Kesihatan ENT

Mastoidektomi: Fungsi, Prosedur, dan Risiko |

Pernahkah anda mendengar prosedur matoidektomi (mastoidektomi)? Prosedur ini biasanya dilakukan jika anda mempunyai masalah telinga, seperti jangkitan dan pendengaran. Seperti apa mastoidektomi? Adakah terdapat kemungkinan komplikasi? Inilah ulasannya.

Apa itu mastoidektomi?

Mastoidektomi atau mastoidektomi adalah pembedahan tulang mastoid akibat masalah pada telinga. Mastoid adalah bahagian tulang tengkorak yang terletak di belakang telinga.

Di mastoid, terdapat rongga udara yang bersambung terus ke gendang telinga. Oleh itu, gangguan seperti jangkitan pada telinga tengah boleh mempengaruhi fungsi mastoid.

Salah satu gangguan telinga yang menyebabkan pembedahan mastoidektomi dilakukan adalah kolesteatoma.kolesteatoma).

Keadaan ini dicirikan oleh pengembangan sel kulit yang membentuk kantung di telinga, menyebar dari gendang telinga, telinga tengah, ke tulang mastoid.

Bilakah mastoidektomi diperlukan?

Mastoidektomi secara amnya dilakukan untuk merawat keadaan kolesteatoma. Pertumbuhan sel kulit di telinga dari masa ke masa boleh mencetuskan jangkitan berulang.

Sel kulit yang tumbuh juga dapat merengsakan struktur tulang di telinga tengah.

Ini boleh mengganggu fungsi tulang yang melindungi tisu telinga dalam dan tulang yang melindungi saraf deria yang menggerakkan tulang wajah, telinga, dan otak.

Secara amnya, doktor akan mengesyorkan pembedahan mastoidektomi untuk merawat keadaan seperti berikut.

 • Kolesteatoma
 • Jangkitan telinga tengah kronik (otitis media)
 • Kehilangan pendengaran kerana kerosakan fungsi saraf di rongga udara antara mastoid dan telinga
 • Pembuangan tisu, seperti neoplasma, terletak di tulang tengkorak.

Prosedur ini biasanya juga dilakukan untuk memasang implan acochlear, yang merupakan alat yang dapat meningkatkan pendengaran pada pesakit yang pekak atau mengalami pendengaran yang serius.

Apa yang perlu diperhatikan mengenai mastoidektomi?

Mastoidektomi tidak biasa dilakukan kerana jangkitan pada telinga biasanya dapat dirawat dengan ubat-ubatan jangkitan telinga dalam bentuk antibiotik.

Operasi ini akan dilakukan apabila pengambilan ubat tidak efektif dalam merawat jangkitan atau perkembangan kolesteatoma telah atau berisiko tinggi menyebabkan komplikasi.

Komplikasi ini termasuk meningitis, abses otak, dan kehilangan pendengaran total. Selain itu, mastoidektomi juga boleh menyebabkan kehilangan pendengaran.

Sekiranya pekerjaan anda berkaitan dengan berenang, penggunaan alat bantu dengar, atau bergantung pada fungsi deria rasa seperti tukang masak, operasi ini dapat menghalangi kegiatan ini.

Perkara yang perlu disiapkan sebelum pembedahan

Kerana risiko yang berkaitan dengan mastoidektomi, anda perlu membincangkan kesan sampingan prosedur ini dengan doktor anda secara mendalam.

Doktor akan menentukan sama ada pembedahan perlu dilakukan berdasarkan pertimbangan mengenai faedah dan risiko, tentu dengan persetujuan anda.

Semasa bersiap untuk pembedahan, doktor akan melakukan pemeriksaan telinga secara menyeluruh. Semasa pemeriksaan, pesakit mungkin perlu menjalani prosedur lilin telinga iaitu membersihkan kotoran telinga.

Ini supaya doktor dapat mendapatkan gambaran yang lebih jelas mengenai bahagian dalam telinga semasa pemeriksaan fizikal menggunakan otoskop.

Selepas itu, doktor akan melakukan ujian audiometrik untuk memeriksa fungsi pendengaran.

Ujian mengambil gambar bahagian dalam telinga melalui imbasan CT kepala atau MRI biasanya juga akan dilakukan.

Selain menjalani ujian, penting untuk anda mengikuti arahan yang diberitahu oleh doktor mengenai persediaan sebelum operasi anda.

Anda mungkin disarankan untuk berpuasa, menjauhi minuman tertentu, atau berhenti minum ubat untuk sementara waktu.

Apakah proses mastoidektomi?

Melancarkan penjelasan ENT UK, terdapat beberapa prosedur berbeza yang dapat dilakukan dalam mastoidektomi.

Sekiranya dilakukan untuk merawat kolesteatoma, kaedah yang dipilih bergantung pada seberapa luas penyakit ini berkembang.

Tidak semua prosedur memerlukan penyingkiran semua rongga udara dan tulang mastoid.

Mastoidektomi hanya boleh membuka tulang mastoid untuk membuang sebahagian rongga udara, gendang telinga, atau tulang telinga tengah yang dijangkiti.

Operasi biasanya akan berlangsung selama 1 hingga 3 jam. Pesakit akan berada di bawah pengaruh anestesia atau anestesia semasa operasi.

Berikut adalah gambaran keseluruhan proses mastoidektomi.

 1. Doktor secara pembedahan membuka telinga dalam ke telinga luar, belakang telinga, dan saluran telinga.
 2. Untuk mempermudah pembedahan, doktor akan menggunakan alat seperti teleskop yang disebut endoskopi.
 3. Selanjutnya, tulang mastoid dapat dibuka menggunakan latih tubi pembedahan atau dengan teknik yang menggabungkan penggunaan endoskop dan laser.
 4. Doktor akan membuang bahagian dalam telinga, rongga udara, atau tulang mastoid yang terkena jangkitan atau pertumbuhan sel kulit.
 5. Penyingkiran ini akan menyebabkan pembentukan rongga mastoid.
 6. Beberapa doktor boleh membiarkan rongga ini terbuka, tetapi doktor lain dapat menutup rongga mastoid dengan tulang, tulang rawan, atau otot dari telinga.
 7. Setelah operasi selesai, doktor akan kembali menutup sayatan yang membuka telinga.

Perkara yang perlu dilakukan selepas pembedahan

Semasa tempoh pemulihan, anda biasanya perlu minum ubat penahan sakit.

Telinga anda akan dibalut selama 3 minggu atau sehingga pembedahan sembuh sepenuhnya. Anda mesti membiarkan pembalut tetap kering sehingga boleh dilepaskan.

Pembalut di telinga akan mempengaruhi pendengaran sehingga anda tidak dapat mendengar dengan jelas.

Kadang-kadang terdapat sedikit pendarahan di telinga. Anda boleh menekannya dengan pembalut sehingga pendarahan berhenti.

Sekiranya pembalut telinga mula kotor atau longgar, anda boleh mengganti pembalut jahitan pembedahan dengan yang baru supaya pembalut tetap kering dan steril.

Sebelum memasang semula pembalut, anda boleh memohon Jeli petroleum dengan Putik kapas ke telinga luar untuk menjaga telinga kering. Doktor anda juga mungkin menetapkan ubat tetes telinga.

Adakah terdapat komplikasi dari mastoidektomi?

Berdasarkan buku Otolaryngologi Operasi: Pembedahan Kepala dan LeherWalau bagaimanapun, kebanyakan pesakit yang menjalani mastoidektomi akan mengalami gangguan pendengaran selepas pembedahan.

Walau bagaimanapun, pembedahan dapat menghentikan sepenuhnya kesan jangkitan atau kolesteatoma yang berterusan.

Komplikasi yang mengakibatkan kehilangan pendengaran sangat jarang berlaku, kecuali gangguan telinga telah menyerang sistem keseimbangan (vestibular) dan menyebabkan kerosakan serius.

Berikut adalah beberapa komplikasi yang boleh dialami setelah menjalani pembedahan pada tulang mastoid.

 • sakit kepala atau pening,
 • hilang pendengaran,
 • bunyi bising atau berdering di telinga yang semakin teruk (tinnitus), dan
 • jangkitan pada rongga mastoid.

Selepas pembedahan, pesakit akan menjalani konsultasi dengan doktor. Doktor anda akan terus memantau pendengaran anda dan merawat komplikasi yang dapat diperbaiki.