Kesihatan kulit

Petua Merawat dan Menggunakan Pancuran Mandi Yang Betul Semasa Mandi

Tidak sedikit orang yang mandi menggunakan pancuran mandian untuk menggosok badannya sehingga benar-benar bersih. Alat mandi berbentuk bola jaring ini juga dianggap berkesan untuk membuang sel kulit mati. Tetapi walaupun kelihatan remeh, anda harus pandai menjaganya pancuran mandian kegemaran. Sekiranya tidak, rangkaian berwarna-warni sebenarnya boleh menjadi rumah yang ideal untuk bakteria yang membahayakan tubuh. Mandi malah tidak akan terasa bersih jika anda menggunakannya pancuran mandian yang kotor. Jadi, bagaimana menjaganya?

Petua penjagaan dan penggunaan pancuran mandian betul

1. Keringkan selepas setiap penggunaan

Setiap kali anda selesai menggunakan pancuran mandi, jangan lupa bilas bersih dan peras hingga kering. Ini penting untuk mengelakkan bakteria membiak di antara jaring sedutan.

Terutama jika disimpan di bilik mandi di mana suhunya juga lembap. Suhu lembap ini menyokong pertumbuhan bakteria dan menyebabkan masalah pada kulit anda kemudian.

Simpan puff bersih dalam keadaan kering dari sumber air, misalnya tergantung di dinding pintu bilik mandi. Lebih baik jika disimpan di luar bilik mandi sehingga pancuran mandian Anda tidak sentiasa lembap sepanjang masa.

4. Bersihkan setiap minggu

Ahli dermatologi dr. Melissa Piliang mengatakan bahawa pancuran mandi yang tidak dibersihkan dan dikeringkan dengan betul boleh menjadi tempat pembiakan bakteria. Sebabnya, sel kulit mati yang tersisa di pinggir jaring adalah makanan kegemaran koloni bakteria.

Oleh itu, adalah wajib bagi anda untuk membersihkan dan mensterilkan mandian kegemaran anda sekurang-kurangnya sekali seminggu. Rendam kembung dalam bekas air suam yang telah dicampurkan dengan sabun antiseptik cair selama 5 minit, kemudian bilas hingga bersih dan keringkan.

2. Jangan gunakan pancuran mandi selepas bercukur

Kulit umumnya lebih sensitif selepas bercukur. Baiklah, sapu dari pancuran mandian seterusnya boleh merengsakan kulit dan menyebabkan luka kecil yang boleh menjadi pintu masuk bakteria memasuki badan.

Sebaiknya tunggu beberapa hari selepas mencukur sebelum menggunakannya kembung atau peralatan mandian lain.

3. Jangan sekali-kali digunakan pada bahagian muka atau kemaluan

Pancuran mandian adalah salah satu peralatan mandian yang mudah diserang bakteria. Terutama jika ia terus disimpan di bilik mandi yang lembap.

Menggunakannya di bahagian muka dan alat kelamin boleh berisiko memindahkan bakteria di bahagian perut ke dua bahagian badan yang paling sensitif ini. Lebih-lebih lagi, menurut dr. Melissa, muka dan alat kelamin adalah bahagian tubuh yang paling mudah dijangkiti.

5. Ganti setiap 1-2 bulan

Sebaiknya ganti mandian mandian anda setiap 1-2 bulan secara berkala, terutamanya jika bola jaring sudah mulai hancur. Puff yang telah digunakan terlalu lama juga berisiko menjadi tempat penanaman acuan. Ganti dengan yang baru demi kebersihan kulit anda.