Keibubapaan

Kemaluan Lelaki dan Kesannya terhadap Kesuburan pada Masa Dewasa

Akil baligh lelaki sebenarnya berbeza antara satu orang dengan orang lain. Kebiasaannya, remaja lelaki akan mencapai usia baligh pada usia 10-13 tahun. Walau bagaimanapun, masalah baligh awal atau akhir bukan lagi fenomena baru. Beberapa kanak-kanak lelaki mungkin mengalami salah satunya. Oleh itu, adakah akil baligh seorang remaja akan mempengaruhi kesuburannya sebagai orang dewasa?

Apa yang mempengaruhi akil baligh kanak-kanak?

Akil baligh bermula dengan aktiviti otak yang mencetuskan pelbagai perubahan fizikal untuk mempersiapkan anak-anak untuk usia subur. Secara sederhana, akil baligh adalah masa peralihan dari zaman kanak-kanak ke dewasa.

Pada kanak-kanak lelaki, akil baligh ditandai dengan pertumbuhan rambut halus di beberapa bahagian badan (di sekitar zakar, ketiak, muka, dan lengan dan kaki), penampilan jerawat, perubahan suara menjadi lebih lebat, hingga pertumbuhan tinggi dan postur yang cepat.

Pada masa yang sama, testis dan zakar juga tumbuh. Semasa akil baligh, testis akan mula menghasilkan hormon seks yang disebut testosteron serta menghasilkan sperma. Kerana penghasilan hormon seks, remaja lelaki yang akan menjalani akil baligh akan mendapat impian basah pertama mereka.

Banyak faktor mempengaruhi usia kanak-kanak lelaki mulai akil baligh, termasuk genetik, gaya hidup, dan persekitaran. Adakah terlambat untuk remaja memasuki akil baligh akan mempengaruhi kesuburannya?

Akil baligh awal dan kesannya pada kesuburan lelaki

Salah satu kesan baligh awal adalah bahawa ketinggiannya lebih pendek daripada rakan sebaya mereka, yang mengalami akil baligh normal. Memang, pada mulanya dia akan bertambah tinggi lebih cepat, tetapi sebagai orang dewasa dia menjadi di bawah ketinggian normal bagi individu seusianya.

Isu lain yang mungkin timbul akibat baligh awal adalah masalah emosi dan sosial. Akil baligh awal cenderung menyukarkan kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka, kerana mereka merasa rendah diri dan kurang yakin dengan perubahan fizikal mereka yang (belum) dialami oleh rakan mereka.

Di samping itu, kanak-kanak yang mengalami akil baligh terlalu cepat juga terdedah kepada perubahan tingkah laku kerana perubahan mood, dan cenderung menjadi lebih cepat marah. Kanak-kanak lelaki cenderung cenderung agresif dan melakukan dorongan seks yang tidak sesuai dengan usia mereka. Perubahan mood ini juga meningkatkan risiko remaja lelaki mengalami kemurungan.

Bagaimana dengan kesuburan? Tidak banyak kajian di luar sana yang secara khusus melihat kesan baligh awal terhadap kualiti kesuburan lelaki pada masa dewasa. Namun, sejumlah kajian melaporkan bahawa akil baligh awal dapat menyebabkan penurunan kualiti air mani. Walaupun begitu, air mani berair tidak bermaksud anda tidak subur.

Satu perkara yang memerlukan perhatian lebih banyak sebagai akibat dari pubertas awal adalah pertumbuhan tumor tertentu pada testis yang mungkin berisiko berkembang menjadi barah. Kanser testis dan rawatannya boleh mempengaruhi tahap hormon dan juga mempengaruhi kemampuan seorang lelaki untuk mempunyai anak selepas rawatan.

Akil baligh lelaki, dan kesannya pada kesuburan

Sama seperti akil baligh awal, kanak-kanak lelaki baligh lewat boleh mengalami ketidakseimbangan hormon yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan mereka. Satu kajian Denmark baru-baru ini mendapati bahawa akil baligh lewat boleh memberi kesan negatif terhadap kesuburannya ketika dewasa.

Kajian itu mendapati bahawa remaja lelaki yang lewat akil baligh berisiko mengalami testis lebih kecil daripada rata-rata remaja. Testis adalah kilang penghasil sperma, jadi penurunan jumlah testis sedikit sebanyak dapat mempengaruhi jumlah pengeluaran sperma.

Biasanya, testis mampu menghasilkan 200 juta sperma setiap hari. Sebilangan kecil sperma setiap kali anda ejakulasi adalah salah satu faktor risiko kemandulan lelaki.

Akil baligh juga boleh mempengaruhi bentuk sperma lelaki, terutama bentuk kepala sperma. Lelaki dengan kecacatan sperma cenderung lebih sukar untuk mempunyai anak. Sebabnya, kepala sperma menyimpan enzim penting yang berfungsi untuk membantu proses persenyawaan telur. Kepala sperma juga mengandungi maklumat DNA yang akan diteruskan ke generasi berikutnya.

Kenapa begitu?

Sehingga kini, mekanisme pengaruh akil baligh lelaki terhadap kesuburan tidak diketahui dengan pasti. Yang jelas, akil baligh yang terlalu awal atau terlambat boleh mempengaruhi pengeluaran hormon seks dan pertumbuhan, yang boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan anak-anak.

Tuduhan sementara menyatakan bahawa akil baligh menyebabkan testosteron gagal mencapai tahap puncak. Tahap hormon seks lelaki ini didapati 9% lebih rendah pada lelaki yang mengalami akil baligh berbanding remaja lain yang memasuki akil baligh pada usia normal.

Semasa berbicara mengenai kesuburan lelaki, kita juga harus memikirkan kualiti sperma yang ditentukan oleh tiga faktor penting ini: jumlah sperma, bentuk, dan pergerakan sperma. Sekiranya hanya terdapat satu kelainan sperma dari ketiga faktor ini, maka risiko lelaki tidak subur dapat meningkat.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌