Kehamilan

Jangkitan Saluran Kencing pada Wanita Hamil: Tanda, Sebab, dan Rawatan

Apakah jangkitan saluran kencing (UTI) pada wanita hamil?

UTI adalah jangkitan bakteria yang menyerang saluran kencing atau saluran kencing dan organ sekitarnya.

Bakteria boleh masuk melalui uretra (saluran kencing) dan kemudian menjangkiti saluran kencing (ureter), pundi kencing, dan mungkin juga buah pinggang.

Wanita lebih mudah terkena jangkitan saluran kencing berbanding lelaki. Ini kerana uretra betina lebih pendek daripada uretra jantan, sehingga memudahkan bakteria masuk dan menjangkiti saluran kencing.

Pada wanita, jangkitan saluran kencing (UTI) lebih kerap berlaku pada wanita hamil kerana desakan dari rahim yang berada tepat di atas pundi kencing.

Semasa rahim membesar, berat badan tambahan dapat menyekat aliran air kencing dari pundi kencing.

Akibatnya, wanita hamil menjadi lebih sukar untuk mengosongkan pundi kencing sepenuhnya dan sering menahan kencing semasa mengandung.

Ini menyebabkan bakteria terkumpul di saluran kencing dan cenderung menyebabkan UTI.

Seberapa biasa jangkitan saluran kencing pada wanita hamil?

Memetik dari American Family Physician (AAFP), wanita hamil berisiko tinggi mendapat jangkitan saluran kencing. Bermula pada minggu keenam kehamilan dan memuncak pada usia kehamilan 22 hingga 24 minggu.

Dalam jurnal Archives of Medical Sciences, sekitar 2 hingga 10 peratus wanita hamil mengalami jangkitan saluran kencing kerana menahan kencing semasa mengandung.

UTI cenderung berulang berulang semasa kehamilan walaupun anda mungkin tidak menahan air kencing anda sekerap semasa kehamilan.

Wanita yang pernah mengalami UTI sebelumnya lebih cenderung untuk mendapatkannya lagi semasa kehamilan.