Pemakanan

Adakah BPA Plastik Benar-benar Berbahaya untuk Kesihatan? Inilah jawapannya

Ramai orang mengesyorkan memilih bekas makanan atau minuman yang bebas BPA. Ya, anda mungkin pernah melihat BPA ditulis pada botol minuman plastik atau bekas makanan. Mereka mengatakan, plastik BPA berbahaya untuk kesihatan, tetapi apa sebenarnya BPA? Adakah benar plastik BPA boleh membahayakan kesihatan? Dapatkan jawapannya di sini.

Apakah plastik BPA?

BPA (bisphenol-A) adalah bahan kimia yang ditambahkan pada banyak produk komersial, termasuk bekas makanan dan produk kebersihan.

BPA pertama kali ditemui pada tahun 1890-an, tetapi ahli kimia pada tahun 1950 menyedari bahawa ia boleh dicampurkan dengan sebatian lain untuk menghasilkan plastik polikarbonat yang kuat dan sukar.

Hari ini, plastik yang mengandungi BPA biasanya digunakan dalam bekas makanan, botol air atau botol susu bayi dan barang-barang lain. BPA juga digunakan untuk membuat resin epoksi, yang diletakkan di lapisan dalam bekas makanan dalam tin agar logam tidak berkarat dan pecah

Namun, sekarang banyak pengeluar beralih ke produk bebas BPA, di mana BPA telah digantikan oleh bisphenol-S (BPS) atau bisphenol-F (BPF).

Walau bagaimanapun, penyelidikan baru-baru ini melaporkan bahawa walaupun kepekatan kecil BPS dan BPF dapat mengganggu fungsi sel anda dengan cara yang serupa dengan BPA. Oleh itu, walaupun sebotol tanpa BPA mungkin bukan penyelesaiannya.

Barang plastik yang berlabel nombor kitar semula 3 dan 7 atau huruf "PC" mungkin mengandungi BPA, BPS atau BPF.

Adakah plastik BPA berbahaya untuk anda?

Sumber BPA terbesar bagi manusia adalah diet, terutama makanan yang dibungkus dalam bekas plastik dan makanan dalam tin.Bayi yang diberi susu formula dari botol yang mengandungi BPA juga mempunyai kadar BPA yang tinggi di dalam badan mereka.

Ramai penyelidik mendakwa bahawa plastik BPA berbahaya, tetapi yang lain tidak setuju. Jadi, mengapa BPA boleh memudaratkan badan anda?

BPA dikatakan meniru struktur dan fungsi hormon estrogen. Kerana penampilan seperti estrogen, BPA dapat mengikat reseptor estrogen dan mempengaruhi proses tubuh, seperti pertumbuhan, pembaikan sel, perkembangan janin, tahap tenaga, dan pembiakan.

Selain itu, BPA juga mempunyai kemampuan untuk berinteraksi dengan reseptor hormon lain, seperti reseptor hormon tiroid, sehingga mengubah fungsi hormon ini.

Tubuh anda sensitif terhadap perubahan kadar hormon, sebab itulah kemampuan BPA untuk meniru estrogen boleh mempengaruhi kesihatan anda.

Bahaya plastik BPA untuk kesihatan

Apabila bahan kimia berada di dalam tin plastik atau botol, ia boleh masuk ke dalam makanan atau minuman di dalam bekas dan bergerak ke badan anda semasa anda menelannya.

Orang menjadi prihatin terhadap keselamatan BPA kerana kajian haiwan menunjukkan hubungan antara tahap tinggi bahan kimia dan kemandulan, diabetes jenis 2, obesiti, penyakit jantung, dan tekanan darah tinggi.

Selain itu, plastik BPA juga berbahaya bagi bayi kerana telah terbukti mempengaruhi berat badan lahir, perkembangan hormon, tingkah laku dan risiko barah di kemudian hari.

Sementara itu, penggunaan plastik BPA juga dapat dikaitkan dengan masalah kesihatan berikut:

 • Sindrom ovarium polikistik (PCOS)
 • Persalinan pramatang
 • Asma
 • Disfungsi hati
 • Fungsi imun terjejas
 • Gangguan fungsi tiroid
 • Fungsi otak terganggu

Jadi bagaimana anda mengelakkan mendapat BPA?

Untuk menghadkan pendedahan kepada BPA, anda perlu melakukan perkara berikut:

 • Jangan panaskan, rebus, atau letakkan bekas plastik di dalam ketuhar gelombang mikro. Suhu tinggi boleh menyebabkan bekas melepaskan BPA yang boleh melekat pada makanan atau minuman anda.
 • Periksa kod kitar semula pada bekas plastik. Sekiranya ia mengatakan kitar semula kod 3 atau 7 biasanya menunjukkan bahan BPA.
 • Kurangkan penggunaan makanan dalam tin.
 • Gunakan bahan dari kaca atau gelas sebagai bekas untuk makanan atau minuman panas.