Pemakanan

Khasiat Kesihatan Tk Squid yang kurang dikenali

Kipas makanan laut mungkin biasa dengan hidangan sotong yang sedap. Cumi-cumi dengan dakwat diakui mempunyai rasa khas yang menambahkan lagi keenakannya. Selain rasanya yang enak, nampaknya ada juga manfaat tinta sotong untuk kesihatan.

Pelbagai kebaikan dakwat sotong untuk kesihatan

Sotong, seperti sotong dan sotong, mengeluarkan dakwat sebagai bentuk pertahanan diri terhadap pemangsa. Cumi umumnya mempunyai warna dakwat biru-hitam, sementara sotong dan sotong mempunyai dakwat hitam pekat dan coklat.

Warna biru-hitam dakwat cumi-cumi disebabkan oleh melanin, pigmen semula jadi yang berasal dari sebatian turunan asid amino. Melanin dihasilkan dari kelenjar dalam sel kantung yang dirembeskan bersama dengan protein, lemak, mineral, sebatian kimia penting lain. Contohnya, tirosin dan dopamin.

Sebilangan bahan dalam dakwat sotong bermanfaat untuk kesihatan, seperti:

Antioksidan yang berperanan mencegah barah

Kelebihan dakwat sotong boleh bertindak sebagai agen antikanker, kerana kandungan melanin dan peptidoglycan. Melanin adalah pewarna gelap yang berasal dari asid amino yang digunakan sebagai senjata untuk melindungi diri mereka dari pemangsa.

Mekanisme sotong dalam menghasilkan melanin juga menghasilkan pelbagai bahan kimia dan enzim yang bertindak sebagai antioksidan, seperti tirosin, katekolamin, dan dopamin.

Sementara itu, peptidoglycan adalah sebatian yang dihasilkan dari polisakarida dan oligopeptida yang telah terbukti mempunyai aktiviti antikanker, seperti mendorong kematian sel barah atau apoptosis dan menekan pertumbuhan dan penyebaran sel karsinoma di dalam badan.

Asid amino untuk mengekalkan sel otak dan saraf yang sihat

Dakwat sotong mengandungi jumlah asid amino bebas yang cukup tinggi, iaitu taurin dan diikuti oleh glutamat dan tirosin.

Tahap tinggi asam amino yang dimiliki oleh dakwat sotong sebenarnya berfungsi dalam aktiviti tersebut fagomimetik atau keupayaan untuk 'memakan' bahan asing sebagai bentuk pertahanan diri sotong dari pemangsa.

Namun, ternyata asid amino dari dakwat sotong juga mempunyai manfaat yang baik untuk kesihatan sel-sel tubuh, seperti taurin, yang penting untuk kesihatan sel otak dan saraf.

Selain itu, asid amino juga dapat mengurangkan risiko hipertensi dan hiperkolesterolemia. Glutamat adalah asid amino yang ternyata memberikan kesan rasa gurih yang unik atau 'umami' dalam dakwat sotong.

Asid lemak tak jenuh boleh bertindak sebagai antibakteria

Manfaat tinta sotong juga disebut sebagai antibiotik semula jadi kerana mengandungi asid lemak tak jenuh seperti DHA, asid oleik, dan EPA yang mempunyai sifat antibakteria.

Di samping itu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa dakwat sotong mampu bertindak balas terhadap bakteria yang menyebabkan cirit-birit dan demam kepialu seperti Staphylococcus aureus, Salmonella sp dan Escherichia coli.

Walaupun tinta sotong mempunyai sejumlah manfaat kesihatan, sotong tetap ada makanan laut yang mempunyai kandungan kolesterol tinggi yang jika dimakan secara berlebihan sebenarnya akan memberi kesan buruk kepada kesihatan, terutama jantung dan saluran darah.

Anda hanya boleh makan sotong secara sederhana. Kemudian, pilih menu memasak yang tepat untuk meminimumkan pengambilan lemak tepu yang masuk ke dalam badan.