Pemakanan

5 Kesan Sampingan Sekiranya Kita Minum Minum Teh •

Teh adalah minuman yang sesuai diminum pada bila-bila masa, sama ada pada waktu pagi, petang, atau petang. Di Indonesia sendiri, teh telah menjadi bahagian kehidupan yang sangat erat dengan masyarakat. Teh juga menawarkan pelbagai faedah yang baik untuk kesihatan. Oleh itu, jangan terkejut jika banyak orang terbiasa minum beberapa cawan teh dalam satu hari. Namun, minum terlalu banyak teh berisiko menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang tidak boleh dipandang ringan. Kesan kesihatan daripada minum terlalu banyak teh bergantung pada jenis teh yang sering anda minum. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai kesan minum teh terlalu banyak dalam satu hari.

Jenis teh yang berbeza

Proses membuat secawan teh tidak semudah yang disangka. Teh adalah minuman yang dibuat dari daun Camellia sinensis yang dikeringkan. Kemudian daun teh kering akan melalui proses pengoksidaan yang berbeza. Inilah yang membezakan satu jenis teh dari yang lain. Secara umum, teh dibahagikan kepada empat jenis berikut.

Teh hitam

Jenis teh rata-rata yang paling sering dijumpai di Indonesia adalah teh hitam. Daun teh hitam telah melalui proses penapaian dan pengoksidaan tertinggi berbanding jenis teh lain. Manfaatnya termasuk melindungi paru-paru daripada toksin berbahaya dan mencegah strok.

Teh hijau

Daun teh ini akan dikukus dan dikeringkan sehingga proses pengoksidaan tidak sebesar teh hitam. Teh hijau kaya dengan antioksidan yang dapat mengekalkan saluran darah dan otak yang sihat. Selain itu, penyelidikan juga membuktikan bahawa teh ini mampu mencegah pelbagai jenis barah.

Teh Oolong

Teh ini serupa dengan teh hitam, tetapi proses penapaian dan pengoksidaan daun lebih rendah. Rasa dan aroma adalah antara teh hitam dan teh hijau. Teh Oolong diketahui berkesan membantu menurunkan kadar kolesterol.

teh putih

Tidak seperti teh lain, teh putih sama sekali tidak mengalami proses pengoksidaan atau penapaian. Rasa dan aroma lebih ringan. Di Indonesia, teh ini masih jarang dihasilkan. Sebenarnya, khasiat teh putih sebagai antikanker dipercayai paling berkesan jika dibandingkan dengan jenis teh lain.

Kesan minum teh terlalu banyak

Minum teh tidak boleh melebihi lima cawan sehari. Sekiranya anda minum terlalu banyak teh setiap hari dan ini telah berlangsung selama bertahun-tahun, anda berisiko menghadapi beberapa masalah kesihatan. Berhati-hati dengan kesan sampingan berikut.

1. Kesukaran tidur

Seperti kopi, teh juga mengandungi kafein yang cukup tinggi. Satu cawan teh hitam dan hijau mengandungi kira-kira 40 miligram kafein. Walaupun kurang daripada kafein dalam secawan kopi, jika anda mengambil terlalu banyak, anda menghadapi risiko pelbagai gangguan tidur. Mungkin badan anda sudah merasa letih tetapi mata anda sukar ditutup atau anda akan bangun secara tiba-tiba di tengah malam. Sekiranya anda sensitif terhadap kafein, minum teh sebelum tidur akan menjadikan gangguan tidur anda lebih teruk pada waktu malam.

2. Gelisah

Kafein memang akan memberi kesan yang berbeza pada setiap orang. Jadi, minum terlalu banyak teh boleh menyebabkan sebilangan orang merasa gelisah, cemas, dan tidak selesa kerana kandungan kafein dalam teh. Sebilangan orang juga merasa pening, sakit kepala, dan berdebar-debar dada yang menjadikan badan sangat tidak selesa.

3. Ketagihan

Membiasakan diri dengan minum minuman berkafein berisiko menyebabkan ketergantungan. Bahan perangsang ini mempunyai sifat ketagihan sehingga anda akan sukar untuk menghentikan atau mengurangkan jumlah pengambilan teh dalam satu hari. Orang yang sudah bergantung akan mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, lemah, dan sakit kepala ketika berusaha mengurangkan pengambilan minuman dengan perangsang ini.

4. Anemia

Bagi orang yang mempunyai masalah dengan penyerapan zat besi dan gangguan pendarahan, minum teh terlalu banyak boleh mencetuskan anemia. Ini disebabkan kandungan tanin dalam teh yang boleh mengganggu penyerapan zat besi oleh badan. Menurut laporan dari Colorado State University, minum teh dapat mengurangkan penyerapan zat besi hingga 60%.

5. Osteoporosis

Minum terlalu banyak teh terbukti dapat meningkatkan risiko osteoporosis kerana penurunan kepadatan tulang. Tulang yang sihat memerlukan banyak kalsium untuk kekal kuat. Sementara itu, minum teh hijau lebih dari tiga cawan sehari dapat meningkatkan kadar kalsium yang terbuang dari badan melalui air kencing. Sebenarnya, teh itu sendiri adalah diuretik atau mencetuskan kerja buah pinggang untuk menghasilkan dan mengeluarkan air kencing.

BACA JUGA:

  • Berhati-hatilah dengan Risiko Minum Teh Kombucha
  • Kenali Yerba Mate, Teh Herba Pelangsing
  • Kesan Teh Hijau dan Omega 3 pada Kanser