Pemakanan

Kukus, Rebus, Bakar: Mana Cara Memasak yang Paling Sihat?

Tahukah anda bahawa cara kita memproses makanan akan mempengaruhi kandungan nutrisi dan kesihatan tubuh? Ini kerana terdapat beberapa makanan seperti sayur-sayuran, apabila dimasak pada suhu tinggi, ia akan mengurangkan kandungan nutrien seperti vitamin, folat, dan kalium sebanyak 15 hingga 20 peratus.

Nah, dengan memperhatikan cara memasak, kita dapat menjaga kandungan nutrisi dan menyerap pengambilan nutrien dalam makanan yang diperlukan oleh tubuh. Oleh itu, kita mesti memahami dengan baik bagaimana memproses makanan yang betul dan sihat. Lihat penjelasan berikut mengenai pelbagai cara memasak yang boleh mempengaruhi kandungan nutrien makanan.

Direbus

Mendidih makanan adalah cara memasak yang lebih sihat daripada menggoreng. Dengan syarat bahawa pendidihan ini tidak dilakukan terlalu lama.

Sayuran biasanya mengandungi banyak vitamin C. Tetapi sayangnya, vitamin tersebut akan hilang dalam jumlah besar jika dimasak di dalam air yang terlalu panas dan dalam jangka masa yang lama. Sebabnya, vitamin C mudah larut dalam air dan sensitif terhadap panas. Contohnya, semasa anda memasak brokoli, bayam dan selada, anda akan kehilangan sehingga 50 peratus atau lebih kandungan vitamin C dalam sayur-sayuran ini jika anda lama mendidih.

Dibakar

Memanggang adalah salah satu kaedah memasak yang paling popular kerana ia memberikan rasa yang istimewa kepada makanan. Tetapi sayangnya, 40 peratus vitamin dan mineral B yang terdapat dalam daging panggang akan hilang. Di samping itu, terdapat kebimbangan mengenai kandungannya hidrokarbon aromatik poliklik (PAH) yang berpotensi sebagai bahan penyebab barah.

Terbakar

Memasak dengan membakar adalah baik selagi tidak berlebihan. Sebabnya, makanan yang dibakar sehingga kehitaman atau hangus kerana dibakar terlalu lama boleh menyebabkan barah.

Menggunakan ketuhar gelombang mikro

Memasak gelombang mikro adalah kaedah memasak yang mudah, selamat, dan mudah. Kaedah memasak ini dilakukan dengan menggunakan gelombang mikro. Memasak pendek dapat mengurangkan pendedahan kepada panas dan mengekalkan nutrien dalam makanan.

tumis

Memasak dengan menggoreng hanya memerlukan masa yang singkat dan menggunakan sedikit minyak. Secara umum, kaedah menumis juga merupakan cara yang sihat untuk menyediakan makanan kerana dapat meningkatkan penyerapan vitamin larut lemak, beberapa sebatian lain, dan antioksidan. Jangan lupa menggunakan minyak yang sihat seperti minyak zaitun, untuk mengelakkan kolesterol tinggi kerana minyak masak biasa.

Goreng

Kaedah ini juga merupakan kaedah yang sangat popular kerana dianggap lebih mudah dan menjadikan makanan lebih sedap. Namun, tidak semua makanan sesuai untuk menggoreng. Apabila minyak dipanaskan hingga suhu tinggi dan dalam jangka masa yang panjang, bahan toksik yang disebut aldehid terbentuk. Aldehid ini dapat meningkatkan risiko barah dan penyakit lain.

Jenis minyak, suhu, dan jangka masa memasak mempengaruhi jumlah aldehid yang dihasilkan. Minyak yang dipanaskan juga mempunyai peningkatan dalam pembentukan aldehid. Sekiranya anda menggoreng makanan, jangan terlalu masak, dan pastikan anda menggunakan minyak yang sihat untuk menggoreng.

Kukus

Mengukus adalah salah satu kaedah memasak terbaik untuk mengekalkan nutrien termasuk vitamin larut air dan sensitif panas. Menggunakan kaedah mengukus dianggap menjadikan makanan tidak sedap. Namun, anda boleh menambah sedikit rempah memasak untuk menjadikannya lebih sedap. Semasa memasak sayur dengan cara mengukus, sayur-sayuran tetap kelihatan hijau dan masih lumat ketika digigit.

Juga, elakkan memotong sayur terlalu awal sebelum memasak. Sebabnya, memotong dan memasak jarak yang terlalu lama juga boleh merosakkan nilai pemakanan makanan kerana telah terdedah kepada panas, cahaya, dan oksigen yang dapat merosakkan kandungan vitamin buah-buahan dan sayur-sayuran.