Kesihatan pernafasan

8 Minyak pati untuk melegakan batuk secara semula jadi

Pada masa ini, minyak pati - atau anda mungkin lebih biasa minyak pati- sedang meningkat. Berbagai khasiat yang dibawanya, menjadikan minyak ini sebagai "juara" baru untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan, termasuk batuk. Apa pilihannya minyak pati kerana batuk? Lihat ulasan berikut.

minyak pati untuk merawat batuk

Pelbagai penyakit yang menyerang sistem pernafasan boleh menyebabkan batuk, termasuk selsema, selesema, atau radang yang disebabkan oleh jangkitan yang menyebabkan kahak menumpuk dan menyumbat saluran udara. Selain mengambil ubat batuk, minyak pati juga boleh digunakan sebagai terapi alternatif yang dapat membantu mengatasi batuk dan gangguan pernafasan.

Berikut adalah beberapa pilihan minyak pati yang boleh membantu batuk:

1. Minyak kayu putih

Ramai orang menggunakan minyak pati kayu putih untuk merawat batuk dan penyakit pernafasan lain, seperti faringitis, bronkitis, dan sinusitis.

Minyak kayu putih mengandungi sebatian kayu putih atau cineole. Kedua-dua sebatian tersebut mempunyai sifat antimikroba, sehingga dapat melawan bakteria penyebab penyakit. Menurut satu kajian mengenai Jurnal Produk Semula jadi, sebatian eucalyptol Ia juga dapat membantu mengurangkan keradangan, mengurangkan rasa sakit, dan melegakan ketegangan otot yang disebabkan oleh selesema atau selesema.

2. Rosemary

minyak pati rosemary juga mengandungi sebatian cineole yang dapat menipiskan lendir ketika batuk dan mengurangkan radang.

Untuk merawat batuk, minyak pati Ini dapat menenangkan otot di kerongkong, memudahkan bernafas dan juga membantu sesak nafas kerana asma. Minyak pati ini paling kerap dicampurkan dengan minyak pelarut dan digunakan secara topikal pada kulit.

3. pudina

minyak pati Pudina mengandungi mentol, yang menimbulkan sensasi hangat dan sejuk untuk menenangkan atau menenangkan tekak gatal semasa batuk. Oleh itu, jika anda mengalami sakit tekak atau batuk, menghirup minyak pati ini dapat membuat anda berasa lebih baik.

Kajian dari Pelengkap Berasaskan Evid Alternat Med menunjukkan bahawa orang yang sihat menggunakan minyak pudina, dapat membantu merehatkan otot-otot saluran angin, yang dikenali sebagai otot bronkus. Ini menerangkan sebabnya minyak patipudina boleh berguna untuk melegakan saluran pernafasan pada orang yang batuk.

4. Kayu manis

Kayu manis sering dijadikan rempah memasak. Walau bagaimanapun, kayu manis yang diekstrak menjadi minyak pati juga dapat bermanfaat untuk melindungi tubuh dari bakteria yang dapat menyebabkan masalah pernafasan, seperti batuk.

5. Pala, bergamot, dan siprus

Ketiga minyak pati mereka berdua mengandungi molekul camphene untuk merawat batuk atau melegakan sakit tekak. Menghirup minyak pati ini membantu menipiskan cecair di saluran pernafasan.

6. Thyme

Kajian dari jurnal Penyelidikan Fitoterapi mendapati bahawa minyak pati thyme boleh digunakan sebagai agen antimikroba untuk saluran pernafasan.

Penyelidik membuat kajian thyme dan minyak pati lain untuk menentukan cara terbaik menggunakannya terhadap bakteria yang menjangkiti saluran pernafasan. Penyelidikan ini menyimpulkan bahawa thyme dapat membantu melawan jangkitan kerana mempunyai kemampuan untuk menghalang pertumbuhan bakteria yang menyerang saluran pernafasan.

7. Oregano

Minyak pati Oregano mengandungi sebatian carvacrol, yang merupakan agen antimikroba yang berguna terhadap pelbagai jenis bakteria atau virus yang menyebabkan batuk. Oleh itu, minyak pati ini dipercayai dapat mengatasi batuk dan masalah pernafasan yang lain.

8. Geranium

Ekstrak geranium dapat membantu merawat jangkitan pada saluran pernafasan atas, termasuk bronkitis. Penyelidik dalam kajian Perubatan Herba untuk Batuk melihat beberapa kajian yang telah menguji kelebihan ekstrak geranium untuk menyembuhkan batuk. Hasil hampir semua kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara penggunaan ekstrak geranium untuk melegakan gejala batuk.

Di samping itu, hasil penyelidikan menunjukkan bahawa pemberian ekstrak geranium berpotensi membantu melegakan simptom sejuk dan memendekkan tempoh penyakit. Oleh itu, minyak pati yang mengandungi ekstrak geranium dapat digunakan untuk melegakan batuk akibat selsema.

Bagaimana nak guna minyak pati untuk batuk

Minyak pati boleh digunakan dengan pelbagai cara. Walau bagaimanapun, minyak pati tidak boleh digunakan secara langsung kerana kesannya cukup kuat. Oleh itu, minyak pati ini perlu dicairkan dengan minyak pelarut sebelum digunakan untuk merawat batuk. Minyak pelarut yang digunakan boleh menjadi minyak kelapa atau minyak zaitun.

Cara menggunakan minyak pati untuk merawat batuk dan gejala pernafasan lain termasuk:

  1. Larutkan minyak pati dengan minyak pelarut pada kadar: 3-5 tetes minyak pelarut untuk 1 tetes minyak pati.
  2. Tambahkan minyak pati ke dalam semangkuk air panas untuk menyedut wap.
  3. Anda boleh menyedut larutan ini secara langsung atau menggunakannya pada kawasan berhampiran hidung dan dada sehingga kesan hangat dapat memberikan rasa lega.
  4. Elakkan menghirupnya terlalu lama dan jangan sapukan minyak pati ke kawasan berhampiran mulut.
  5. Masukkan penyelesaiannya peresap atau pelembap supaya aroma minyak pati merebak di dalam bilik. Kaedah ini dapat membersihkan dan meningkatkan kelembapan udara di sekitar bilik. Udara yang kotor dan kering dapat merangsang batuk.
  6. Anda juga boleh mencampurkan larutan minyak pati ini dengan air di tab mandi atau dengan produk spa lain untuk kesan yang menenangkan semasa berendam.
  7. Walaupun minyak pati telah larut, ia tidak boleh dimakan secara langsung.

Namun, penggunaannya tidak boleh sewenang-wenangnya kerana tidak ada panduan perubatan khusus untuk menentukan dos yang selamat sehingga minyak pati dapat efektif dalam menyembuhkan batuk.

Walaupun begitu, selagi digunakan dengan betul, tidak ada salahnya mencuba kelebihan minyak pati sebagai rawatan batuk semula jadi.