Kesihatan

Jari Bengkak Suka Sosej? Mungkin Dactylitis adalah Penyebabnya

Pernah melihat parodi jari potong yang ternyata sosej? Bukan hanya teknik, ternyata ada keadaan yang menjadikan jari seseorang kelihatan serupa dengan sosej. Jari bengkak seperti sosej juga dikenali sebagai dactylitis atau jari sosej. Ingin tahu tentang penyakit ini? Lihat ulasan berikut.

Mengapa jari membengkak seperti sosej?

Jari anda mungkin membengkak akibat gigitan serangga. Walau bagaimanapun, bengkak dari gigitan serangga berbeza dengan daktilitis. Dactylitis menyebabkan pembengkakan semua jari dan jari kaki hingga ukuran sosej.

Dactylitis berpunca daripada jangkitan, keradangan, atau gangguan autoimun. Selain bengkak, gejala daktilitis umumnya merangkumi rasa sakit, kehangatan pada sentuhan, dan kesukaran menggerakkan jari.

Pelbagai penyebab daktilitis dan gejala yang menyertainya

Jari sosej bukanlah penyakit, tetapi keadaan yang timbul kerana masalah perubatan tertentu, termasuk:

Anemia sel sabit

Anemia sel sickle berlaku kerana perubahan hemoglobin sehingga bentuk sel darah merah menjadi sabit atau melengkung.

Perubahan dalam hemoglobin menyebabkan kemampuan tubuh untuk mendapatkan oksigen yang mencukupi akan terganggu. Akibatnya, tisu badan akan kekurangan oksigen dan menyebabkan kesakitan yang teruk.

Nah, pada orang dengan anemia sel sabit, gejala pertama yang muncul adalah daktilitis. Gejala lain termasuk demam, sakit, dan peningkatan jumlah sel darah putih.

Tuberkulosis (TB)

Walaupun jarang berlaku, daktilitis adalah komplikasi batuk kering. Selain menyerang paru-paru, radang TB dapat merebak ke kawasan tulang tangan dan kaki, menyebabkan rasa sakit, bengkak, dan perubahan bentuk jari atau jari kaki. Dalam kebanyakan kes, daktilitis akibat tuberkulosis hanya mempengaruhi satu bahagian badan.

Sarcoidosis

Sarcoidosis adalah keradangan sel-sel tubuh yang dapat menyerang jantung, hati, ginjal, paru-paru, dan organ penting lain. Walaupun jarang berlaku, sarcoidosis boleh mempengaruhi tulang dan otot, menyebabkan jari bengkak dan sakit teruk.

Sifilis

Wanita hamil yang menghidap sifilis boleh menyebarkan penyakit ini kepada anak-anak mereka. Bayi yang dilahirkan dengan keadaan ini boleh menghidap daktilitis jari dan jari kaki.

Spondyloarthritis

Spondyloarthritis adalah kumpulan keradangan yang berlaku pada sendi dan entesis, tisu yang melekatkan tendon, ligamen, dan tulang.

Salah satu jenis spondyloarthritis yang paling biasa adalah arthritis psoriatik. Sepertiga orang dengan keadaan ini menghidap daktilitis. Kemungkinan besar pembengkakan berlaku kerana keradangan.

Jangkitan

Beberapa jangkitan boleh menyebabkan pembengkakan tisu jauh di bawah kulit, walaupun di bahagian belakang, seperti lepuh dactylitis distal.

Keadaan ini berlaku kerana jangkitan dengan bakteria streptokokus atau staphylococcus pada lapisan lemak jari dan jari kaki. Selain jari yang bengkak, lepuh dactylitis distal dapat menjadikan lepuh dan luka di kawasan kulit di sekitarnya.

Bagaimana menangani keadaan ini?

Dactylitis boleh menyukarkan anda melakukan aktiviti harian. Untuk mengatasinya, sudah tentu anda mesti mengetahui terlebih dahulu masalah perubatan yang menyebabkan daktilitis. Dengan cara itu, anda dapat mengubati penyakit sambil mencegah daktilitis menjadi semakin teruk.

Selain itu, ada beberapa petua yang dapat anda terapkan agar anda dapat melakukan kegiatan normal, seperti:

  • Mengekalkan berat badan dengan menerapkan diet anti-radang
  • Melakukan terapi kesihatan agar sendi kecil di tangan berfungsi dengan baik
  • Melakukan senaman secara berkala seperti berenang, berjalan kaki, berbasikal, yoga, tai chi
  • Mengurangkan tekanan dan mengawal kegelisahan dengan latihan meditasi dan pernafasan