalunya sukar untuk membezakan antara keduanya, terutama dalam kes penggunaan ubat preskripsi.

Apakah maksud ketagihan dadah?

Dipetik dari National Institute on Drug Abuse, penagihan dadah adalah keadaan yang berlaku apabila anda tidak dapat lagi mengawal keinginan atau dorongan yang tidak dapat ditahan untuk menggunakan ubat.

Orang dengan ketagihan tidak mempunyai kekuatan untuk menghentikan apa yang mereka lakukan, gunakan, atau habiskan walaupun penggunaannya merosakkan atau mengganggu kewajipan mereka untuk bekerja, mempunyai keluarga, dan hidup secara sosial.

Ketagihan berbeza dengan ketagihan. Apabila anda ketagih melakukan kebiasaan yang selalu anda lakukan, anda boleh menghentikannya setiap saat mengikut keadaan yang berlaku. Tidak seperti ketagihan.

Ketagihan menjadikan anda tidak terkawal sehingga anda tidak lagi dapat menghentikan tingkah laku, tidak kira apa yang anda cuba menghentikannya dan seberapa keras anda mencuba.

Orang itu hanya mementingkan dorongan untuk menggunakan ubat itu daripada melakukan aktiviti biasa yang lain, bahkan sehingga menggunakan kaedah yang tidak sah untuk mendapatkannya. Jadi, tidak mustahil ketagihan boleh menyebabkan perubahan tingkah laku, tabiat, dan bahkan fungsi otak.

Bukan hanya dadah, ketagihan juga boleh disebabkan oleh perkara lain seperti ketagihan alkohol, seks, perjudian, dan juga ketagihan minum kopi.