Keibubapaan

6 Petua Mengatasi Payudara Besar Semasa Menyusu

Payudara besar satu sisi ketika menyusu sering dialami oleh ibu. Kesannya, ibu menjadi tidak selamat apabila mengalami perkara ini. Apakah punca dan bagaimana menyelesaikannya? Ayuh, lihat penjelasan berikut, puan!

Mengapa payudara kiri lebih besar dari kanan ketika menyusui?

Payudara besar ketika menyusu sebenarnya adalah perkara semula jadi, Ibu. Jadi, tidak perlu terlalu risau. Selagi tidak ada aduan lain, ini sebenarnya tidak menjadi masalah.

Lancarkan Jurnal Obstetrik, Ginekologi, dan Kejururawatan Neonatal , hanya sekitar 3% orang yang menghidap barah ketika menyusu. Jadi, payudara dengan saiz yang berbeza tidak semestinya merupakan gejala barah payudara yang perlu anda bimbangkan

Ibu mungkin mempunyai payudara kiri yang lebih besar daripada sebelah kanan. Keadaan ini biasanya berlaku kerana ibu lebih banyak menggunakan payudara kiri daripada sebelah kanan.

Bagaimana ia berlaku? Ini kerana, lebih kerap bayi anda menyusu, payudara lebih terangsang dan semakin banyak susu yang dihasilkannya. Inilah yang menjadikan ukurannya lebih besar daripada ukuran yang jarang digunakan.

Namun, jika perbezaan ukuran antara kedua payudara sangat ketara dan mengganggu pengeluaran susu, anda harus berjumpa doktor.

Ini mungkin merupakan gejala hipoplasia payudara, iaitu keadaan di mana payudara kekurangan kelenjar susu.

Cara mengatasi payudara besar semasa menyusu

Walaupun bukan masalah serius, payudara besar di satu sisi boleh membuat anda tidak selesa dan mengganggu penampilan anda. Untuk mengatasi perkara ini, mari ikuti petua ini!

1. Mulakan penyusuan menggunakan payudara yang lebih kecil

Sekiranya anda menyusu, payudara anda akan dirangsang untuk mengisi kelenjar susu anda. Ini akan menjadikannya bertambah besar.

Oleh itu, gunakan payudara yang lebih kecil terlebih dahulu untuk dihisap oleh anak kecil anda sehingga kosong. Sekiranya dia tidak merasa kenyang, maka beralihlah ke payudara yang lain.

Lakukan ini sekurang-kurangnya beberapa hari sehingga ukuran payudara yang lebih kecil sesuai dengan ukuran payudara yang lebih besar.

2. Pam payudara yang lain semasa menyusu

Sekiranya anda menyusu, anda tidak boleh membiarkan payudara yang tidak digunakan 'terbiar'. Luangkan payudara menggunakan tangan atau pam payudara sehingga susu juga keluar.

Contohnya, jika menggunakan payudara kiri, ungkapkan payudara kanan, dan sebaliknya. Tujuannya agar kedua-dua payudara dirangsang agar ukurannya seimbang.

3. Mengurut payudara

Payudara besar ketika menyusui dapat diatasi dengan melakukan urutan secara rutin semasa berehat. Adalah idea yang baik untuk mengurut kedua-duanya, yang besar dan yang kecil.

Manfaat urut pada payudara yang lebih kecil adalah untuk merangsang kelenjar susu, sementara pada payudara yang lebih besar tujuannya adalah untuk mencegah pembengkakan.

4. Pam susu dari payudara yang lebih besar

Payudara yang lebih besar biasanya mengandungi lebih banyak susu. Sekiranya tidak dihisap oleh si kecil, akan ada pengumpulan. Ini berisiko menyebabkan pembengkakan dan bahkan jangkitan (mastitis).

Oleh itu, keluarkan susu dari payudara secara rutin, sama ada dengan menyusukan anak anda atau menggunakan pam.

5. Susu bayi anda dengan kedua-dua payudara

Payudara besar ketika menyusu biasanya berlaku kerana bayi anda hanya menyusu pada satu payudara sahaja.

Anda lebih baik tidak membenarkan ini. Ketahui sebab mengapa anak kecil anda tidak mahu menyusukan payudara yang lain dan atasi penyebabnya.

Di samping itu, teruslah memprovokasi anak kecil anda ingin menghisap kedua-dua buah dada.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌