Kesihatan mental

4 Langkah Bijak untuk Berurusan dengan Mertua Walaupun Anda Rasa Tidak dihargai

Perbincangan mengenai mertua cukup sensitif bagi pasangan yang sudah berkahwin. Terutama jika mertua tidak menghargai kewujudan anda atau terlalu terlibat dalam urusan rumah tangga. Berikut adalah pelbagai cara yang boleh anda gunakan untuk berurusan dengan mertua untuk menjaga hubungan baik.

Petua bijak dan lancar untuk menangani mertua

Berurusan dengan mertua memang mudah. Terutama jika selama ini anda merasa kurang dihargai oleh mertua. Sama ada kerana anda sering diprotes, dipersalahkan, atau dalam bentuk apa pun. Walaupun begitu, mertua masih menjadi ibu bapa pasangan anda yang perlu dihormati seperti ibu bapa mereka sendiri.

Tenang, berikut adalah pelbagai cara yang boleh anda gunakan untuk menjalin dan menjaga hubungan baik dengan mertua:

1. Lebih dekat dengan mertua

Semakin anda mengenali seseorang secara dekat dan dekat, semakin mudah untuk memahami tingkah laku dan pemikiran mereka. Anda juga akan lebih mudah bekerjasama atau berkomunikasi antara satu sama lain. Itulah yang perlu anda lakukan untuk menangani mertua. Kenali keluarga mertua anda dengan baik, luangkan masa yang berkualiti bersama, dan pasangkan diri anda dengan undang-undang keluarga mertua.

Ini dilakukan semata-mata untuk menumbuhkan rasa empati dan belas kasihan anda terhadap keluarga mertua anda di masa hadapan. Ia tidak mudah, tetapi itu tidak bermakna tidak mungkin.

2. Bincangkan penyelesaiannya dengan pasangan anda

Setelah memahami keperibadian dan pemikiran mertua anda, langkah seterusnya adalah membincangkan penyelesaian dengan pasangan anda. Jelaskan bagaimana hubungan anda dengan keluarga mertua anda sejauh ini dan bagaimana pemerhatian anda setelah mengenali mertua anda dengan lebih dekat.

Kemudian, tawarkan penyelesaian yang telah anda jalankan. Jangan lupa untuk meminta nasihat pasangan anda tentang bagaimana anda harus bersikap. Agar pasangan anda dapat memahami dengan lebih baik, mintalah dia meletakkan dirinya di tangan anda, menantu. Tanyakan kepadanya tentang apakah dia berada di kedudukan anda, apa yang akan dia lakukan.

3. Tetap menghormati mertua

Apabila mertua anda tidak menghormati anda, anda masih harus menghormatinya. Tunjukkan rasa hormat kepada mertua anda seperti yang anda lakukan kepada ibu bapa anda sendiri. Jadilah yang terbaik dan jangan cuba membalas tingkah laku buruk itu.

Beritahu suami bahawa anda memerlukan masa untuk terus menyesuaikan diri dengan sikap orang tuanya. Sebagai tambahan, jika mertua anda, misalnya, terus memperlekehkan anda, baik dengan sikap atau ucapan, maka dapatkan keberanian untuk suatu hari mengadakan perbincangan dari hati ke hati dengan mertua anda.

4. Kukuhkan hubungan anda dengan pasangan anda

Memperkukuhkan hubungan anda dengan pasangan anda adalah salah satu cara paling ampuh untuk menangani semua masalah dalam perkahwinan, termasuk yang berkaitan dengan mertua. Pastikan untuk terus saling menyokong dan saling mendengarkan.

Jadilah pasukan yang mantap dan tunjukkan kepada mertua bahawa perkahwinan adalah keputusan yang tepat untuk anda berdua. Dengan begitu, semua masalah yang datang anda berdua akan hadapi bersama secara kompak.

Cara anda menangani mertua adalah penting, tetapi keharmonian hubungan perkahwinan anda lebih penting lagi. Oleh itu, jangan biarkan masalah dengan mertua merosakkan keharmonian rumah tangga anda. Lebih-lebih lagi, untuk menjadikan rumah tangga dan pasangan anda menjadi lemah.