Alahan

Ubat Alahan Mata, Baik Semula jadi dan Perubatan

Sekiranya mata anda gatal, merah, atau berair, anda mungkin mengalami alahan mata, juga dikenali sebagai konjungtivitis alergi. Alergi mata tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, tetapi anda dapat meredakan gejala dengan cara semula jadi, mengambil ubat, atau terapi.

Rawatan berguna untuk mencegah alahan berulang pada masa akan datang. Apakah pilihan ubat dan rawatan yang ada untuk konjungtivitis alergi?

Atasi alahan mata secara semula jadi

Alahan mata berlaku apabila bahan asing dari persekitaran memasuki mata dan mencetuskan tindak balas sistem imun. Sistem kekebalan tubuh menganggap bahan asing ini berbahaya, kemudian menghantar histamin dan pelbagai bahan kimia lain untuk melawannya.

Bahan yang boleh mencetuskan alergi disebut alergen. Banyak perkara di sekitar anda boleh menjadi alergen, tetapi yang paling biasa adalah debu, debunga, dan bulu binatang peliharaan. Inilah yang harus anda elakkan sekiranya anda mengalami alahan mata.

Pertama sekali, kenal pasti bahan yang menyebabkan alahan mata anda. Sekiranya pencetus debunga, cuba petua berikut.

 • Elakkan perjalanan ketika berangin dan berdebu, atau ketika terdapat banyak debunga (biasanya pagi dan larut malam).
 • Tutup pintu dan tingkap semasa debunga terbang.
 • Semasa dalam perjalanan, elakkan kawasan dengan banyak rumput, pokok dan bunga.
 • Gunakan cermin mata membungkus apabila anda perlu melakukan perjalanan.
 • Segera mandi dan menukar pakaian setelah pulang ke rumah.

Pencetus alergi sering juga datang dari dalam rumah. Malah rumah yang bersih tidak semestinya bebas dari tungau, habuk, dan rambut binatang. Untuk mengatasi alahan mata di rumah, berikut adalah petua yang boleh anda lakukan.

 • Jangan gunakan permaidani, permaidani dan perabot berlapis.
 • Bersihkan rumah dengan rutin penyedut habuk serta kain lembap untuk permukaan perabot.
 • Basuh dan tukar cadar, selimut, dan sarung bantal dengan kerap.
 • Gunakan bantal dan penyokong sintetik.
 • Gunakan pelembap untuk menyesuaikan kelembapan antara 30-50 peratus.
 • Jangan menggantung banyak pakaian untuk mengelakkan cetakan tumbuh.
 • Jangan biarkan haiwan peliharaan masuk ke bilik tidur.
 • Mandi haiwan peliharaan secara berkala dan bersihkan kandangnya.

Mengatasi alahan mata dengan ubat

Sekiranya ubat semula jadi tidak berfungsi, anda mungkin memerlukan ubat. Beberapa ubat alergi mata boleh dibeli tanpa preskripsi, tetapi anda masih harus berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat alergi dalam bentuk apa pun.

Ubat alergi mempunyai sejumlah kesan sampingan dan berpotensi mencetuskan reaksi alergi pada beberapa orang. Dengan berjumpa doktor, anda dapat mengetahui jenis ubat yang harus anda hindari.

Selepas berunding, anda mungkin dinasihatkan untuk menggunakan satu atau lebih rawatan berikut:

1. Air mata buatan

Air mata buatan membantu membersihkan alergen yang melekat di permukaan mata. Titisan ini juga melembapkan sehingga berkesan menghilangkan keluhan mata gatal, merah, dan berair.

Anda boleh membeli air mata buatan di farmasi tanpa preskripsi. Ubat ini boleh digunakan sekerap yang anda perlukan. Walau bagaimanapun, air mata buatan yang mengandungi bahan pengawet tidak boleh digunakan lebih dari enam kali sehari.

2. Antihistamin

Antihistamin untuk alahan mata boleh didapati dalam bentuk oral dan tetes mata. Ubat oral dapat menghilangkan rasa gatal pada mata, tetapi boleh menyebabkan mata kering dan membuat gejala alergi bertambah buruk jika diambil secara berlebihan.

Sementara itu, titisan mata antihistamin digunakan untuk merawat gatal, bengkak, dan mata merah. Ubat preskripsi ini berfungsi dengan cepat, tetapi kesannya hanya bertahan selama beberapa jam dan mesti digunakan hingga empat kali sehari.

3. Dekongestan

Ubat dekongestan berguna untuk merawat gatal dan mata merah. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk titisan dan boleh dibeli tanpa preskripsi. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakannya lebih dari tiga hari kerana boleh memburukkan lagi gejala alahan mata.

4. Penstabil sel mast

Turun penstabil sel mast Ia membantu dengan gejala konjungtivitis alergi seperti mata gatal, bengkak, dan berair. Penstabil sel mast mesti dibeli dengan preskripsi doktor kerana dos bergantung pada jenis ubat yang anda ambil.

5. Kortikosteroid

Ubat kortikosteroid dapat melegakan simptom alergi yang agak teruk atau bertahan lama. Walaupun berkesan, penggunaan kortikosteroid mesti diawasi oleh doktor kerana ubat ini mempunyai potensi kesan sampingan dalam bentuk jangkitan mata, glaukoma, dan katarak.

6. Suntikan alahan (imunoterapi)

Doktor mungkin mencadangkan suntikan alahan sekiranya rawatan tidak berjaya. Juga dikenali sebagai imunoterapi, terapi ini bertujuan untuk melatih sistem imun agar tidak lagi sensitif terhadap bahan yang boleh mencetuskan konjungtivitis alergi.

Doktor akan menyuntikkan sedikit alergen ke lapisan luar kulit di lengan anda. Terapi dijalankan 1-2 kali seminggu selama 3-5 tahun. Dos alergen akan terus meningkat sehingga sistem imun menjadi kebal terhadap alergen.

Seperti rawatan alergi secara umum, alergi mata juga dapat diatasi dengan cara atau ubat semula jadi. Alergi mata ringan biasanya dapat dirawat secara semula jadi, tetapi alahan yang lebih teruk mungkin memerlukan rawatan lebih lanjut.

Sekiranya ubat semula jadi tidak berfungsi untuk alahan, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Rundingan juga penting kerana beberapa jenis ubat alergi boleh menyebabkan kesan sampingan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found