Kesihatan wanita

Tempoh haid lebih pendek daripada biasa, adakah ia berbahaya?

Masa haid setiap wanita sangat berbeza. Ramai wanita mempunyai jangka masa 7 hari, tetapi ada yang mempunyai tempoh yang lebih pendek. Jadi, bagaimana jika haid biasa tiba-tiba menjadi lebih pendek daripada bulan sebelumnya? Adakah ini menunjukkan masalah kesihatan?

Apa yang menyebabkan haid lebih pendek?

Faktor utama yang mempengaruhi kitaran dan tempoh haid anda adalah hormon estrogen. Hormon ini berfungsi untuk mematangkan organ pembiakan wanita.

Bukan hanya itu, hormon ini juga membantu menyiapkan dinding rahim sebelum proses lampiran dengan embrio.

Pengeluaran estrogen boleh menjadi tidak normal kerana beberapa keadaan, misalnya:

1. Perimenopause

Perimenopause adalah tempoh menjelang haid terakhir sebelum menopaus. Selama ini, penghasilan estrogen menurun sehingga haid menjadi tidak teratur.

Perubahan ini menjadikan haid anda juga akan menjadi lebih pendek daripada biasa.

Keadaan ini sering disertai oleh gejala lain. Anda mungkin mengalami pendarahan yang tidak normal dalam tempoh anda, atau anda mungkin tidak mengalami haid pada bulan-bulan tertentu sehingga jumlahnya kurang dari 12 kali setahun.

2. Tekanan

Tekanan boleh mempengaruhi pelbagai sistem dalam badan, termasuk menghalang pengeluaran hormon estrogen. Keadaan tekanan yang teruk bukan sahaja mengganggu kitaran haid, tetapi juga dapat menghentikannya selama beberapa bulan.

Tekanan biasanya disertai dengan gejala lain, seperti kelesuan, perasaan kegelisahan yang berpanjangan, gangguan tidur, dan penurunan berat badan.

Sekiranya tempoh haid anda berubah secara tiba-tiba, cuba lihat sama ada anda juga mengalami tanda-tanda tekanan ini.

3. Penggunaan kawalan kelahiran hormon

Kawalan kelahiran hormon mengandungi hormon progesteron dan estrogen yang mempunyai kesan langsung pada kitaran haid.

Salah satu kesan yang muncul pada penggunaan perancang keluarga untuk pertama kalinya adalah perubahan dalam tempoh haid menjadi lebih pendek daripada sebelumnya.

Perubahan ini juga boleh berlaku apabila anda mengubah jenis alat kawalan kelahiran yang digunakan, misalnya dari suntikan menjadi pil.

Kesan sampingan lain yang sering diadukan dari penggunaan alat kawalan kelahiran hormon adalah penampilan bintik-bintik darah sebelum haid, sakit perut, dan sakit kepala.

4. Mengalami sindrom ovari polikistik

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) adalah gangguan ovari yang menyebabkan tubuh menghasilkan lebih banyak hormon seks lelaki.

Jumlah estrogen menjadi jauh lebih rendah daripada yang sepatutnya, yang memberi kesan pada keseluruhan kitaran haid.

Orang yang mengalami PCOS biasanya mempunyai tempoh yang tidak teratur, mempunyai tempoh yang lebih pendek, atau mengalami beberapa kali tempoh yang tidak teratur.

Penyakit ini juga boleh menyebabkan penampilan rambut halus di wajah, suara yang lebih dalam, dan sukar hamil.

5. Penyusuan susu ibu

Tubuh anda menghasilkan susu ibu dengan bantuan hormon prolaktin. Walau bagaimanapun, hormon ini juga mempengaruhi haid dengan menghalang pembebasan telur dari ovari dalam proses yang disebut ovulasi.

Tanpa ovulasi yang mencukupi, haid anda akan menjadi lebih pendek daripada biasa. Gejala lain yang boleh anda alami adalah berhenti haid selama beberapa bulan dan munculnya bintik-bintik darah di luar haid.

Perubahan jangka haid anda menjadi lebih pendek tidak semestinya menjadi tanda masalah kesihatan. Namun, itu tidak bermaksud anda boleh mengabaikan perubahan berterusan dalam tempoh anda.

Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, tempoh haid yang lebih pendek disebabkan oleh kegagalan ovari atau tisu parut di rahim.

Segera berjumpa doktor sekiranya haid tidak kembali normal atau disertai dengan gejala yang membimbangkan yang lain.