Kehamilan

Berapa banyak wanita hamil mesti makan sayur dalam sehari?

Menjaga kesihatan diri dan janin di dalam rahim menjadi wajib semasa mengandung. Selain memperhatikan keadaan badan, pengambilan makanan harian juga tidak boleh dilewatkan. Sayur-sayuran, misalnya, menyumbang sejumlah nutrien penting untuk menyokong keperluan dan pertumbuhan janin. Betul, wanita hamil harus makan berapa banyak sayur-sayuran?

Berapa banyak wanita hamil yang harus makan sayur dalam sehari?

Keperluan untuk sayur-sayuran tidak hanya penting untuk dipenuhi dengan betul sebelum kehamilan, tetapi juga semasa kehamilan. Ini kerana sayur-sayuran dibungkus dengan pelbagai nutrien penting yang diperlukan untuk menyokong kesihatan anda dan bayi dalam kandungan.

Bermula dari serat, vitamin, mineral, hingga sejumlah protein terdapat dalam setiap jenis sayuran. Terutama semasa kehamilan ini, wanita hamil memerlukan banyak vitamin C, asid folik, dan zat besi.

Asid folik berguna untuk mencegah kecacatan tiub saraf pada bayi semasa kelahiran. Gabungan asid folik dan zat besi juga diperlukan untuk mengelakkan anda daripada mengalami anemia selama 9 bulan melahirkan bayi anda.

Sedangkan vitamin C, tidak kurang pentingnya kerana berfungsi membantu melancarkan proses penyerapan zat besi di dalam badan. Di samping itu, pengambilan vitamin C yang mencukupi juga akan menguatkan sistem imun dan janin anda.

Terutama kerana vitamin C tidak disimpan di dalam badan, jadi penting untuk mendapatkannya cukup setiap hari. Itulah sebabnya selain makanan ruji dan lauk, wanita hamil harus makan sayur setiap hari.

Sebenarnya, bukan hanya nutrien yang disebutkan sebelumnya, tetapi pelbagai vitamin, mineral, protein, dan lain-lain juga dapat diperoleh oleh wanita hamil dengan memakan sepinggan sayur. Nah, bagaimana dengan bahagian sayur-sayuran yang harus dimakan oleh wanita hamil?

Pada dasarnya, tidak ada perbezaan dalam jumlah sayur-sayuran yang harus dimakan sebelum kehamilan dan semasa kehamilan. Kerana yang paling penting, pastikan wanita hamil selalu mendapat pengambilan sayur-sayuran sekurang-kurangnya setiap hari.

Untuk memastikan keperluan mereka dipenuhi secara optimum, WHO mengesyorkan memakan 5 hidangan sayur setiap hari untuk wanita hamil. Jumlah ini bersamaan dengan kira-kira 400 gram sayur dalam sehari.

Adakah terdapat sayur-sayuran yang tidak boleh anda makan semasa mengandung?

Bukan hanya untuk diri mereka sendiri, wanita hamil juga harus memastikan keperluan pemakanan bayi dalam kandungan sentiasa dipenuhi. Oleh itu, nutrien yang diperlukan oleh wanita hamil jauh lebih banyak daripada ketika mereka tidak hamil.

Namun, menurut Pedoman Pemakanan Seimbang dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, jenis makanan juga harus diubah dengan jumlah yang seimbang.

Nah, bagi wanita hamil yang ingin makan sayur, anda harus memperhatikan petua berikut:

1. Elakkan makan sayur-sayuran yang tidak dicuci

Terdapat pelbagai bakteria dan virus yang dapat menempel di permukaan sayur, jadi ada risiko pencemaran ketika dimakan. Sama ada ia berlaku semasa proses penanaman, pengedaran, atau ketika sayur-sayuran disimpan.

Sekiranya tidak dicuci dengan bersih sebelum diproses, sudah tentu bakteria dan virus pada sayur-sayuran ini akan mudah masuk ke dalam badan. Ambil contohnya Toxoplasma, E. coli, Salmonella dan Listeria. Semua parasit ini tentunya boleh membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin di dalam kandungan.

2. Elakkan makan sayur mentah

Selain sayur-sayuran yang tidak dibasuh dengan sempurna, wanita hamil juga tidak digalakkan memakan sayur-sayuran mentah. Sama seperti sayur-sayuran yang belum pernah dicuci sebelumnya, sayur-sayuran mentah juga berpotensi untuk mengandungi banyak bakteria dan virus di dalamnya.

Oleh itu, eloklah, biasakan selalu mencuci dan memasak sayur-sayuran sehingga dimasak sebelum memakannya. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan nutrien dari sayur-sayuran ini tanpa mengorbankan kesihatan badan dan anak kecil anda dalam kandungan.