Penyakit berjangkit

Perbezaan Antara Sakit Kepala Biasa dan Gejala COVID-19 •

Pandemik COVID-19 masih berterusan, oleh itu anda masih harus introspektif untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan mengenali pelbagai gejala COVID-19 sehingga anda dapat mendapatkan rawatan dengan lebih cepat. Di antara banyak gejala, sebilangan penghidap mengadu sakit kepala. Adakah benar bahawa sakit kepala adalah gejala COVID-19?

Adakah sakit kepala adalah gejala Covid-19?

Jangkitan dengan virus SARS-CoV-2 boleh menyebabkan penyakit pada saluran pernafasan, yang sekarang anda kenal sebagai COVID-19.

Sesiapa sahaja boleh dijangkiti penyakit ini. Walau bagaimanapun, gejala mungkin lebih parah pada orang tua dan orang yang mempunyai masalah kesihatan tertentu, seperti diabetes, penyakit jantung, atau asma.

Agar dapat dirawat dengan lebih cepat, anda dan keluarga di rumah perlu mengetahui gejala apa yang disebabkan. Terutama sekarang bahawa virus yang menyebabkan COVID-19 mempunyai pelbagai varian yang menyebabkan banyak gejala baru.

Memetik halaman Perkhidmatan Kesihatan Nasional, gejala utama Covid-19 adalah demam tinggi, batuk berterusan sepanjang hari, dan anosmia (kehilangan keupayaan untuk mencium dan merasakan).

Di antara gejala ini, kira-kira 71% orang dengan Covid-19 mengadu sakit kepala. Dr. Megan Donnelly, pakar neurologi dan pakar sakit kepala di Novant Health Neurology and Headache, mengesahkan bahawa sakit kepala adalah gejala awal Covid-19.

Apakah perbezaan antara sakit kepala normal dan gejala Covid-19?

Berdasarkan kajian terbaru di Jurnal Sakit Kepala dan SakitWalau bagaimanapun, hubungan antara sakit kepala dan COVID-19 tidak diketahui dengan pasti.

Bagaimanapun, Dr. Donnelly menunjukkan bahawa sakit kepala biasanya berlaku dengan anosmia dan sebelum seseorang yang dijangkiti mengalami batuk. Gejala batuk kadang-kadang berlaku hanya beberapa hari kemudian.

Sakit kepala yang merupakan gejala COVID-19 dari sakit kepala biasa mungkin sukar dibezakan. Walau bagaimanapun, kebanyakan pesakit mengadu sakit di kepala seolah-olah ada tekanan berat di atasnya, daripada jenis sakit kepala yang lain, seperti migrain (sakit di satu sisi kepala sahaja).

Kemudian, sakit kepala juga diikuti dengan gejala yang menyertainya, seperti mual, cirit-birit, demam, anosmia, dan batuk.

Gejala sakit kepala ini dapat bertambah baik dalam beberapa hari dan hilang setelah badan pulih dari jangkitan. Namun, ia juga dapat bertahan selama berbulan-bulan walaupun telah dinyatakan sembuh dari COVID-19. Keadaan ini dikenali sebagai COVID-19 yang panjang.

Dr. Dobelly menekankan bahawa kedua-dua pesakit dan doktor masih perlu menyedari sakit kepala yang merupakan gejala COVID-19. Sekiranya sakit kepala teruk atau tidak bertambah baik, MRI kepala dan pencitraan urat mungkin diperlukan.

Tujuannya, untuk memastikan ketiadaan ensefalitis, kemungkinan strok, atau pembekuan darah.

Cara mengatasi sakit kepala akibat COVID-19

Cara terbaik untuk mengatasi gejala ini adalah dengan mengikuti rawatan COVID-19 yang telah dirancang oleh doktor untuk anda. Sama ada perlu menjalani rawatan di hospital, atau boleh mengikuti pesakit luar dan pengasingan diri di rumah.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat untuk membantu menghilangkan rasa sakit di kepala anda. Salah satunya ialah acetaminophen (paracetamol) yang merupakan ubat pilihan pertama. Doktor anda mungkin memberi anda ubat lain jika parasetamol tidak berfungsi untuk sakit kepala.

Selain mengambil ubat, terdapat banyak rawatan alternatif di rumah yang dapat membantu melegakan gejala COVID-19 dalam bentuk sakit kepala.

  • Rehatlah di tempat di mana cahaya redup dan tidak bising. Selain membantu mengurangkan sakit kepala, istirahat yang cukup juga mempercepat pemulihan dari jangkitan.
  • Letakkan kompres hangat atau air sejuk di kepala anda. Kaedah ini cukup berkesan untuk menghilangkan gejala, dan boleh dilakukan bila-bila masa yang diperlukan. Walau bagaimanapun, setiap sesi tidak boleh melebihi 10-15 minit kerana boleh mematikan kulit.
  • Elakkan kafein dalam makanan atau minuman. Pada sesetengah orang, kafein boleh mencetuskan sakit kepala jadi lebih baik menghindarinya.
  • Urut kepala anda secara bebas atau minta orang lain melakukannya. Memberi urutan boleh membuat anda lebih santai dan membuat sakit kepala lebih ringan.
Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌