Kesihatan mental

Tempoh PDKT lebih indah daripada berpacaran, benarkah?

Ramai orang mengatakan bahawa tempoh PDKT, alias pendekatan, lebih indah dan mencabar daripada ketika mereka sudah berpacaran. Inilah sebabnya mengapa, banyak orang lebih suka tinggal dalam tempoh PDKT daripada terus menjalin hubungan jodoh. Jadi, apa penyebabnya? Ketahui melalui tinjauan berikut.

Kerana tempoh PDKT lebih menarik daripada berpacaran

Melapor dari Men's Health, menurut Damon L.Jacobs, pakar hubungan dan pengarang Berkaitan Rasional: Cara Pintar untuk Tetap waras di Dunia Cinta, ramai orang lebih selesa untuk terlibat dalam tempoh PDKT daripada berpindah ke hubungan jodoh. Jacob mengatakan bahawa ada 5 perkara penting yang menjadi penyebabnya, termasuk yang berikut:

1. Anda selalu mahukan sesuatu yang baru

Ketika pertama kali jatuh cinta, otak anda akan melepaskan beberapa bahan kimia sekaligus, termasuk dopamin, adrenalin, epinefrin, dan norepinefrin. Semua hormon ini adalah hormon semula jadi yang mencetuskan perasaan bahagia dan euforia dalam diri anda.

Hormon ini sering muncul ketika anda berada dalam tempoh PDKT bersama seseorang. Inilah sebabnya, anda akan terus mencari perkara baru agar hormon terus mengalir dalam diri anda untuk memberikan rasa bahagia. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa tempoh PDKT lebih berkesan dan menarik bagi kebanyakan orang.

Menurut Jacob, apabila anda menukar status menjadi hubungan, secara bersamaan kehadiran hormon ini cenderung menjadi huru-hara. Kesannya, kebahagiaan yang sebelumnya muncul perlahan-lahan akan hilang. Walaupun dari masa ke masa, anda akan merasakan hubungan cinta semakin pudar dengan masa.

2. Jarang menghadapi masalah semasa PDKT

Sekiranya anda melihat filem romantis remaja masa kini, jalan ceritanya pasti mengenai konflik cinta dan kejayaan dalam mengatasinya bersama. Sebilangan besar filem berakhir dengan nada gembira. Ya, semudah itu. Tetapi jangan salah, ini boleh mempengaruhi cara anda berfikir.

Tidak banyak filem yang menceritakan bagaimana dua orang yang menjalin hubungan romantis dapat mengekalkan kebersamaan mereka selama bertahun-tahun. Ini kerana hubungan jangka panjang dianggap kurang menarik, penuh konflik, dan cenderung membosankan.

Tempoh PDKT jarang dipenuhi dengan konflik. Bagaimana tidak, anda dan pujaan anda tidak mempunyai status berpacaran. Ini adalah perkara yang berbeza jika anda dan dia sudah berpacaran dan saling terikat sehingga terdedah kepada konflik.

Nah, ini boleh menjadi salah satu sebab mengapa tempoh PDKT lebih indah daripada berpacaran. Takut bahawa setelah berpacaran, anda dan pasangan sering bertengkar dan cepat bosan.

3. Masih mencari orang baru

Keinginan untuk terus bertahan dalam tempoh PDKT dan bukannya teruskan hubungan jodoh mungkin kerana anda masih dalam fasa pencarian. Seperti peribahasa semasa menyelam ke dalam air, anda membuat pendekatan dengan idola anda sambil mencari orang lain yang mungkin dapat menyelesaikan hidup anda.

Sebenarnya, ini tidak salah untuk dilakukan selagi anda dan pasangan anda tidak terikat dalam hubungan perkahwinan yang memerlukan kesetiaan antara satu sama lain.

Tetapi ingat, kebiasaan ini sebenarnya menyeret anda ke bentuk perselingkuhan awal yang boleh memberi kesan pada hubungan cinta anda di masa depan. Sekiranya anda sudah serasi dengannya, mengapa mencari yang baru?

4. Perlu perhatian, bukan orangnya

Tidak sedikit orang yang hanya memanfaatkan hubungan hanya untuk memenuhi keinginan emosi mereka. Maksudnya, selama ini anda terlalu selesa mendapat perhatian dan kasih sayang daripada kehadirannya.

Sekiranya anda sudah menjadi teman lelaki, biasanya masalah kecil dalam hubungan boleh mempengaruhi jumlah perhatian antara satu sama lain. Mungkin anda tidak bersedia untuk menjalin hubungan kerana anda takut bahawa anda tidak akan mendapat perhatian pasangan anda di masa depan. Kesannya, anda memilih untuk berada dalam tempoh PDKT daripada berpacaran.

5. Tidak bersedia untuk setia

Anggapan bahawa tempoh PDKT lebih indah daripada pacaran boleh timbul kerana anda tidak bersedia memberikan cinta dan perhatian sepenuhnya hanya kepada pasangan anda. Di samping itu, anda mungkin tidak bersedia untuk bekerjasama dengan pasangan anda dalam membina hubungan yang sihat.

Pada dasarnya, tidak ada yang salah dengan ini. Perkara yang paling penting ialah membincangkan dan berkomunikasi mengenai hubungan ini dengan idola anda. Berbual dari hati ke hati untuk menentukan keutamaan setiap hubungan.

Tanya diri anda lagi, adakah anda benar-benar mahukan hubungan yang berkekalan atau adakah anda hanya mahukan pendekatan satu-of-a-kind? Pertimbangkan semula sama ada usaha pendekatan ini akan bernilai bagi kedua-dua matlamat anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found