Kesihatan wanita

5 Garis Panduan Hidup Sihat untuk Wanita Berusia 50 Tahun ke Atas

Semasa usia anda meningkat, badan anda mula menunjukkan tanda-tanda penuaan. Bermula dari fungsi otot dan penurunan ingatan, kulit menjadi berkerut, hingga sukar menahan kencing. Perubahan fizikal akan sangat kelihatan, terutama pada wanita berusia 50 tahun ke atas yang mengalami menopaus.

Tenang saja, para pakar menyatakan bahawa anda masih boleh sihat dan cergas pada usia yang tidak lagi muda dengan menerapkan gaya hidup sihat setiap hari.

Garis panduan untuk hidup sihat bagi wanita berusia 50 tahun

1. Jangan memandang rendah kalsium dan vitamin D

Pelbagai perubahan yang berlaku, terutama pada perut dan hormon, menjadikan penyerapan kalsium dan vitamin D akan menurun yang biasanya bermula pada usia 40 tahun. Khusus untuk wanita, penyelidikan menunjukkan bahawa menopaus meningkatkan risiko osteoporosis kerana penurunan kadar estrogen di dalam badan. Tulang akan lebih mudah rosak dan patah.

Untuk itu, cubalah memenuhi pengambilan kalsium dan vitamin dari makanan. Anda boleh makan pelbagai jenis makanan seperti sardin, bayam, brokoli, produk tenusu rendah lemak, dan juga makanan tambahan jika diperlukan. Walau bagaimanapun, sebelum mengambil makanan tambahan, pastikan untuk membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui dos yang anda perlukan dan adakah selamat untuk dimakan merujuk kepada keadaan kesihatan anda.

2. Tingkatkan pengambilan vitamin B12 anda

Vitamin B12 mempunyai banyak manfaat kesihatan seperti membantu menghasilkan sel darah merah yang sihat yang diperlukan untuk pembentukan DNA. Selain itu, vitamin B12 juga berguna untuk meningkatkan kesihatan otak, yang biasanya menurun seiring bertambahnya usia. Vitamin B12 terdapat dalam pelbagai makanan seperti daging ikan, hati sapi, dan telur.

Sayangnya, seiring bertambahnya usia, asid perut akan berkurang sehingga badan mengalami kesukaran untuk mencerna pelbagai nutrien termasuk vitamin B12. Oleh kerana wanita berusia lebih dari 50 tahun cenderung kepada kekurangan vitamin B12, anda mungkin memerlukan suplemen dari doktor anda.

3. Cuba diet Mediterranean

Diet Mediterranean dianggap sebagai diet paling sihat. Sebabnya, diet ini kaya dengan sayur-sayuran, buah, kacang, ikan, biji, dan lemak tak jenuh. Di samping itu, diet ini juga memerlukan anda mengurangkan pengambilan daging merah dan produk tenusu. Bagi wanita berusia 50 tahun ke atas, diet jenis ini akan membantu meningkatkan kesihatan jantung.

Diet Mediterranean tidak menghadkan jumlah kalori dan lemak yang mesti dimakan setiap hari. Cuma, anda digalakkan menukar sumber makanan dari kurang sihat menjadi lebih sihat. Sebagai contoh, jika anda terbiasa makan makanan ringan manis yang kaya dengan gula, maka dalam diet ini anda disarankan untuk menggantinya dengan kacang sihat yang kaya dengan protein dan lemak sihat.

4. Perhatikan pengambilan zat besi anda

Umumnya wanita akan mengalami menopaus ketika memasuki usia 50 tahun. Semasa menopaus, keperluan zat besi berkurang kerana badan tidak perlu lagi mengganti zat yang satu ini yang biasanya dikeluarkan setiap bulan melalui darah haid.

Oleh itu, anda harus berjumpa dengan doktor mengenai jumlah zat besi yang perlu anda makan setiap hari. Sebabnya, zat besi yang berlebihan juga tidak bermanfaat untuk kesihatan. Anda bahkan berisiko keracunan kerana badan tidak mempunyai cara untuk mengeluarkan zat besi yang berlebihan.

5. Kurangkan garam

Apabila anda semakin tua, saluran darah anda menjadi lebih kaku dan sukar. Ini menjadikan saluran darah lebih mudah tersumbat. Akibatnya, anda terdedah kepada strok, kegagalan jantung, dan serangan jantung.

Salah satu cara untuk mengurangkan risiko adalah dengan mengurangkan garam. Oleh itu, cubalah makan masakan rumah supaya anda dapat menghadkan garam. Sebabnya, pelbagai makanan yang diproses mengandungi garam yang sangat tinggi.

Sekiranya anda memasaknya sendiri, anda boleh menambah pelbagai rempah dan bukannya garam seperti halia, kunyit, bawang, dan bawang putih yang pastinya lebih sihat dan enak.

6. Kekal aktif dalam sukan

Menjelang usia tua tidak bermaksud mengurangkan aktiviti fizikal yang biasa anda lakukan. Sebagai gantinya, anda masih perlu bergerak untuk dapat kekal sihat dan mengelakkan pelbagai jenis penyakit. Dikutip dari WebMD, penyelidikan menunjukkan bahawa anda perlu terus menggerakkan badan anda sehingga sendi di semua bahagian badan tetap kuat dan mengelakkan risiko artritis (artritis).

Bagi wanita berusia 50 tahun ke atas, anda boleh melakukan senaman ringan seperti berjalan yang dapat membantu menguatkan otot dan sendi.