Gigi dan Mulut

4 Cara Terbaik untuk Menjaga Kesihatan Lidah, Kunci untuk Menjauhkan Penyakit

Berbanding dengan gigi, lidah adalah bahagian mulut yang sering diabaikan untuk kebersihan dan kesihatan. Namun, tahukah anda bahawa terdapat beberapa penyakit yang disebabkan oleh lidah yang kotor? Dr. Puneet Ahuja, Perunding Kanan Pergigian Pembedahan di Institut Perubatan Aksi Sri Balaji, India mengatakan bahawa beberapa jangkitan boleh disebabkan oleh kebersihan lidah yang buruk. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara menjaga lidah yang sihat untuk mengelakkan sejumlah jangkitan yang boleh mengganggu kesihatan anda.

Seperti apa lidah yang sihat?

Lidah yang sihat berwarna merah jambu dengan bintik-bintik kecil yang disebut papillae, juga akan terdapat lapisan putih nipis di atasnya. Dr. Puneet Ahuja mengatakan bahawa memiliki lidah merah jambu bukanlah mitos, itu adalah fakta yang perlu diketahui oleh semua orang. Sekiranya lidah anda berwarna hitam, kuning, putih, atau bahkan merah, lidah anda mungkin tidak bersih.

Bagaimana menjaga lidah yang sihat?

Apabila anda menggunakan lidah secara berterusan, tetapi mengabaikan rawatan, keadaannya boleh memberi kesan negatif. Lidah dapat menunjukkan tanda-tanda masalah dengan mengubah warnanya. Dalam beberapa kes, ia disertai dengan rasa sakit atau ketidakselesaan. Lidah yang berubah warna atau menyakitkan dapat menunjukkan masalah kesihatan yang lebih serius, seperti kekurangan vitamin, AIDS, atau kanser mulut. Untuk mengelakkan pelbagai penyakit dan jangkitan yang mungkin berlaku, anda mesti menjaga lidah yang sihat dengan:

1. Bersihkan lidah dengan pencuci lidah khas

Dr. Euan Swan dari Persatuan Pergigian Kanada di Ottawa mengatakan permukaan lidah boleh menyimpan banyak bakteria. Pengumpulan kuman pada lidah boleh menjadi salah satu penyebab bau mulut. Bakteria yang terperangkap di lidah anda boleh bergerak ke bahagian lain mulut anda. Ini boleh menyebabkan penumpukan plak yang menyebabkan kerosakan gigi dan penyakit gusi.

Pertumbuhan bakteria boleh menjadikan lidah anda menjadi kuning, putih atau bahkan hitam dan berbulu. Kajian di University of Michigan's School of Medicine mendapati bahawa kira-kira sepertiga spesies bakteria yang terdapat pada lidah manusia tidak tumbuh di permukaan lain di mulut mereka.

Oleh itu, dr. Ahuja berkata cara penting untuk menjaga kesihatan lidah adalah membersihkannya dengan menggunakan pembersih lidah khas. Anda boleh menggunakannya dengan menariknya dari pangkal ke hujung lidah. Ulangi aktiviti ini dua hingga tiga kali semasa proses pembersihan lidah.

Marc Lowenberg, doktor gigi kecantikan di New York mengatakan bahawa anda harus membersihkan lidah anda sekurang-kurangnya sekali sehari. Gunakan pembersih lidah selepas menggosok gigi sama ada pada waktu pagi atau malam. Setelah menggunakan pembersih lidah, anda dinasihatkan untuk menggunakan ubat kumur tanpa alkohol atau berkumur dengan air suam.

2. Minum banyak air

Minum 2 liter air setiap hari agar badan sentiasa terhidrat. Ia juga dapat membantu menjaga lidah anda merah jambu dan sihat kerana air membantu membersihkan bakteria di lidah anda dan menjadikannya lembap. Mengonsumsi air yang mencukupi juga mengelakkan mulut anda kering sehingga berisiko mendorong pertumbuhan mikroba di permukaan lidah.

3. Berkumur dengan air garam

Untuk mengekalkan lidah yang sihat, anda boleh berkumur dengan air garam. Caranya, isi segelas setengah penuh dengan air suam dan masukkan setengah sudu teh garam ke dalamnya. Kemudian, gunakan cecair untuk membilas mulut anda. Dalam artikel yang diterbitkan dalam British Dental Journal, bilas air garam bermanfaat untuk meningkatkan pH di mulut sehingga dapat menghambat pertumbuhan bakteria

4. Jangan memakai perhiasan di lidah

Melakukan tindik badan membawa risiko jangkitan pada badan. Walau bagaimanapun, menurut Persatuan Pergigian Kanada, risiko jangkitan dari tindikan lidah jauh lebih tinggi. Ini kerana mulut dan lidah itu sendiri sarat dengan bakteria. Selain itu, perhiasan logam yang digunakan juga boleh merosakkan gigi dan gusi anda. Bahkan prosedur menindik lidah itu sendiri boleh merosakkan saraf yang boleh membuat lidah kehilangan kepekaannya.

Mulailah mengamalkan empat perkara di atas untuk memastikan lidah anda bersih, sihat dan rapi.