Ubat dan Makanan Tambahan

Kesan Sampingan Warfarin Anda Tidak Perlu Dipandang Rendah

Warfarin adalah ubat penipisan darah (antikoagulan) yang berfungsi untuk mencegah pembekuan darah. Warfarin bertujuan terutamanya untuk pesakit yang mengalami strok iskemia dan serangan jantung. Ubat ini tidak boleh dibeli dengan cuai kerana mesti ditebus dengan preskripsi doktor. Jadi sebelum mula mengambil dos, terdapat pelbagai kesan sampingan warfarin yang harus anda ketahui terlebih dahulu.

Senarai kesan sampingan warfarin yang tidak boleh dipandang rendah

Semasa anda masih menggunakan warfarin, penting untuk mengetahui risiko pendarahan berlebihan kerana ubat ini mencegah darah dari pembekuan dengan menunda masa pembekuan darah terbentuk.

Melaporkan dari pelbagai sumber, risiko kesan sampingan warfarin yang perlu diperhatikan adalah:

 • Lebam yang tidak biasa muncul.
 • Pendarahan dari hidung (mimisan).
 • Gusi berdarah.
 • Batuk dengan darah.
 • Air kencing berwarna merah atau coklat tua.
 • Mual dan muntah darah.
 • Pendarahan yang sukar dihentikan.
 • Menstruasi lebih banyak daripada biasa.
 • Keletihan yang teruk.
 • Sakit dada.
 • Kejang perut.
 • Sakit kepala.

Sekiranya terdapat satu atau lebih keadaan di atas, tidak ada salahnya untuk bertanya kepada doktor anda mengenai cara-cara untuk mencegah atau bahkan mengurangkan kesan sampingan warfarin ini.

Kesan sampingan warfarin boleh menjadi lebih teruk

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, kesan sampingan warfarin adalah perkara biasa. Kesan sampingan yang timbul dari pengambilan warfarin juga biasanya hanya berlaku sementara ketika tubuh menyesuaikan diri dengan bahan ubat. Setelah badan menyesuaikan diri dengan perubahan yang berlaku setelah mengambil warfarin, kesan sampingan akan perlahan-lahan mereda dan akhirnya hilang.

Walaupun begitu, anda masih harus berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi yang luar biasa setelah mengambil warfarin. Terutama jika kesan sampingan ini berlanjutan dan berkembang dengan lebih teruk, bahkan hingga memburukkan kesihatan anda. Contohnya, kematian tisu kulit.

Di samping itu, anda juga mungkin mengalami pendarahan yang tidak normal di antara beberapa tempoh, cirit-birit yang teruk, kesukaran makan makanan selama lebih dari 24 jam, dan demam tinggi.

Perhatikan apa yang anda makan semasa masih mengambil warfarin

Sayuran berdaun hijau seperti bayam, sawi, brokoli atau kangkung boleh mempengaruhi bagaimana badan menyerap ubat penipisan darah seperti warfarin.

Ubat penipisan darah berfungsi untuk menurunkan jumlah vitamin K dalam tubuh, yang merupakan faktor pembekuan darah. Walau bagaimanapun, sayur-sayuran berdaun hijau adalah salah satu sumber utama vitamin K. Sekiranya anda makan terlalu banyak sayur-sayuran berdaun hijau, kadar vitamin K akan meningkat di dalam badan, sehingga menghalang tindakan ubat warfarin untuk menipiskan darah.

Walaupun begitu, jangan risau. Keadaan ini hanya akan berlaku sekiranya waktu penggunaan makanan dan ubat hampir sama. Juga apabila anda makan terlalu banyak sayur-sayuran berdaun hijau.