Kehidupan yang sihat

5 Cara Sihat untuk Merawat Rambut Panjang Lelaki |

Seorang lelaki dengan rambut panjang yang dapat merawat rambutnya akan mempunyai penampilan yang luar biasa. Walau bagaimanapun, merawat rambut panjang akan menambah sedikit "kerja rumah" untuk lelaki. Bagaimana cara merawat rambut panjang lelaki dengan cara yang sihat?

Pelbagai cara untuk merawat rambut panjang lelaki

Sebelum menumbuhkan rambut, anda mesti tahu cara menjaganya. Menurut David Alexander, pakar penjagaan rambut lelaki, dandanan adalah penting untuk memastikan rambut panjang lelaki berada dalam keadaan terbaik.

"Sekiranya anda merosakkan kereta anda, secara amnya ia dapat diperbaiki. Sekiranya anda memotong tangan anda, luka akan sembuh. Namun, rambut pada umumnya tidak dapat diperbaiki. Rambut pada dasarnya hanyalah protein tanpa bekalan darah dan tidak ada cara untuk menyembuhkannya ketika rosak, "kata David.

David menambah, "Satu-satunya cara untuk memperbaiki rambut yang rosak adalah dengan memotongnya. Jadi sangat penting untuk menjaganya dengan baik. "

Bagi anda yang suka rambut panjang, memotong rambut mungkin merupakan perkara yang menakutkan. Jadi, bagaimana merawat rambut panjang untuk lelaki? Berikut adalah petua.

1. Gunakan peralatan yang betul

David menyamakan mengurus rambut panjang anda sama seperti menjaga kereta. Sekiranya anda tidak menggunakan peralatan yang tepat untuk merawatnya, tidak akan ada perubahan dan hasil yang lebih baik.

Anda mesti menggunakan peralatan yang betul dan baik. Anda memerlukan sisir bergigi lebar dan berus berkualiti dengan bulu semula jadi.

David menjelaskan, jika anda harus mengikat rambut, jangan gunakan karet kerana boleh merosakkan rambut anda. Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan ikatan rambut berlapis.

2. Basuh dengan kerap dan dengan cara yang betul

Anda boleh membuat syampu seminggu sekali. Walau bagaimanapun, apabila rambut anda mula naik ke telinga anda, basuh setiap hari jika rambut anda berminyak atau setiap hari jika rambut anda kering. Pilih syampu dan perapi rambut yang betul.

Benjamin Thigpen, stylist untuk beberapa selebriti terkenal dan sejumlah majalah, memberitahu Kesihatan lelaki Kunci untuk menjaga rambut panjang agar tetap sihat.

"Penghidratan adalah kunci, kerana rambut panjang tidak memerlukan produk," kata Thigpen sebagai peringatan sebelum merawat rambut lelaki.

Sekiranya rambut panjang lelaki cenderung kering, Thigpen menyarankan untuk menggunakan syampu yang juga bertindak sebagai perapi. Oleh itu, produk tersebut dapat menghidrat kulit kepala kering sambil memperbaiki rambut yang rosak.

3. Jangan gosokkan rambut dengan tuala

David mengatakan bahawa mengeringkan rambut dengan menggosoknya dengan tuala adalah penyebab terbesar kerosakan rambut pada lelaki. Selain membuat rambut kusut, rambut anda juga lebih rentan terhadap hujung rambut.

"Semasa menggunakan tuala, pertama-tama anda harus membuang air di rambut anda dengan mengguncangnya," nasihat David.

“Selepas itu anda boleh mengusap rambut anda perlahan-lahan daripada menggosoknya. Jangan gunakan pengering rambut terlalu kerap, kerana itu juga merupakan penyebab biasa yang boleh merosakkan rambut. "

4. Longgarkan tali leher dan topi rambut

Cara lain untuk merawat rambut panjang bagi lelaki adalah dengan menggunakan topi selalunya sebagai alternatif untuk mengikat rambut anda. Sekiranya anda harus mengikatnya, ikatlah secara longgar.

Apabila terlalu ketat atau rambut ditarik terlalu ketat, ini boleh menyebabkan keadaan dipanggil alopecia daya tarikan , iaitu keguguran rambut akibat kerosakan pada akar rambut.

5. Potong hujungnya dengan kerap

Sekiranya anda menggunakan perapi tetapi rambut panjang anda selalu berpisah, Thigpin mengesyorkan memotongnya hanya beberapa inci setiap bulan atau dua.

David juga menasihati anda untuk memberitahu tukang gunting rambut atau stylist Anda harus memotong rambut yang bercabang sahaja.

Itulah beberapa cara untuk merawat rambut panjang bagi lelaki. Mudah bukan? Dengan berbuat demikian, diharapkan rambut panjang anda tidak lagi rosak dan kekal sihat dan berkilau secara semula jadi.