Pemakanan

Mengapa penting untuk mengambil garam beryodium? |

Hampir semua hidangan dari rumah ke restoran menggunakan garam. Tanpa rempah ini, hidangan apa pun akan terasa hambar. Selain memperkaya rasa makanan, garam memberi tubuh nutrien penting dalam bentuk yodium.

Tidak semua produk garam di pasaran mengandungi iodin. Beberapa produk mungkin juga tidak mengandungi jumlah yodium yang mencukupi. Jadi, bagaimana anda memastikan garam meja anda sudah mengandungi mineral ini?

Mengapa anda perlu mengambil iodin?

Iodin (iodin) adalah salah satu mineral terpenting bagi manusia. Tubuh memerlukan mineral ini untuk membentuk hormon tiroid. Hormon ini mengatur banyak fungsi tubuh, dari metabolisme, pertumbuhan, hingga perkembangan otak pada bayi dan anak-anak.

Kekurangan yodium akan memperburuk kerja kelenjar tiroid dan mengganggu fungsinya dalam menghasilkan hormon. Lama kelamaan, kelenjar tiroid dapat membesar dan membengkak. Ini adalah gejala biasa yang dialami oleh orang yang menghidap penyakit gondok.

Kekurangan yodium pada wanita hamil boleh memberi kesan yang lebih serius. Iodin berperanan dalam perkembangan otak janin. Kekurangan mineral ini boleh mempengaruhi kemampuan belajar anak dan menyebabkan IQ anak menjadi rendah.

Sebilangan besar orang dapat memenuhi keperluan yodium dengan memakan makanan yang menjadi sumbernya. Walau bagaimanapun, wanita hamil, ahli diet vegan, dan penduduk di kawasan di mana tanah mengandung sedikit yodium lebih rentan terhadap kekurangan mineral ini.

Garam terion membantu memenuhi keperluan orang

Masyarakat di negara-negara membangun, termasuk Indonesia, tidak kebal dari risiko kekurangan yodium dan pelbagai kesannya. Sebagai langkah antisipasi, pemerintah Indonesia akhirnya memerlukan penambahan yodium ke produk garam meja sejak tahun 1973.

Negara-negara lain di pelbagai bahagian dunia telah mengambil langkah serupa sebelum tahun 1980-an. Usaha ini dianggap sebagai kaedah yang berkesan dan berpatutan untuk mencegah kekurangan yodium di seluruh dunia.

Produk ini dipilih kerana orang selalu menggunakan garam untuk memasak makanan setiap hari. Hampir tidak ada masakan rumah yang tidak mengandungi garam. Ini akan memudahkan sesiapa sahaja memenuhi keperluan yodium mereka.

Di samping itu, harga garam meja agak murah sehingga semua orang dalam masyarakat dapat menggunakannya. Anda juga dapat menjumpai garam meja di mana saja di Indonesia, jadi kemungkinan kekurangan yodium sangat kecil.

Penambahan yodium ke garam meja telah berlaku selama beberapa dekad sekarang. Bahkan di Indonesia, kaedah ini terbukti berkesan dalam memenuhi keperluan mineral yodium untuk seluruh masyarakat.

Bagaimana untuk memeriksa sama ada garam anda sudah mengandungi iodin

Semasa membeli garam, anda mungkin sering mendapat keterangan "Iodized Salt" pada bungkusan. Penerangan ini nampaknya sangat umum, tetapi ternyata tidak semua garam meja sebenarnya mengandungi iodin.

Terdapat juga produk garam meja yang mengandungi iodin, tetapi tidak dalam jumlah yang tepat. Sebenarnya, produk garam harus mengandungi sekurang-kurangnya 30 ppm ( bahagian per juta iodin untuk dikategorikan sebagai garam beryodium.

Anda perlu melakukan ujian di makmal untuk mengetahui berapa banyak iodin yang mengandungi produk garam. Walau bagaimanapun, jika anda hanya ingin mengesahkan sama ada produk mengandungi iodin, anda boleh melakukan ujian mudah.

Ujian mudah ini menggunakan alat ujian pantas yang dipanggil Kit ujian iodin . Kit ujian ini boleh didapati di pasaran dengan harga yang berpatutan. Ia mudah digunakan dan dapat memberikan hasil yang tepat.

Kaedah penggunaannya sangat mudah, anda hanya perlu menjatuhkan 1-2 tetes larutan Lugol (iodin cair) ke dalam garam. Kemudian, perhatikan perubahan yang berlaku. Sekiranya garam berubah menjadi ungu, itu bermakna ia mengandungi iodin.

Semakin kuat perubahan warna, semakin banyak iodin dalam produk yang anda uji. Sekiranya tidak ada perubahan warna setelah anda menambahkan larutan Lugol, ini bermaksud produk tersebut tidak mengandungi iodin.

Ini biasanya sangat jarang berlaku kerana hampir semua pengeluar garam telah menambahkan mineral ini ke dalam produk garam mereka. Walau bagaimanapun, sukar untuk mengetahui apakah produk tersebut mengandungi jumlah yodium yang sesuai.

Iodin adalah mineral penting untuk kesihatan. Tubuh memerlukan mineral ini untuk menyokong fungsi kelenjar tiroid, terutama dalam menghasilkan hormon.

Salah satu langkah utama untuk mencegah kekurangan mikronutrien ini adalah dengan mengambil garam beryodium. Di samping itu, anda juga boleh memakan sumber makanan yodium yang mudah didapati setiap hari.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found