Urologi

Gejala Anyang-anyangan (Dysuria) Berdasarkan Sebab

Adakah anda pernah merasa sakit ketika membuang air kecil? Sekiranya demikian, ini mungkin merupakan gejala anyang-anyangan. Tidak peduli seberapa baik keadaan urin biasa yang keluar ketika anda membuang air kecil, rasa sakit yang menyertainya masih tidak wajar dan dapat memberi isyarat masalah serius pada sistem kencing.

Dikenal secara perubatan sebagai disuria, anyang-anyangan adalah gangguan sistem kencing yang membuat kencing menyakitkan. Anyang-anyangan boleh disebabkan oleh banyak faktor. Dengan mengenali simptom, anda dapat mengetahui punca masalah dan kaedah terbaik untuk mengatasinya.

Gejala anyang-anyangan berdasarkan penyebabnya

Ciri utama anyang-anyangan adalah rasa sakit ketika membuang air kecil. Walau bagaimanapun, gejala ini sangat biasa dan boleh memberi isyarat kepada pelbagai keadaan. Untuk mengetahui apa yang menyebabkan anyang-anyangan, anda perlu mencari gejala lain yang timbul bersamaan dengan kesakitan.

Berikut adalah pelbagai gejala yang boleh muncul berdasarkan penyebabnya.

1. Sakit ketika membuang air kecil

Sakit ketika membuang air kecil biasanya merupakan tanda jangkitan saluran kencing. Lokasi kesakitan dapat menunjukkan dari mana jangkitan itu berasal. Sekiranya rasa sakit memancar ke punggung bawah, jangkitan mungkin berlaku di saluran kencing atas, yang terdiri daripada buah pinggang dan ureter.

Sementara itu, sakit di bahagian bawah abdomen atau alat kelamin mungkin menunjukkan jangkitan pada pundi kencing dan uretra. Setiap orang mengalami gejala yang berbeza, jadi cara terbaik untuk memastikannya adalah berjumpa doktor.

2. Rasa panas ketika membuang air kecil

Anyang-anyang sering disertai dengan gejala panas ketika membuang air kecil. Selain menjadi ciri umum jangkitan saluran kencing, keadaan ini juga sering dialami oleh orang yang mempunyai jangkitan kelamin. Pemeriksaan lebih lanjut diperlukan untuk membezakan antara keduanya.

Sekiranya terdapat jangkitan kelamin, jenis jangkitan yang paling kerap didiagnosis adalah gonorea, klamidia, trichomoniasis, dan herpes. Kesemuanya disebabkan oleh pelbagai patogen (benih penyakit) sehingga rawatannya juga berbeza bagi setiap orang.

3. Kerap membuang air kecil

Kekerapan membuang air kecil adalah 6-8 kali sehari. Kencing lebih dari lapan kali sehari dianggap tidak wajar. Ini mungkin menunjukkan pundi kencing yang terlalu aktif, pundi kencing neurogenik, atau poliuria.

Ketiga-tiga keadaan ini sebenarnya tidak menimbulkan rasa sakit ketika membuang air kecil. Sekiranya anda kerap membuang air kecil dengan kesakitan, mungkin ada keadaan lain yang menyebabkannya. Segera berbincang dengan doktor untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

4. Air kencing berubah warna

Air kencing biasa jelas berwarna kuning muda. Perubahan warna air kencing dapat disebabkan oleh pelbagai keadaan, mulai dari dehidrasi, jangkitan pundi kencing, penyakit kelamin, hingga penyumbatan saluran kencing akibat batu ginjal.

Anyang-anyang disertai dengan perubahan warna air kencing menjadi merah jambu, merah, atau keruh adalah gejala jangkitan serius. Selain itu, anda juga perlu waspada jika rasa sakit ketika membuang air kecil disertai dengan darah di dalam air kencing (hematuria).

5. Gatal pada alat kelamin

Seperti sakit ketika membuang air kecil, gatal di alat kelamin juga boleh disebabkan oleh banyak faktor. Beberapa yang paling biasa adalah reaksi alergi, bahan kimia dalam produk pembersih, penyakit kulit, dan menopaus.

Sekiranya gatal disertai dengan rasa sakit ketika membuang air kecil, ini mungkin merupakan gejala jangkitan kelamin. Pada wanita, kedua-dua keadaan juga dapat menandakan vaginitis (radang pada vagina) atau keputihan vaginosis bakteria (jangkitan bakteria pada vagina).

6. Isipadu air kencing kecil

Pengeluaran air kencing yang normal dalam sehari berkisar antara 400 hingga 2,000 mL. Jumlahnya bergantung pada jumlah cecair yang anda ambil. Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang dapat mengurangkan pengeluaran air kencing walaupun anda sudah cukup minum.

Sekiranya tidak ada gejala lain dalam sistem kencing, keadaan ini mungkin disebabkan oleh aliran air kencing yang terhalang kerana mencubit saluran kencing. Namun, jika anda juga mengalami sembelit, ini mungkin merupakan gejala jangkitan pada sistem kencing.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Anyang-anyang biasanya beransur-ansur bertambah baik setelah minum air. Sebilangan besar kes anyang-anyangan bahkan dapat disembuhkan tanpa ubat. Segera berjumpa doktor sekiranya gejala bertambah buruk atau berulang kali.

Anda juga harus segera berjumpa doktor sekiranya adaangan yang disertai dengan gejala berikut.

  • Terdapat rasa sakit di bahagian sisi atau belakang badan.
  • Demam, sama ada dengan atau tanpa menggigil.
  • Kesakitan berlangsung lebih dari 24 jam.
  • Keputihan dari zakar atau faraj yang kelihatan tidak wajar.
  • Air kencing berwarna merah jambu, merah, coklat, atau mengandungi darah.

Jangkitan sering menyebabkan demam. Sekiranya anda demam tinggi melebihi 39 darjah Celsius, segera dapatkan rawatan perubatan. Demam tinggi adalah tanda bahawa tubuh anda mengalami jangkitan serius yang mesti segera diubati.

Doktor anda akan melihat sejarah perubatan anda sebelum menjalankan beberapa ujian. Untuk mengetahui penyebab kesakitan, doktor biasanya bertanya kapan dan berapa kerap gejala muncul, dan apakah gejala selalu muncul ketika membuang air kecil.

Doktor juga perlu mengetahui sama ada gejala anyangan disertai dengan masalah dengan kencing atau ketika membuang air kecil. Anda mungkin diminta mengambil sampel air kencing. Sampel ini kemudian diperiksa untuk darah atau tanda-tanda jangkitan.

Anyang-anyangan adalah salah satu penyakit pundi kencing yang paling biasa. Simptom utamanya adalah sakit ketika membuang air kecil. Gejala ini sangat biasa sehingga untuk mendiagnosisnya, anda perlu melihat keadaan lain yang menyertainya.

Setelah mengetahui puncanya, maka anda dapat mengatasi anyang-anyangan dengan cara yang betul. Selalu ikuti rawatan seperti yang disarankan oleh doktor dan jangan lupa minum air secukupnya agar kesihatan saluran kencing dan pundi kencing selalu terjaga.