Pemakanan

5 Kebaikan Susu Beras sebagai Pengganti Susu Lembu

Ramai orang mencari pilihan tenusu rendah lemak. Salah satu susu berasaskan tumbuhan untuk susu lembu yang kini banyak digunakan adalah susu beras atau susu susu beras. Sebenarnya, apa faedah susu beras?

Kebaikan susu beras

Susu beras umumnya dibuat dari beras perang dan disajikan secara sederhana tanpa gula. Walaupun begitu, banyak juga manis dengan jus tebu, atau berperisa seperti vanila atau coklat.

Namun, bagaimana memakannya, susu beras mempunyai manfaat yang tidak kurang sihat. Lihat senarai di bawah.

1. Alergen rendah

Berbanding dengan susu badam atau susu kedelai, susu beras adalah produk tenusu berasaskan tumbuhan yang mempunyai risiko minimum untuk mencetuskan alergi. Oleh itu, susu ini boleh diminum oleh orang yang tidak bertoleransi laktosa dan mereka yang alah kepada kacang.

2. Rendah lemak tak jenuh dan kolesterol

Susu beras buatan sendiri hampir tidak mengandungi lemak trans dan kolesterol. Dalam produk siap atau pembungkusan, mungkin ada dua bahan ini sebagai kesan sampingan dari proses pengeluaran atau penambahan perasa dan / atau gula.

Walaupun begitu, kenaikan itu tidak begitu drastik. Kandungan lemak tak jenuh rata-rata dalam produk susu beras adalah sekitar 1 gram setiap cawan.

Maksudnya, kandungan lemak susu santan adalah yang paling rendah jika dibandingkan dengan susu pengganti susu lembu untuk susu lembu. Oleh itu, susu beras baik untuk orang yang menginginkan diet rendah kolesterol dan rendah lemak.

Kerana rendah lemak dan kolesterol, minum susu nabati ini juga dapat menyihatkan jantung. Lebih-lebih lagi, kandungan mineral magnesium dalam susu beras juga berkhasiat untuk mengawal tekanan darah.

3. Kaya dengan kalsium dan fosforus

Satu cawan susu beras dapat memenuhi 30 peratus kalsium dan 15 peratus daripada nilai fosforus harian yang diperlukan oleh tubuh. Kedua-dua mineral dalam susu beras mempunyai faedah untuk mengekalkan tulang dan gigi yang kuat.

Di samping itu, kalsium membantu mengekalkan tekanan darah normal, menyokong fungsi otot dan membantu mengekalkan membran sel. Manakala fosforus adalah komponen dari semua membran sel dan diperlukan untuk mengaktifkan vitamin B.

4. Kaya dengan vitamin

Susu beras diperkaya dengan 4% vitamin A, 10% vitamin D, dan 25% vitamin B12 untuk memenuhi keperluan harian tubuh anda. Vitamin A diperlukan untuk fungsi sistem imun dan penglihatan yang sihat.

Vitamin D berfungsi untuk mengekalkan sistem imun, tulang dan gigi yang kuat. Selain itu, vitamin D juga dapat membantu mengurangkan risiko terkena jenis barah tertentu.

Sedangkan vitamin B12 sendiri membantu menyokong sistem saraf dan menghasilkan sel darah merah.

5. Mengandungi banyak antioksidan

Susu berasaskan tumbuhan ini mengandungi lebih banyak mangan dan selenium daripada alternatif susu berasaskan tumbuhan lain. Kedua-duanya termasuk dalam antioksidan kuat yang membantu melindungi anda dari semua jenis jangkitan dan barah.

Susu beras juga mempunyai kelebihan untuk meningkatkan sistem imun manusia.

7 Makanan Sumber Antioksidan Tinggi untuk Melawan Radikal Bebas

Bagaimana membuat susu beras?

Untuk mendapatkan faedah susu beras, anda boleh membuatnya sendiri di rumah. Yang anda perlukan hanyalah satu liter air dan 200 gram beras perang masak (beras perang). Lihat langkah mudah untuk membuatnya di bawah.

  1. Kisar air dan beras perang hingga sebati seperti susu cair.
  2. Biarkan cecair di dalam pengisar sekurang-kurangnya setengah jam.
  3. Masukkan perlahan-lahan cecair ke dalam bekas lain, sehingga susu kelihatan jernih tanpa sedimen.
  4. Biarkan sebentar, kemudian susu beras siap diminum. Susu beras boleh dihidangkan sejuk.