Pemakanan

Bagaimana Mengatasi Mengantuk Selepas Makan?

Mengantuk selepas makan dialami oleh hampir semua orang, terutama pada waktu siang. Ini mungkin mengganggu anda ketika anda perlu bekerja. Pelbagai cara dilakukan untuk mengatasi rasa mengantuk ini, misalnya minum kopi. Namun, adakah cara yang lebih sihat?

Mengapa anda berasa mengantuk selepas makan?

Menguap dan mengantuk setelah makan adalah perkara biasa bagi banyak orang. Ini adalah tindak balas badan terhadap perubahan biokimia yang berlaku selepas makan.

Salah satu penyebabnya ialah pengeluaran hormon serotonin dan melatonin yang boleh menyebabkan rasa mengantuk. Pengeluaran serotonin dapat meningkat apabila anda memakan makanan yang mengandung protein dan karbohidrat.

Sementara itu, hormon melatonin dapat diperoleh dari beberapa makanan seperti ceri, pisang, dan oat. Semasa mencerna makanan, tubuh juga dapat meningkatkan pengeluaran hormon serotonin dan melatonin.

Sebab lain ialah anda tidak mendapat tidur yang cukup atau anda tidak melakukan apa-apa selepas makan. Beberapa sebab yang berkaitan dengan keadaan kesihatan juga boleh menyebabkan rasa mengantuk setelah makan seperti penyakit seliak, diabetes, intoleransi makanan, dan anemia.

Bagaimana untuk mengelakkan mengantuk selepas makan?

Sebenarnya, ada banyak perkara yang boleh anda lakukan selain minum kopi untuk menghilangkan rasa mengantuk anda.

Kopi mengandungi kafein yang dapat menyekat kerja hormon di otak yang menyebabkan mengantuk. Tetapi, kopi bukanlah satu-satunya perkara yang boleh membuatkan anda tidak mengantuk.

Beberapa perkara di bawah ini boleh anda lakukan untuk mengelakkan rasa mengantuk selepas makan.

1. Bergerak selepas anda makan

Sekiranya anda hanya duduk selepas makan, anda cenderung merasa mengantuk setelah makan. Aktiviti dapat meningkatkan aliran darah, sehingga oksigen dan nutrien dapat diedarkan dengan baik ke semua sel tubuh.

Dengan bergerak, anda juga menjadi lebih bertenaga. Berjalan sekurang-kurangnya 15 minit selepas makan atau menaiki tangga dibandingkan lif boleh membantu mengelakkan rasa mengantuk.

2. Pilih makanan anda dengan bijak

Semasa makan tengah hari, pilih makanan dengan karbohidrat kompleks, protein, dan cukup zat besi. Karbohidrat mengandungi glukosa yang dapat membekalkan tenaga. Zat besi diperlukan untuk menghasilkan sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan.

Elakkan pengambilan makanan tinggi lemak dan gula seperti makanan segera kerana ia dapat menambahkan banyak kalori ke dalam tubuh tetapi kekurangan nutrien. Gula tinggi boleh memberi lonjakan gula dalam darah tetapi dapat hilang dengan cepat menyebabkan rasa mengantuk dan keletihan.

Semasa makan malam, pilih karbohidrat dan protein sederhana. Gabungan ini dapat membuat anda mengantuk, jadi anda dapat tidur lebih cepat dan nyenyak. Pada waktu pagi, makan makanan yang mudah dicerna dan dapat memberikan tenaga awal yang mencukupi untuk memulakan aktiviti.

3. Jangan makan terlalu banyak

Berhati-hatilah untuk tidak makan berlebihan. Makan berlebihan boleh menjadikan anda sangat kenyang dan mengantuk pada masa yang sama. Mengapa ini menyebabkan rasa mengantuk?

Kerana untuk mencerna semua makanan itu, tubuh memerlukan lebih banyak tenaga. Ini tentu dapat membuatkan badan anda merasa letih dan mengantuk.

4. Minum air secukupnya

Pastikan anda minum air secukupnya semasa makan. Air dapat menghidratkan badan anda, jadi anda mengelakkan keletihan, sukar menumpukan perhatian, dan mengantuk.

Perlu diingat bahawa semua organ dalam badan anda memerlukan air untuk menjalankan fungsinya.