Kesihatan kulit

Mengesan Pelbagai Karakteristik Keloid Dari Permulaan Penampilannya

Keloid adalah tisu parut berlebihan yang terbentuk di atas luka yang baru sembuh. Kerana tumbuh dengan berlebihan, bahagian yang ditumbuhi keloid akan menonjol di atas kulit. Keloid tidak tumbuh dengan segera, tetapi perlahan-lahan. Namun, kita dapat mengesan ciri keloid yang akan tumbuh sejak awal.

Tidak semua orang yang mempunyai parut akan menghidap keloid. Beberapa luka, seperti luka bakar, jerawat teruk, dan parut pembedahan boleh mempunyai keloid. Penyebabnya tidak diketahui secara pasti, tetapi faktor genetik (keturunan) adalah salah satu penyebab kemunculan keloid.

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah pelbagai ciri keloid yang biasanya ditunjukkan pada awal penampilannya.

Apakah ciri keloid ketika pertama kali muncul?

Keloid tidak hanya muncul seketika. Biasanya, penampilan keloid dicirikan oleh pelbagai tanda seperti:

Pada mulanya, parut muncul

Keloid biasanya bermula sebagai parut yang berwarna merah jambu, merah, atau ungu. Bentuknya berbeza-beza, boleh berbentuk bulat atau bujur. Sekiranya parut anda mulai menunjukkan lebam dengan warna yang berbeza daripada kulit anda yang lain, ini mungkin merupakan tanda awal keloid.

Tumbuh perlahan

Keloid biasanya muncul dalam ukuran kecil, sehingga lama kelamaan ia membesar dan terus merebak. Oleh itu, tidak jarang keloid pada parut anda cukup besar dan mengganggu penampilan. Keloid muncul dengan perlahan dan biasanya memakan masa 3 hingga 12 bulan atau lebih lama di kawasan kulit yang berparut.

Warna pucat dengan tekstur yang padat tetapi kenyal

Parut yang telah ditumbuhi keloid biasanya akan terasa berbeza dengan sentuhan. Umumnya akan terasa lebih menonjol dengan tekstur yang padat tetapi kenyal. Selain itu, warnanya juga biasanya pucat atau lebih gelap dari masa ke masa berbanding bahagian kulit yang lain.

Keloid gelap biasanya disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari langsung ke kawasan tersebut.

Sakit, gatal-gatal, dan sakit

Ciri keloid yang tumbuh pada awalnya ialah anda akan merasa gatal, sakit, dan juga sakit di kawasan parut. Walau bagaimanapun, gejala ini secara amnya akan hilang dengan sendirinya apabila keloid berhenti tumbuh. Cuba jangan menggaru terlalu keras. Anda boleh memampatkannya dengan air suam jika gatal cukup mengganggu.